2024/04/25

 

Rajoną palieka būsimieji studentai

175 studentai iš mūsų rajono leis ilgus vakarus prie vadovėlių.
 Monikos Urbutytės nuotrauka

Baigėsi abiturientų nerimo vasara ir dauguma jų jau ruošiasi naujam gyvenimo etapui – studijoms. Šiais metais Kupiškio rajone dvylika klasių baigė per du šimtus jaunuolių. Ir galima pasidžiaugti, kad tik maža dalis jų nusprendė nebesimokyti toliau. Kupiškėnai papildys ne vienos aukštosios mokyklos ar kolegijos gretas Lietuvoje ir užsienyje. Tikėkimės, kad po kelerių metų į mūsų rajoną grįš visas būrys kvalifikuotų ekonomistų, biofizikų, filosofų, inžinierių, politologų, medikų ir net indologijos bei skandinavų ir italų kultūros specialistų.

Daug studentų

Likus savaitei iki rugsėjo 1-osios vieni tėvai rūpinasi, kokį pieštuką ar sąsiuvinį nupirkti savo pirmokėliui, kiti – krauna bulvių maišus, traukia vasarą konservuotų agurkų stiklainius ir braukia ašaras į didmiestį išleisdami savo būsimuosius studentus. Sparnus į Vilniaus, Kauno,  Marijampolės, Panevėžio ir kitų miestų aukštąsias mokyklas, kolegijas bei kitas mokymo įstaigas šiais metais pakėlė net 175 mūsų rajono abiturientai. 160 jų iš Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos (iš viso šią mokyklą baigė 195 mokiniai). Tik 31 gimnazistas vietoje mokslų pasirinko darbą. 21, deja, iš šio skaičiaus laimės ieškoti žada užsienio valstybėse.

Iš viso būrio Kupiškio gimnazijos įstojusiųjų 119 jaunuolių pateko į valstybės finansuojamas vietas. Trys studentai mokysis užsienyje.
„Iš tiesų mūsų mokyklos mokiniams įstoti į mokyklas šiais metais sekėsi labai neblogai. Dviejose gimnazijos klasėse iš septynių net nebuvo neįstojusių. Smagu, kad nė vienas abiturientas neliko dykaduoniauti namuose“, – sakė Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokytoja, atsakinga už karjeros planavimą šioje mokykloje Elvyra Kavoliūnienė.
Penkiolika iš dvidešimt trijų Subačiaus gimnazijos abiturientų mokysis toliau. Tik vienam iš jų teks mokėti už mokslus.

Išsibarstė po visą Lietuvą

Kaip ir pernai bei ankstesniais metais Kupiškio rajono gimnazistų (abiejų gimnazijų) daugiausia mokysis Vilniaus  (VU), Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetuose. Jų į šias mokyklas įstojo 39.
33 studentus iš mūsų rajono gavo Vytauto Didžiojo (VDU), Kauno technologijos (KTU), Mykolo Romerio (MRU) bei Lietuvos edukologijos (LEU) universitetai.
Be šių aukštųjų Lietuvos mokyklų, kupiškėnai taip pat mokslus tęs Aleksandro Stulginskio (ASU), Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU), Šiaulių universitetuose, Lietuvos kūno kultūros akademijoje bei kitose švietimo įstaigose.

Dalis mūsų rajono studentų įstojo ir į kolegijas. Kelinti metai iš eilės populiariausia tarp jų lieka Vilniaus kolegija (VK). Čia mokysis 25 rajono jaunuoliai. Devyni kupiškėnai papildys Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) gretas. Tiek pat įstojo ir į Socialinių mokslų kolegiją (SMK).

Dalis stojančiųjų pateko į Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Utenos, Šiaulių ir kitas Lietuvos kolegijas. Net devyni abiejų mūsų rajono gimnazijų jaunuoliai mokysis Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje.

Rinkosi įvairias specialybes

Priešingai nei anksčiau, kai turėdavome visą būrį būsimų ekonomistų ir teisininkų, nustebino kupiškėnų pasirinktų specialybių įvairovė. Šiais metais tik keletas mokinių pasirinko tas pačias studijų kryptis.
Tarp įstojusiųjų dabar yra finansus, matematiką, biofiziką, programų sistemas,  pastatų energetiką, gamybos bei transporto, automatikos inžineriją, geodeziją, multimediją ir kompiuterinį dizainą, politikos mokslus, slaugą, mechaniką, turizmo vadybą, viešuosius ryšius, įstaigų administravimą, maisto saugą, policijos veiklą ir kitus mokslus pasirinkę studentai.

Kai kurių specialybių pavadinimai iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuprantami. Sunku paaiškinti, ką ateityje dirbs medijų filosofijos specialistas. Šias studijas KTU pasirinko subatėnė Monika Juodzevičiūtė.
„Iki pat mokslų pabaigos neturėjau aiškios vizijos, ką būtent noriu studijuoti. Tad artėjant prašymų rašymo metui skaičiau įvairių universitetų studijų programas. Medijų filosofija patraukė, nes studijų metu bus nagrinėjama įvairių istorinių laikotarpių filosofija. O istorija man visada patiko. Todėl šią specialybę rašiau pirmu numeriu ir nudžiugau sužinojusi, kad gavau valstybės finansuojamą vietą“, – sakė buvusi Subačiaus gimnazijos mokinė.
Paklausta apie šių mokslų perspektyvas ateityje, mergina įsitikinusi, kad medijos yra visi informacijos teikimo šaltiniai, ir jie šiandien labai reikalingi. Todėl, pašnekovės manymu, kiekvienas šios specialybės studentas ras savo vietą ar televizijoje, ar spaudoje, ar radijo srityje.

Stengiasi motyvuoti

„Manau, kad didelė dalis mūsų abiturientų buvo motyvuoti žmonės ir atsakingai rinkosi specialybes. Iš anketų, pokalbių supratome, jog jie analizavo savo perspektyvas ateityje – ką galės dirbti ar lengvai ras darbo. Dalis mokinių stojo, kad vėliau galėtų stažuotis užsienyje“, – apie būsimųjų rajono studentų pasirinkimą kalbėjo Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokytoja E. Kavoliūnienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video