2024/04/23

 

Artėjantį referendumą gaubia tyla

Daugumos kalbintų pašnekovų nuomone,
 tauta turi spręsti, o ne patarti valstybei
svarbiais klausimais.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Kad spalio 14 dieną vyks Seimo rinkimai, ko gero, žino didžioji dauguma šalies gyventojų. Tačiau, kad tą pačią dieną atėję prie balsadėžių turėsime pareikšti savo valią ir dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje – retas kuris.
Nors kartu su Seimo rinkimais vyksiantis referendumas bus tik konsultacinis, tačiau papildomai bus išleista nemažai lėšų. Manoma, kad prie Seimo rinkimams numatyto 21 milijono litų referendumui reikės dar rasti papildomai apie 2 milijonus litų.

Referendumų istorija

Lietuvos Respublikoje gali būti rengiami privalomieji ir konsultaciniai (patariamieji) referendumai.  
Nuo 1991-ųjų Lietuvoje įvyko 10 privalomųjų referendumų, kuriuose keturis kartus piliečiai pritarė pasiūlytoms nuostatoms. Net 14 kartų iniciatyvinės grupės mėgino rinkti parašus referendumui, bet nesugebėjo surinkti 300 tūkst. piliečių parašų.

Pirmasis referendumas vyko 1991 vasario 9 d. „Gyventojų visuotinė apklausa dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės“, o paskutinis referendumas „Dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo“ šalyje buvo rengiamas 2008 m. Jis vyko kartu su Seimo rinkimais. Nors už Ignalinos AE darbo pratęsimą tuomet pasisakė beveik 90 proc. piliečių, referendumas laikytas neįvykusiu, nes jame balsavo mažiau kaip 50 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių. Tąsyk prie balsavimo urnų atvyko 48,43 proc. rinkėjų.
Net po tris referendumus surengta 1992 m. ir 1996 m.

Šių metų spalio 14 dieną vyksiantis konsultacinis referendumas tokio pobūdžio bus pirmasis. Gyventojams bus pateiktas teiginys: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“, o atvykę į rinkimų apylinkes rinkėjai turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: „taip“ arba „ne“.

Jeigu patariamajame (konsultaciniame) referendume dalyvauja daugiau kaip pusė piliečių ir konkretaus sprendimo priėmimui pritaria ne mažiau kaip pusė jame dalyvavusių piliečių, sprendimas yra laikomas priimtu. Klausimas dėl šio referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime Seimo statuto nustatyta tvarka.

Kad informacijos apie artėjantį referendumą trūksta, netrukome išsiaiškinti pasiteiravę mūsų rajono abiejų rinkimų apygardų komisijų pirmininkų.
„Vyksta pasiruošiamieji darbai Seimo rinkimams, o dėl referendumo kol kas neturime informacijos – ši tema nebuvo akcentuota pasitarimuose„, – sakė Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis. -Žinau, kad leidinuke, kuriame pristatomi Seimo rinkimų dalyviai, bus parašyta, jog vyks ne tik Seimo rinkimai, bet ir referendumas. Rinkimų biuletenių pavyzdžiai jau yra, gal vėliau atsiųs ir referendumo biuletenių pavyzdžius.“

Ne ką daugiau apie referendumą galėjo pasakyti ir Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Rima Jareckienė: „Kol kas nieko šiuo klausimu nesame gavę, nei informacijos, nei kokių nors plakatų. Dar yra laiko, gal ką ir atsiųs Vyriausioji rinkimų komisija.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video