2024/04/25

 

Patvirtintos rinkimų apygardų komisijos

Pagal naujus reikalavimus, daugiau dėmesio ateinančiuose rinkimuose žadama skirti ir balsadėžių stebėjimui. Mat pasitaiko, kad rinkėjai į jas meta ne tik balsavimo biuletenius.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Iki Seimo rinkimų liko vos daugiau nei mėnuo. Kol partijos baiginėja rikiuoti savo kandidatų kariaunas, po truputį dėliojamas scenarijus, kaip turės vykti rinkimai, kas juos stebės, skaičiuos balsus ir vykdys kitus svarbius šio proceso darbus. Prieš mėnesį jau patvirtintos Biržų-Kupiškio ir Anykščių-Kupiškio apygardų komisijos. Šią savaitę jau žinomos ir beveik visų šių apygardų apylinkių komisijos.

Tvirtina apylinkių komisijas

Kupiškio rajonas skyla į dvi apygardas: Anykščių-Kupiškio ir Biržų-Kupiškio. Rugpjūčio pradžioje jose jau išrinktos ir priesaikas davė apygardų komisijos.
Pirmojoje su komisijos pirmininku, liberalų sąjūdžio atstovu Rolandu Aukštikalniu priešakyje dirbs devyni parlamentinių rajono partijų pasiūlyti asmenys.

Antrajai su tiek pat narių vadovaus konservatorių partietė Rima Jareckienė. Įdomu tai, kad šioje komisijoje yra ir Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas. Jo atstovaujama neparlamentinė valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjunga negali siųsti savo nario į tokią komisiją, tačiau narys patvirtintas kaip karjeros siekiantis valdininkas.
Šią savaitę abiejų apygardų komisijos tvirtino ir Kupiškio, Biržų ir Anykščių rajonuose dirbsiančių apylinkių komisijų pirmininkus.

Penkiasdešimčiai Anykščių-Kupiškio apygardos apylinkių savo atstovus galėjo pasiūlyti visos šiuose rajonuose veikiančios partijos. Todėl 4 narius pateikė valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjunga, 15 – socialdemokratai, 13 – konservatoriai, 2 – „Tvarka ir teisingumas“, 6 – Darbo partija, 10 – Liberalų sąjūdis. Šių apylinkių pirmininkai priesaikas duos rugsėjo pradžioje.

Keturiasdešimt dviejų Biržų-Kupiškio rinkiminės apygardos apylinkių komisijos dar nebaigtos dėlioti. Pasak šios apygardos komisijos pirmininkės R. Jareckienės, dar liko nepatvirtintos dvi rinkiminės apylinkių komisijos. Joms narius gali siūlyti aštuonios Biržų ir Kupiškio rajonuose veikiančios partijos.

Nauji reikalavimai rinkimams

Artėjant spaliui Anykščių-Kupiškio apygardos pirmininkas R. Aukštikalnis pristatė keletą naujovių, kurių turės būti laikomasi organizuojant Seimo rinkimus.
Pagal Europos Sąjungos reikalavimus savivaldybėms teks pasirūpinti rinkimų patalpų įrengimu. Jos privalės būti pritaikytos žmonėms su negalia. Šiems žmonėms turės būti specialiai paruoštos ir pačios balsavimo kabinos.
„Kur rinkimai vyks mokyklose, bibliotekose ar kultūros namuose, ten, manau, didelių problemų nebus. O kitos patalpos – savivaldybių rūpestis. Taip liepia įstatymas“, – sakė R. Aukštikalnis.

Pagal naujus reikalavimus kiekviena rinkimų vieta privalės būti ir kompiuterizuota, kad tarp jų būtų palaikomas internetinis ryšys.
Nauja ir tai, kad rinkimų dieną kompiuterinės programos atrinks vieną apylinkę, kurios atvežtus balsus į centrinę būstinę Apygardos komisija dar kartą perskaičiuos. Taip, pasak R. Aukštikalnio, siekiama užtikrinti sąžiningą ir atsakingą balsų skaičiavimą.
„Jeigu bus rasta netikslumų, ko gero, tektų perskaičiuoti visos apygardos balsus“, – sakė pašnekovas.

Prieš rinkimus, R. Aukštikalnio teigimu, bus išleisti informaciniai leidiniai, kuriuose rinkėjai galės susipažinti su partijų keliamais ir savarankiškais kandidatais. Dabar jie galutinai kol kas dar nežinomi, mat pretendentus vyriausiajai rinkimų komisijai galima teikti iki rugsėjo 13 dienos.

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad mūsų rinkimų apygardose kandidatuoja Darbo partijos, Liberalų ir centro sąjungos, tautinės partijos “Lietuvos kelias„, socialdemokratų, partijos „Tvarka ir teisingumas“, konservatorių, respublikonų iškelti kandidatai. Neseniai prie jų prisijungė ir naujos partijos „Drąsos kelias“ pretendentai: Rasma Buzienė (Anykščių-Kupiškio apygarda) ir Tautrimas Januševičius (Biržų-Kupiškio apygarda).

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video