2024/04/20

 

Savivaldybių reitingai nubloškė į autsaiderių dešimtuką

Kas formuoja rajono įvaizdį – tuščios parduotuvių vitrinos, bedarbiai, sunki pragyvenimo našta? Kokius metodus betaikytume, optimistas visada ras, kodėl gyventi Kupiškyje gera. Autorės nuotrauka

Kupiškis – tai miestas, kur rojų randa ne tik pensininkai, bet ir iš jų pensijų išgyvenantys vaikai bei anūkai. Tik čia galima paskanauti kupiškėniško sultinio, nostalgiškai rymant ant elingo be valčių ir žvelgiant į milžinų supiltą piliakalnį, kur siūloma rengti mitingus prieš Savivaldybės klerkus. Tik čia gyventojų ramybę saugo gerieji policininkai, o turizmo organizatoriai baidarių žygius planuoja žiemą. Taip mūsų rajoną galėtų apibūdinti legendiniai rusų serialo „Naša Raša“ kūrėjai.
O visas šešiasdešimt Lietuvos savivaldybių palyginę ekspertai teigia, kad pas mus smarkiai mažėja gyventojų, didelis bedarbių skaičius, daug vaikų gauna nemokamą maitinimą, o jų tėvai socialines pašalpas. Todėl bendrame savivaldybių reitinge mums atitenka tik 52 vieta.

Provincijos merdi

Jau šeštą kartą žurnalas „Veidas“ parengė kasmetinius visų Lietuvos savivaldybių reitingus. Juose išanalizavę gyvenimo rodiklius kiekviename rajone ekspertai savivaldybėms paskyrė tam tikras vietas. 

Kupiškio rajonui šį kartą atiteko 52 vieta iš 60 savivaldybių. Pernai mes buvome devyniomis vietomis aukščiau.
Pagal parinktus reitingo rengėjų rodiklius lenkiame tik Šilutės, Kalvarijos, Ignalinos, Pagėgių, Joniškio, Anykščių, Zarasų ir Akmenės rajonus. O dalis šių savivaldybių jau vadinamos mirštančiomis.

Iš kitų rajonų Kupiškis išsiskiria dideliu gyventojų skaičiaus mažėjimu. Per metus kupiškėnų sumažėjo 2,3 proc. ir tuo mus lenkia Visaginas, Šiauliai, Skuodas, Pakruojis, Šilutė, Joniškis bei Akmenė. Šiuose miestuose gyventojų pokytis į blogąją pusę buvo šiek tiek didesnis.

Apskritai urbanistikos specialistų teigimu, rajoninės savivaldybės, nutolusios nuo Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno daugiau kaip per pusšimtį kilometrų, kas penkerius metus vidutiniškai praranda po dešimtadalį gyventojų. O kaimiškų savivaldybių, pasak ekspertų, iš viso laukia liūdnos perspektyvos. Mat jose anksčiau tradiciškai gyvavo žemės ūkio sferos. O Europos Sąjungai pradėjus mokėti išmokas už tai, kad nustotume auginti gyvulius, dirbti žemę, provincijos gyventojai neteko pajamų, veiklos.

Nedarbas, pašalpos, skurdas – užburtas ratas

Nedarbas mūsų rajone tarp visų Lietuvos savivaldybių yra gana didelis. Tik devyni rajonai mus lenkia bedarbių skaičiumi. Kupiškio rajono darbingų gyventojų skaičiui tenka 13,8 proc. bedarbių.
O kai tiek bedarbių, savaime aišku, kad žmonės gelbėjasi socialinėmis pašalpomis ir kitomis lengvatomis. Tūkstančiui kupiškėnų tenka 331,5 nemokamą maitinimą gaunančių vaikų ir 88,2 socialinių pašalpų gavėjų.

Tarp pastarųjų gretų itin daug šildymo kompensacijos gavėjų. Daugiau už mus jų turi tik devynios šalies savivaldybės. Nors pagal šilumos kainą nesame labiausiai nuskriausti šalyje. Už šį malonumą mes mokame po 27,01 ct/kWh, kai kitos savivaldybės moka ir po 36-37 ct.
O kaip mums praturtėti, jei įmonių skaičius Kupiškio rajone taip pat nėra labai didelis. Čia iš viso yra 307 įmonės. O kaimynai rokiškėnai jų turi 544, anykštėnai – 470, biržiečiai – 464, pasvaliečiai – 444.

Bet užtai pensininkų miesto vardas mums limpa ne veltui. Jų  tūkstančiui gyventojų tenka net 251,1 ir šiuo rodikliu mes vėlgi patenkame į paskutinių reitingo savivaldybių dešimtuką.
Be pensininkų, dar yra šeimų, bet ne bet kokių – iš kitų rajonų išsiskiriame didelių socialinės rizikos šeimų skaičiumi tūkstančiui gyventojų. Tokių yra 6,3. Už mus tik šiek tiek daugiau rizikos šeimų turi Molėtai,  Širvintos, Tauragė,  Prienai, Varėna,  Vilkaviškis, Ignalina, Pagėgiai ir Zarasai.

Kur mūsų turtai?

Tai kas iš tokio kontingento kupiškėnų pajėgūs statytis namus ar butus? Tokių laimingųjų tarp mūsų tebuvo 11. Tokia prabanga sunkiai gali pasigirti bet kuri nuo didmiesčių nutolusi savivaldybė.
Nepalankūs metai Kupiškio rajonui buvo ir su mokyklų renovacija.  Šiuo atžvilgiu mes vėlgi slystelėjome į savivaldybių reitingo apačią. Mat turėjome 37,5 procentus renovuotų švietimo įstaigų. Šie darbai nesisekė ne tik provincijoms – mažai mokyklų renovavo ir Vilniaus bei Kauno miestų savivaldybės.

Ko gero, veltui mūsų valdžia nuolat teisinasi mažu savivaldybės biudžetu. Šiuo atžvilgiu mes nesame prasčiausi – vienam kupiškėnui tenka 820 litų biudžeto lėšų. Už mus daugiau gauna tik penkiolika šalies rajonų. Lyderė šioje srityje Neringa, kurios gyventojui tenka net 3159,5 litų biudžeto lėšų.

Neprastai mums sekasi ir su ES parama. Vienam kupiškėnui išeina net 1761,2 litai tokių lėšų. Mes šiuo atžvilgiu užimame taip pat aukštą 15 vietą.
Nesame ir paskutiniai pagal vidutinį darbo užmokestį savivaldybėje.  Jis Kupiškyje siekia 1 412 litų. Mažesnius atlyginimus gauna dvi dešimtys Lietuvos savivaldybių gyventojų.
Panašioje reitingo vietoje Kupiškis atsidūrė ir pagal tiesiogines užsienio investicijas. Jų vienam mūsų gyventojui tenka vidutiniškai apie 820 litų. Prasčiau užsieniečius vilioti sekėsi Rokiškiui, Pasvaliui, Panevėžio, Anykščių ir kitoms rajonų savivaldybėms.

Emigracija visur panaši

Atrodo, lėšos į mūsų rajoną plaukia dar ne blogiausiai. Bet kodėl mes vis dėlto tarp savivaldybių autsaiderių?
Gal dėl to kaltos savivaldybių skolos? „Veido“ duomenimis, jos pas mus siekė 11751,6 tūkst. litų,  523,9 tūkst. litų iš jų įtrauktos į blogųjų skolų sąrašą. Bet šis rodiklis mūsų rajoną pastatė į mažiausių skolininkų trisdešimtuką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video