2024/04/25

 

Vasarą turistų ir keliaujančių antplūdžio nesulaukėme

Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Paulius Pranckūnas teigė, kad dviračių nuoma kol kas susidomėjimas buvo nedidelis, tačiau tikimasi, jog pamažu ši paslauga populiarės.
Autorės nuotrauka

Rajono Tarybos posėdyje svarstytas klausimas dėl VšĮ „Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centras“ (Centro) teikiamų paslaugų įkainių. Nors Centre šią vasarą buvo galima išsinuomoti dviračius, nusipirkti suvenyrų, tačiau kol kas didelėmis pajamomis pasidžiaugti negalima.

Kainą diktuoja rinka

Taryba pritarė šio Centro direktoriaus Pauliaus Pranckūno prašymui beveik per pusę sumažinti kainą dviračių nuomai. Jeigu seniau miesto dviratį valandai buvo galima išsinuomoti už 10 Lt, tai dabar nuoma valandai kainuos 5 Lt. Elektrinio dviračio nuoma valandai taip pat nukrito nuo 25 Lt iki 10 Lt. O norintiems elektrinį dviratį išsinuomoti parai užteks 45 Lt.

Pasak P. Pranckūno, per vasarą norinčių pasivažinėti gal kokia dešimtis ir atsirado. Kol kas šia paslauga nelabai kas susidomėjo.
Pasikeitė ir įkainiai suvenyrams. Seniau visiems buvo taikomas 25 procentų antkainis. Dabar iki šių metų sausio 1-osios įsigytiems bus taikomas 10 procentų, vėliau – 35 proc. antkainis. Taip tikimasi, kad Centras nors kiek užsidirbs lėšų.

Sezoną vertina gerai

Koks buvo vasaros turizmo sezonas, pakalbinome Centro direktorių. Pasak direktoriaus, sekėsi jiems labai gerai. „Manau, pavyko turizmo sezono atidarymo šventė, tik gal dėl prasto oro susirinko nedaug žmonių. Buvo nemažai įvairių renginių: sveikatingumo seminaras, kuriame mokėmės šiaurietiško vaikščiojimo, vyko vėžių gaudymo varžybos, – sakė P. Pranckūnas. – Suorganizuoti du verslo renginiai. Tiesa, vienas neįvyko, nes nesusirinko žmonių, o kitame dalyvavo nedaug. Buvo organizuotas dviračių žygis, tačiau irgi kažkodėl norinčių pakeliauti dviračiais atsirado labai nedaug. Gerai pavyko baidarių žygis. Plaukė daugiau kaip 30 žmonių. Šiais metais dar planuojame plaukti baidarėmis.“
Pasak direktoriaus, Centre apsilanko ir mūsų rajono gyventojai, kurie nori keliauti į kitus rajonus pailsėti. Užsuka ir užsieniečiai. Didžiausias lankytojų srautas buvo liepos mėnesį.
Mūsų rajone turistai labiausiai pasigenda maitinimo įstaigų, nes atvykus į Kupiškį sunku rasti kur galima pavalgyti – savaitgaliais dirba vos viena kita kavinė. Miesto centre taip pat nėra kur apsistoti nakvynei.

Rajono gyventojams Centras siūlė pakeliauti. Kelionė į Biržus – alaus kelią neįvyko, nes nesusirinko reikiamas skaičius keliauninkų. Kitos kelionės buvo organizuojamos su Rokiškio turizmo centru į Ventės ragą. Liepos mėnesį keliavo vos keli kupiškėnai, o rugpjūčio mėnesį buvo daugiau norinčių. „Keistas toks pasyvumas, nes pasiūla yra. Didelio antplūdžio žmonių kažkodėl nesulaukėme, – sakė P. Pranckūnas. – Kokios priežastys tai lėmė, kol kas nebandėme aiškintis. Rudenį, kai grįš visi iš atostogų, kurie patys keliavo, apklausime, ko norėtų.“

Naujovės

Šiemet kupiškėnų laukia dar nemokamas renginys savaitei be automobilio paminėti. Numatoma daug sportinių varžybų: ritinio, futbolo, krepšinio, bėgimo, įvairių estafečių.
Populiariausia šiais metais Centro teikiama paslauga buvo keltų bilietų pardavimas. Daugiausiai kelto bilietų įsigijo išvykstantys dirbti į kitus kraštus. Žinoma, buvo norinčių ir pramogauti, aplankyti kitas šalis.

Vasarą sudarytos sutartys su turizmo agentūromis „Guliverio kelionės“ ir „Voyage-Voyage“. Su dar viena kelionių agentūra „Novaturu“ sutartis turėtų būti pasirašyta artimiausiu metu, nes rajono Taryba sutiko suteikti garantiją, kad esant nenumatytai situacijai bus skirta 5 000 litų iš Savivaldybės biudžeto bendradarbiavimui su kelionių organizatoriumi „Novaturas“ užtikrinti. Pasak P. Pranckūno, dabar rajono gyventojai galės vietoje nusipirkti keliones, niekur nereikės važiuoti.

Nuo spalio 1-osios Turizmo informacijos centras pakeis savo vietą. Jis keliasi į muziejų. Tokį sprendimą padiktavo didelė dabartinių patalpų nuomos kaina. „Mes vis tiek atvykusius turistus nukreipiame į muziejų, taigi niekam neturėtų kilti nepatogumų, – sakė direktorius. – Tokia praktika, kad turizmo informacijos centrai įsikūrę muziejuose, yra ir kituose rajonuose.“
Ką turistams bus galima pasiūlyti žiemos sezonu, kol kas nėra aišku.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video