2024/04/25

 

Stringantis grūdų eksportas trukdo ir supirkimui

Klaipėdos uoste stringantis grūdų eksportas stabdo javų supirkimą visoje Lietuvoje.
Autorės nuotrauka

Šiais metais užaugintas geras grūdų derlius ne tik džiugina, bet ir kelia rūpesčių supirkėjams bei ūkininkams. Stringantis šios produkcijos eksportas uostuose eiles augina ir visuose javų supirkimo punktuose. Sistemos kliūtys šiek tiek trukdo ir kupiškėnams, tačiau mūsų įmonės tikina dėl to darbų nestabdysiančios.

Lietingi orai ir gausus šių metų derlius sukėlė tikrą sąmyšį Klaipėdos jūrų uoste. Čia eksportui gabenami grūdų pripilti „Lietuvos geležinkelių“ vagonai nesulaukia atplaukiančių laivų ir skaičiuoja prastovas. Dėl jų nukenčia ne tik gabentojai, bet ir visoje grūdų supirkimo sistemoje dalyvaujantys subjektai: nuo supirkėjų iki paprastų ūkininkų.

Kol vežėjai vieni į kitus baksnoja kaltindami dėl susidariusios situacijos ir per mažo vagonų skaičiaus, rajonuose prie grūdų supirkimo punktų nusidriekia eilės laukiančių žemdirbių. Vietinės supirkimo įmonės stengiasi po truputį užglostyti kylančius nesklandumus, tačiau įveikti stringančios pirkimo ir eksporto sistemos jie nepajėgūs.

„Judame po truputį. Dėl susidariusios situacijos kalta sistema – viskas prasidėjo nuo uosto. Ten nepajėgia priimti visų javų ir dėl to kenčia paprasti žemdirbiai. Tačiau manau, kad žmonės supranta, jog mes dėl to nekalti“, – sakė UAB „Agrojavai“ direktorius Jonas Matulionis.
Grūdų atkrovimu rūpinasi grūdų supirkimo įmonės, kurios juos superka. Kupiškyje dirbanti įmonė, anot jo, kol kas gauna vagonų. Supirkti pateiktus grūdus labai sunku, dėl to susidaro didelės eilės.

O jų visiškai išvengti, pasak J. Matulionio, neįmanoma. Net ir daug didesni elevatoriai kituose rajonuose, anot jo, visos atvežamos produkcijos priimti nebepajėgia.
Dabar, direktoriaus teigimu, daugiausia jo bendrovėje superkama maistinių kviečių.
„Derlius šiemet tikrai geras. Bet grūdų kokybė dėl šlapių orų kenčia – aukščiausios rūšies produkcijos mažai“, – sakė J. Matulionis.
Pasibaigus grūdinių kultūrų javapjūtei jau po savaitės supirkėjai planuoja pradėti rapsų derliaus priėmimą.

Su visos šalies grūdų supirkėjų bėdomis susidūrė ir bendrovė „Kupiškio grūdai“. Juos gelbsti tik tai, kad patys nesirūpina produkcijos gabenimu. Tai padaro įmonė „Linas agro“, kuriai priklauso ne viena tokia grūdų supirkimo bendrovė.
„Mūsų situacija panaši kaip visoje Lietuvoje. Grūdų prekyba stringa, bet labai skųstis dar negalime. Esame nepajėgūs priimti visus savo klientus“, – kalbėjo bendrovės „Kupiškio grūdai“ direktorius Martynas Kukuraitis.

Anot jo, per dieną šioje įmonėje priimama apie 1000 tonų įvairių grūdinių kultūrų. Dabar čia daugiausia superkami kviečiai.
„Pakilo vasarinių kviečių kokybė – pašarinių beveik nebėra. O žieminiai kviečiai dėl lietaus buvo labai prasti“, – apie superkamus javus sakė pašnekovas.
Kitą savaitę čia taip pat jau laukiama pirmojo rapsų derliaus.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video