2024/04/26

 

Rajono ateitis ir iniciatyva – jaunimo rankose

Į diskusiją susirinkęs jaunimas atvirai išsakė savo nuomonę jiems aktualiais klausimais ir tikėjosi, kad pagal galimybes sulauks pagalbos iš valdžios.
Autorės nuotrauka

Ketvirtą kartą pasiūlyti naujų idėjų ir diskutuoti, ką reikia padaryti, kad mieste būtų geriau gyventi, rinkosi aktyvūs kupiškėnai. Šį kartą susitikimas vyko Kupiškio jaunimo centre ir buvo kalbėta apie jaunimo laisvalaikį, išklausyta jų nuomonės.

Tik prasidėjus susitikimui rajono meras Jonas Jarutis prakalbo, kad šiose diskusijose gal žurnalistai ir nepageidautini, nes esą buvo pasigirdę nuomonių, kad jų buvimas trikdo pašnekovus, negali jie visiškai atsiverti. Nesulaukus iš susirinkusiųjų dėl tokio pasiūlymo jokių komentarų, tuo viskas ir baigėsi.

Jaunimo nuomonė

Pirmiausiai išsakyti savo pastebėjimus buvo paprašytas jaunimas. Pasak Kupiškį jau palikusio ir šiuo metu studijuojančio Klaipėdoje Mariaus Skrupskio, mieste labai stinga vietos, kur jaunimas galėtų užsiiminėti ekstremaliu sportu. Žinoma, tam reikia ir įrangos. „Pastebėjau, kad tai, ką aš prieš kiek metų dariau, dabar tęsia jaunesni kupiškėnai – taigi tokia aikštelė labai reikalinga. Būtų gerai, kad atsirastų siena, ant kurios legaliai, nieko nebijodami, galėtų mokytis piešti grafičio mėgėjai.“

Kitas kalbėtojas – Karolis Senvaitis pritarė draugo nuomonei ir sakė, kad šaunu būtų turėti gerą įrašų studiją. Vaikinas repuoja, tačiau nėra galimybės padaryti kokybiškų įrašų. Jeigu būtų gera aparatūra, neabejotinai atsirastų ir daugiau norinčiųjų tai išmokti. Reikia ir sporto klubo, gerų trenerių, kad laisvalaikiu jaunimas galėtų sportuoti.

„Daug mano buvusių klasės draugų norėtų grįžti į Kupiškį, tačiau pagrindinis stabdis – darbo trūkumas. Čia nėra ką veikti kvalifikuotiems specialistams. Gal kokį nekvalifikuotą darbą ir susirastų, tačiau baigus mokslus norisi būti naudingam ir dirbti pagal specialybę. To šiame mieste nepadarysi“, – kalbėjo Simona Vogulytė.
Draugų nuomonei pritarė ir kiti kalbėtojai, sakydami, kad reikia paramos, daugiau dėmesio jaunimo užimtumo klausimams.

Siūlė nelaukti ir veikti patiems

Išklausęs jaunimo nuomonę, meras Jonas Jarutis suabejojo, ar verta įrengti tokią ekstremalaus sporto aikštelę, nes kai ji bus oficialiai įrengta, tai Savivaldybei guls ir atsakomybės našta. Gal geriau ir pigiau būtų vykti į aplinkinius rajonus, kur jos jau yra įrengtos. „Žinoma, kategoriškai nesakau ne, bet apie viską reikia labai atsakingai pagalvoti“, – sakė J. Jarutis.

Kupiškio r. policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas pasidžiaugė, kad šiais metais buvo net 17 jaunų žmonių, panorusių mokytis policininko specialybės, tačiau įstojo ir pradėjo mokytis tik 7. Pagrindinė kliūtis studijuoti – prastas fizinis pasirengimas ir problemos dėl sveikatos.

„Taigi, nereikia sumenkinti kūno kultūros pamokų, reikia sportuoti, – kalbėjo G. Misiūnas. – Nereikia baimintis, kad jaunimas suniokos įrengtas aikšteles. Panevėžyje netoliese, kur gyvenu, yra tokia aikštelė. Pirmas įspūdis man kaip pareigūnui buvo, kad taip ir nutiks. Deja, ji jau keleri metai stovi, yra pakankamai tvarkinga ir jaunimas mielai ja naudojasi.“
„Turite patys imtis atsakomybės ir iniciatyvos. Gyvenime niekas nesusikuria laukiant, – sakė Algirdas Valiušis. – Pirmiausiai reikia iniciatyvos ir pradėti kažką daryti. Štai vienas jaunuolis repuoja. Jo paklausyti ateina dar keli, ir pamažu viskas prasideda. Taip iniciatyvos davė pradžią daugeliui judėjimų. Atėjo laikas, imkite ir pradėkite daryti jau dabar. Aš kupiškėnams turiu idėją organizuoti ekskursiją į Didžiasalį ar kur kitur, kad pamatytų, kas atsitinka dėl abejingumo. Mūsų ateitis yra liūdna, jeigu nesusiimsime ir nieko nedarysime, todėl jaunimo dalyvavimas yra būtinas. Mes jau pamažu nueiname ir viską perimate jūs. Gal mūsų kartos didžioji dovana būtų, kad kuo greičiau užsilenktume ir duotume jums ramybę – dabar ateina jūsų laikas.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video