2024/04/27

 

Nugenėtas medis sukėlė sąmyšį

Genės Kazlauskienės nuomone, elektros laidams trukdęs medis apgenėtas taip, kad kitą pavasarį jau, ko gero, nebesulapos.
Autorės nuotrauka

Yra žmonių, kurie ramia ranka išpila šiukšles į pamiškes, be jokios sąžinės graužaties sumedžioja žvėrį ar sužvejoja žuvį, kai tam nėra leidimo. Pasitaiko ir tokių gyventojų, kurie ir dėl vieno sužaloto medžio pasiruošę paskelbti karą visiems gamtos niokotojams. Ieškoti teisybės dėl elektros laidams trukdžiusio beržo ir su policijos, ir su aplinkos apsaugos pareigūnais pasirengusi Naivių kaimo gyventoja Genė Kazlauskienė. Ji piktinasi, kad medis buvo nugenėtas be šeimininkų žinios ir po šių darbų paliktas styroti vienas kamienas.

Rado pliką medį

Praėjusią savaitę į „Kupiškėnų mintis“ užsukusi Naivių kaimo gyventoja G. Kazlauskienė pasiūlė pasižiūrėti į jos sklypo pakraštyje augantį beržą. Šis medis po elektros tinklus prižiūrinčių darbuotojų liko be didelės dalies šakų.

„Pažiūrėkite, liko tik kamienas ir šluota vietoje viršūnės. Papūs vėjas ir toks medis links tiesiai ant laidų. Čia pasityčiojimas iš augalo – kaip žmogus su nupjautomis rankomis, kojomis. Kas iš jo bebus, greičiau nudžius“, – kalbėjo G. Kazlauskienė.
Bene labiausiai moteris pyksta, kad jos medis buvo nugenėtas jai nesant namuose, be jokio įspėjimo. Jei G. Kazlauskienė būtų žinojusi apie elektros laidams trukdžiusį beržą, kaip pati sakė, būtų jį pati nusipjovusi ar pritrumpinusi viršūnę.

Šiuos darbus naivietė dar bandė stabdyti. Medį genėję darbininkai šeimininkei nieko neaiškino ir dar pagrasino nupjausią ir sodo slyvas, kurios auga netoli elektros stulpų.
Dėl šio konflikto G. Kazlauskienė jau kreipėsi ir į pačius bendrovės „Lesto“ vadovus Kupiškyje, ir medį aprodė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros specialistams.

Apžiūrėjo aplinkosaugininkai 

„Mes taip pat gavome pranešimus. G. Kazlauskienė skambino į Aplinkos ministeriją, pagal gautą pranešimą iš ministerijos mes atlikome patikrinimą. Gavome iš Kupiškio policijos komisariato G. Kazlauskienės skundą. Šiuo metu vyksta skundo nagrinėjimas ir informacijos dabar dar pateikti negalime“, – sakė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėja Vita Stančikienė.

Pasak pašnekovės, pagal aplinkos ministro 2008 sausio 18 d. įsakymu patvirtintas Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisykles, medžių viršūnes galima ir būtina pažeminti, kai jie trukdo elektros energijos perdavimui ir ryšių oro linijoms, arba viršūnė nudžiūsta.
Tai, V. Stančikienės teigimu, atliekama nupjaunant iki 1,5-2 m ilgio viršūnę, žemiau pjūvio 1/5-1/3 likusios lajos dalyje išpjaunamos iš pagrindo visos šakos. Paliktos žemesniosios šakos su viršūnėmis negenimos.
Ar G. Kazlauskienės beržas buvo tinkamai nugenėtas, paaiškės vėliau.

Atsiprašė

UAB „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys informavo, kad rugsėjo 25 dieną šios įmonės rangovas UAB „Tetas“ Naivių kaime vykdė planinius elektros oro linijos remonto darbus. Apie elektros energijos tiekimo nutraukimą dėl planinių darbų, pasak pašnekovo, klientė buvo informuota iš anksto.

„Beržo, kuris augo oro linijos apsaugos zonoje, šakos pavojingai siekė oro linijos laidus, todėl jos buvo išgenėtos pagal Elektros tinklų apsaugos taisyklių reikalavimus – taip, kad atstumas nuo kraštinio laido iki šakų būtų ne mažiau 1 m. Apie želdinių genėjimo darbus klientė iš anksto nebuvo įspėta, kadangi pagal Registrų centro informaciją šis beržas nėra klientės sklype – šalia jos sklypo valstybinė žemė“, – teigė E. Naprys.
Pasak atstovo spaudai, „Lesto“ neatsako už sklypų ribų tikslumą, pateikiamą Registrų centro informacinėje sistemoje. Dėl to, anot jo, darbuotojai, gavę klientės kreipimąsi, jos atsiprašė.

„Įstatymuose atsakomybė ir pareigos dėl medžių ir krūmų, augančių šalia elektros oro linijų, kirtimo ir genėjimo tenka žemės savininkams ir jos naudotojams. Tinkamai prižiūrimi šalia oro linijų augantys medžiai ir želdiniai nekeltų grėsmės skirstomojo tinklo įrenginiams, taip būtų galima išvengti beveik pusės gamtos stichijų sukeltų avarinių atsijungimų elektros tinkle. Privačių valdų savininkų pareiga – kirsti ir genėti medžius bei krūmus, augančius šalia elektros oro linijų“, – aiškino atstovas spaudai.

Reikalavimai

„Lesto“ medžius ir krūmus kerta ir geni valstybiniuose ir privačiuose miškuose, taip pat nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, draustiniuose, kuriuose nutiestos elektros oro linijos. Ši bendrovė, pasak E. Naprio, atsakingai rūpinasi šių įstatymu reglamentuojamų genėjimų atlikimu, kad galėtų užtikrinti kokybišką elektros energijos tiekimą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video