2024/04/27

 

Rajono Taryba pinigų dalinti neskuba

Dėl šio Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų pastato derėsis specialiai rajono Tarybos narių sudaryta derybų komisija.
Autorės nuotrauka

Ketvirtadienį vyko rajono Tarybos posėdis. Jo darbotvarkėje buvo 32 pagrindiniai klausimai ir dar keturi pateikti papildomai.
Ne visi klausimai sulaukė sprendimų. Du buvo atidėti kitam kartui, dar dviejų svarstymui nutarta geriau pasiruošti.

Sudarė derybų komisiją

Rajono Tarybos narių diskusijas sukėlė klausimas dėl Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų pastato pirkimo komisijos sudarymo.
Vaikų namų pastatas šiuo metu yra Panevėžio vyskupijos „Carito“ nuosavybė. Savivaldybė užsimojo pastatą pirkti todėl, kad nutarta jį renovuoti. Tam yra skirti pinigai, todėl nors gegužės mėnesį su „Caritu“ ir buvo pasirašyta pastato panaudos sutartis penkiolikai metų, visgi vykdant tokius didelius darbus geriausias variantas būtų tvarkyti savo, o ne nuomojamą pastatą.

Prakalbus apie pastato pirkimą, Tarybos nariams kilo klausimų dėl kainos. Kol kas, kiek pastatas kainuos, niekas negali pasakyti – tam bus samdomi nekilnojamojo turto ekspertai. Neoficialiai sklando kalbos apie šimtus tūkstančių.
Buvo prisiminti ir nuo pat šios įstaigos įkūrimo buvę kai kurie bendravimo tarp Savivaldybės ir „Carito“ niuansai. Stogui prakiurus ar įsireikus finansinės paramos, gelbėjo tik Savivaldybė. „Caritas“ buvo moralinis, o ne finansinis rėmėjas.

Beje, pastatas buvo perkamas už Vokietijos katalikų solidarumo su Rytų ir Vidurio Europos žmonėmis judėjimo „Renovabis“ bei kitų katalikiškų organizacijų paaukotus pinigus. Pastato priklausomybė irgi ne kartą keitėsi: pradžioje jis priklausė Kupiškio dekanato „Caritui“, paskui dovanotas respublikiniam „Caritui“, o galiausiai pateko Panevėžio vyskupijos „Carito“ globon.

„Pastatas buvo perkamas už paaukotus pinigus, tai gal ir dabar bus padovanotas Savivaldybei. Juolab kad ji jau ten daug lėšų investavo, – diskutavo Tarybos nariai. – Dar kita problema – šių metų biudžete net nėra numatyta lėšų pastato pirkimui.“
Buvo ir raminančių pamąstymų, kad tuos 15 metų galima ramiai gyventi, nes anksčiau laiko nutraukus sutartį investuotos lėšos turėtų būti grąžinamos Savivaldybei. Taigi lyg ir nėra ko bijoti, tačiau kaip būtų po tų 15 metų – neaišku.

Meras Jonas Jarutis irgi pritarė nuomonei, kad visgi saugiausia renovaciją vykdyti tuomet, kai jautiesi šeimininkas, o ne nuomininkas.
Tarybos nariai sutarė, kad bus sudaroma ne pastato pirkimo, o derybų-pirkimo komisija, kuri išsiaiškins visus niuansus. Komisijos pirmininku paskirtas mero pavaduotojas Algirdas Navickas, o jos nariais Taryboje dirbantys Laimutis Baltrūnas, Aidas Mikėnas, Povilas Gurklys bei du Savivaldybės atstovai – Marijona Pečkuvienė ir Aimantas Sabaliauskas.

Su pinigais neskubėjo

Dar du į darbotvarkę įtraukti klausimai tik aptarti.
Gautas Lietuvos Respublikos ambasados Latvijoje ambasadoriaus Ričardo Degučio prašymas paremti paminklo karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai Agluonoje (Latvija) pastatymo projektą.
Tikslių duomenų, kad ten palaidotas mūsų karalius, nėra – tai tik spėjimai. Plačiau apie šį projektą papasakoti buvo kviestas Kupiškio dekanas Rimantas Gudelis, kuris yra lėšų rinkimo iniciatorius. Deja, jam neatvykus, niekas daugiau apie projektą papasakoti negalėjo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video