2024/03/28

 

Žingsnelis artyn prie biodujų jėgainės

Vietos politikams biodujų jėgainės statybos idėją pristatė verslininkas Danius Aleksa.
Autorės nuotrauka

“Netrukdykime žmonėms, kurie turi idėjų ir nori veikti. Nestabdykime iniciatyvų. Antri metai diskutuojame tą patį – o jeigu sklis dvokas?.. Kol mes diskutuosime, nebebus kam nė tos įsivaizduojamos smarvės Kupiškyje uostyti„, – po tokių diskusijų rajono Tarybos posėdyje praėjusią savaitę pagaliau pritarta sprendimui “Dėl žemės sklypo, esančio Slavinčiškio kaime, Kupiškio seniūnijoje, paskirties keitimo detaliojo plano patvirtinimo„.

Nenuleido rankų

Šiuo sprendimu žemės naudojimo paskirtis iš žemės ūkio paskirties pakeista į kitos paskirties. Nustatytas sklypo plotas – 14 tūkst. 700 kv metrų. Jame bus statoma biodujų jėgainė, sandėliai. Taip pat nustatytas 5 tūkst. 113 kv. metrų servitutas elektros linijų priežiūrai.
16 rajono Tarybos narių pritarus sprendimo projektui, politikams savo idėją pristačiusieji  kupiškėnas Danius Aleksa ir UAB “Altecha„ direktorius Valdas Markūnas lengviau atsikvėpė.

“Kas slypėjo už to atodūsio?„ – paklausiau verslininko D. Aleksos.
„Pirmąkart rajono Taryboje savo idėją pristatėme 2010 metais. Iki šiol įvyko trys posėdžiai, kur bergždžiai įrodinėjome būsiant naudos ir verslui, ir ūkininkams, ir vartotojams. Naujovių pas mus bijomasi, gal baugu apsijuokti kaip anąkart su tais „Vasiukų„ projektais. Visur, kur paliečiami energetikos klausimai, iškyla problemos, interesai, dviprasmybės, – kalbėjo verslininkas. – O juk turėtų būti labai aišku ir paprasta: ekologijos siekis, natūralūs energijos šaltiniai, galimybės panaudoti žalienas gaminti šilumai ar elektros energijai. Tai aktualu. Žmonėms būtų darbo vietos, pigesnė šiluma. Galbūt savo padalinį įkursime žalienoms kaupti, gal patys imsimės auginti energetinius kukurūzus, gal ūkininkai tai darys, bus matyti, kaip geriau. Gamybos atliekas galima realizuoti kaip kurą arba trąšas. Vokiečių pavyzdžiu ir patirtimi sekant galima dirbti efektyviai, tausojant gamtą, išnaudojant visas vietos sąlygas ir gamtos galimybes.
Jeigu neatsiras kokių teisinių kazusų ir biurokratinių kliuvinių, pavasarį turėtų prasidėti jėgainės statyba. Dabar jau bendraujame su projektuotojais, užsakinėjame geodezinius planus.„

Stabilumas ir naujos darbo vietos

Apie pirmąjį pagaliau žengtą žingsnelį link verslo projekto pasikalbėjome ir su UAB „Altecha„ direktoriumi V. MARKŪNU.

Biodujų jėgainės – alternatyvus verslas kaime. Kodėl Lietuvoje jos sunkiai skinasi kelią?

Yra geri įstatymai, bet reikia dar priimti nemažai nutarimų ir poįstatyminių aktų, kurie dėl neaiškių priežasčių Energetikos ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vilkinami. Panašu, kad šiuo metu Lietuvos valdžiai terūpi atominė energetika, kuri, mano manymu, yra nereikalinga Lietuvai.

Biodujų jėgainės gamins elektrą ir šilumą, kurią tieks arti įsikūrusiems kaimams ar miesteliams. Viena tokia jėgainė su žaliavos paruošimu įdarbina iki 20 žmonių ir papildomai sukuria darbo paslaugų sferos įmonėms, todėl tai yra puikus būdas plėsti verslą kaimo vietovėse Lietuvoje.

Pavyzdžiui, 1000 kW elektros energijos ir 1200 kW šilumos galingumo biodujų jėgainei užtenka 300-350 ha žemės ploto, kur pagrindinė auginama kultūra yra kukurūzai. Nuo kitų atsinaujinančių energijos šaltinių biodujų jėgainės skiriasi tuo, kad jos sukuria didesnę pridėtinę vertę ir teikia stabilią, prognozuojamą elektros ir šilumos energiją, o tai yra labai svarbu vartotojams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video