2024/03/28

 

Ir advokatas – ne stebukladaris

Visos advokato mokamos paslaugos turi būti tinkamai įformintos pagal reikalavimus. Kitaip besikreipiantis žmogus į advokatą paprasčiausiai praranda galimybę bylą laimėjus atgauti advokatui sumokėtus pinigus.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Šiuo metu vis dažniau prireikia advokato paslaugų. Tikimasi, kad jis vienintelis gelbėtojas ir užtarėjas, galėsiantis padėti nemalonioje situacijoje.
Tačiau ką daryti, jeigu staiga bėdos prasideda ne tik dėl teisinio ginčo, bet ir dėl nesusipratimų su pačiu advokatu?

Dingo pinigai ir advokatas

Į redakciją užsukęs žmogus, taip ir neišdrįsęs prisistatyti, papasakojo nemalonią istoriją, kuri nutiko jam. Kreipėsi į advokatą dėl teisinių paslaugų. Buvo sutarta, kad jis atstovaus teisme, pradėti rengti dokumentai bylai, sumokėti advokatui pinigai. Deja, artėjant teismui, staiga advokatas dingo.

Dokumentų, įrodančių, kad buvo paimti pinigai, žmogelis neturi, taigi belieka tik tikėtis, kad viskas bus gerai, atsiras advokatas, arba teks skubiai ieškoti kito.
Pasiteiravus nukentėjusiojo vardo ir pavardės, šis teigė nenorintis sakyti – bijantis, kad bus pats apkaltintas. „Netikiu, kad pavyks ką atgauti, juk su teisininku reikalų turime. Tik norėtųsi, kad kiti taip neįkliūtų ir žinotų savo teises“, – tokiais žodžiais apibūdino savo problemą pašnekovas.

Viskas – tik su dokumentais

Pakalbėti apie bendravimo su klientais ypatumus sutiko neseniai savo biurą Kupiškyje atidariusios UAB „Advokatas“ vadovas ir advokatas Vaidotas Ivanauskas.
Pasiteiravome, kokia yra tvarka, kada klientas gali gauti nemokamą konsultaciją, o kada jau reikia atverti piniginę.

„Pas mus konsultacijos yra nemokamos. Visada žmonėms sakome, kad pirmiausiai konsultuotųsis su keliais advokatais, nemestų pinigų į balą, – pasakojo V. Ivanauskas. – Ne tik išaiškiname, kiek tai kainuos, bet ir kokia yra tikimybė laimėti bylą. Beje, apylinkių teismų praktika labai nevienoda. Tai pačiai bylai gali būti vienoks sprendimas priimtas Kupiškyje, kitoks Biržuose, dar kitoks – kitame rajone.“

Antroji stadija – procesinių dokumentų ruošimas. Čia žodinės sutarties pagrindu klientas gauna prekę – parengtą  advokato ieškinį, ieškovo atsiliepimą į atsakovo pareikštą atsiliepimą, procesinius dokumentus, kuriuos reikia pristatyti į teismą. Už tai yra mokama. „Jeigu matome, kad tai tik pradinė stadija ir žmogaus sunki finansinė padėtis, dokumentus paruošiame nemokamai. Dažnai būna, kad žmogus sako, jog sumokės vėliau, ir esame priversti laukti pinigų. Šiuo metu turime 9 700 Lt nesumokėtų paslaugų“, – sakė advokatas.

Pasak V. Ivanausko, su klientais visuomet yra sudaroma sutartis, kurioje labai aiškiai apibrėžiama, ką atliks advokatas, kokie jo įsipareigojimai kliento atžvilgiu. Nesudarius sutarties, advokatas negalės atstovauti klientui jo byloje. Advokatas privalo bet kokiai įstaigai, teismui pateikti patvirtintą notaro įgaliojimą.

Gaunant atlygį už darbą yra išrašoma sąskaita-faktūra, pinigų paėmimo kvitas. „Tai būtina, nes yra bylinėjimosi išlaidos, kurias teismas priteisia pralaimėjusiai pusei, – aiškino V. Ivanauskas. – Jeigu to nebus padaryta, sumokėtų pinigų niekas negrąžins, nes teismui nebus pateikti dokumentai apie pinigų paėmimą, tai nebus pripažinta bylinėjimosi išlaidomis. O koks žmogus norės bylinėtis, jeigu jam nepriteisiamos bylinėjimosi išlaidos? Užmokestis už darbą gali būti imamas ir prieš bylą, ir jai pasibaigus – svarbu, kad tai būtų tinkamai įforminta.“

Kiekvienas žalą įvertina kitaip

„Yra žmonių, kurie ateina su didžiuliu noru apgauti atstovą, tada lūkesčiai pasibaigia nesėkmėmis, nusivylimais, – sakė V. Ivanauskas. – Pajutau, kad žmonės dažniausiai nori ateiti ne į teisinių paslaugų kontorą, o į būrimo saloną. Mes nesame būrėjai, kad žinotume, kaip baigsis byla. Sprendimus priima teismas. Žmones  informuojame, kad viena šalis visuomet pralaimės, jeigu ginčas nesibaigs taikos sutartimi. Tai yra optimaliausias sprendimas, kuriuo iš dalies arba visiškai galime patenkinti abi šalis.“

Pasak V. Ivanausko, labai gaila, kad daugėja žmonių, manančių, jog pasaulį reikia keisti nuo kitų, bet ne nuo savęs: „Gal tuos ginčus ir išspręstume, viskas būtų gerai, tačiau jie atėję meluoja ir advokatams. Yra tokių, kurie advokatus pasirenka piktiems kėslams, apgaulei įgyvendinti. Dabar pagrindinė vertybė – pinigai. Tokios vertybės kaip atjauta, kilniaširdiškumas, supratimas praradę savo vertę ir prasmę.“

Advokatas sakė, kad sunku įvardinti, kokios pelningiausios bylos yra provincijoje. Vilniuje ir Kaune pelningiausios skyrybų bylos.
„Kai pykstasi neturtingi, tai jie savo neturtinę žalą įvertina nuo 10 tūkstančių litų. Kaimo žmonės labai gražiai išreiškia žalos dydį: bambalis ar pakuotė, – sakė V. Ivanauskas. – Dabar turiu gal septynias bylas, kuriose įtariamąjį siekiama ne stabdyti, kad ateityje neįvykdytų nusikalstamų veikų, o norima, jog jis sumokėtų pinigus.“

Dėl pykčių, nesutarimų, pasak pašnekovo, kreipiasi vyresnio amžiaus žmonės – senjorai. Jauni žmonės, pasikonsultavę su advokatu, dažniau linkę ieškoti kompromiso, susitarti, siekia ginčą išspręsti taikiai.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video