2024/04/20

 

Skolos už valstybinę nuomojamą žemę – nepamirštos

Pernai Kupiškio rajone nuomojamos žemės buvo 1829 sklypai.
Valio Staburo nuotrauka

Skola ne žaizda – neužgis. Toks posakis dar prisimenamas ir šiandien. Vieni skolininkai išgirdę, jog yra skolingi, skuba kuo greičiau viską susitvarkyti, o kiti dažnai viliasi, kad viskas užsimirš, ir skolos pamažu išnyks.
Vis didėjančios gyventojų skolos už valstybinės žemės nuomą kelia nerimą ir rajono Savivaldybės administracijos vyresniajai specialistei Vytai Semėnienei.

Nuomininkai

Pernai Kupiškio rajone nuomojamos žemės buvo 1829 sklypai, kurie sudarė 5168,7297 ha žemės.
Valstybinė žemė yra ne tik po garažų bendrijų, įmonių pastatais. Dauguma gyventojų prieš kelis dešimtmečius iš valstybės gavo po 3 hektarus žemės. Jų nuosavybės dokumentų tvarkymo procesas yra labai ilgas, ir kol tai vyksta, tas laikotarpis prilyginamas valstybinės žemės nuomai.

Valstybinės žemės vertė yra labai skirtinga. Priklauso, kokia ji yra – žemės ūkio ar kitos paskirties. Mūsų rajonas pagal žemės vertę suskirstytas į 18 zonų. Kiekvienoje jų žemės vertė skirtinga. Namų valdos žemės 1 aras vidutiniškai kainuoja nuo 55 Lt iki 100 Lt, žemės ūkio paskirties 1 ha kaina nuo 2 000 Lt iki 3 000 Lt, sodų valdų žemės 1 aras kainuoja nuo 150 Lt iki 200 Lt. Nuomos tarifas žemės ūkio paskirties žemei už mieste ir kaime naudojamus namų valdų žemės sklypus yra 2 proc., bet jis fiziniams asmenims mažinamas 50 proc., taigi realiai lieka 1 proc. Komercinės žemės nuomos tarifai yra 1,15 ir 1,5 proc.; 4 proc. tarifas taikomas juridiniams asmenims, laiku nepateikusiems deklaracijos arba iki kalendorinių metų birželio 30 d. nesudariusiems valstybinės žemės nuomos sutarties.

Savivaldybės Taryba yra priėmusi sprendimą, kuriuo remiantis yra nustatyti neapmokestinamieji žemės nuomos mokesčiu sklypo dydžiai asmenims, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir I ar II invalidumo grupė), senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims  ir nepilnamečiams vaikams, kai šių asmenų šeimose apmokestinamojo laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų (mokymo įstaigų dieninių skyrių moksleiviai bei studentai prie darbingų asmenų nepriskiriami).

Šie neapmokestinami dydžiai yra 0,25 ha – žemės sklypams individualių, daugiabučių namų statybai ir eksploatacijai; 1,20 ha – kaimo vietovėje žemės ūkio paskirties žemei. Patvirtinti neapmokestinamieji žemės nuomos mokesčiu valstybinės žemės sklypų dydžiai taikomi tik tiems valstybinės žemės nuomotojams, kuriems netaikoma atitinkama žemės (privačios) mokesčio lengvata bei tik vienoje vietovėje (mieste arba kaime). Tačiau jeigu asmuo (fizinis ar juridinis) turi valstybinės žemės nuomos mokesčio įsiskolinimą, netaikomos jokios lengvatos.

Pernai buvo suformuotos 1486 valstybinės žemės nuomos deklaracijos, iš jų fiziniams asmenims – 1370 deklaracijų, juridiniams asmenims – 116 deklaracijų. Iš viso žemės mokesčio suma sudarė apie 187 tūkst. litų. Numatoma, kad šiais metais valstybinės žemės nuomos mokesčio suma sudarys apie 180 tūkst. litų. Suma kinta, nes nuomininkų mažėja, nežiūrint į tai, kad kiekvienais metais sudaroma nemažai valstybinės žemės nuomos sutarčių.

Kupiškio rajone valstybinę žemę nuomoja Nacionalinės žemės tarnybos Kupiškio skyrius. Jis sudaro su nuomininkais sutartis, sutikslina nuomininkų sąrašus ir iki rugsėjo 20 d. perduoda Savivaldybei. Nuomos mokestį skaičiuoja rajono Savivaldybės administracija. Deklaracijas apie nuomojamą žemę juridiniai asmenys pateikia patys, o fiziniai (gyventojai) asmenys gauna paštu. Nuomos mokestį privaloma sumokėti kasmet iki lapkričio 15 d. To laiku nepadarius pradedami skaičiuoti delspinigiai. Šiuo metu jie yra 0,03 proc. nuo nesumokėtos sumos. Skolą galima sumokėti ir dalimis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video