2024/04/25

 

Patirties sėmėsi medikai iš Gruzijos

Gurijos regiono medikų delegacija įsiamžino su kolegomis iš Lietuvos.
Autorės nuotrauka

Lietuvos medikai jau ne pirmi metai palaiko glaudžius ryšius su kolegomis iš Gruzijos. Praėjusią savaitę Lietuvoje patirties sėmėsi aštuoni šios šalies gydytojai. Jie susipažino su Vilniaus Santariškių universitetinės ligoninės, Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro ir Kupiškio ligoninės darbu, kad perprastų, kaip veikia mūsų šalies skirtingų lygių gydymo įstaigos. Ši gruzinų medikų viešnagė – pradėto įgyvendinti projekto „Gruzijos Gurijos regiono sveikatos priežiūros įstaigų veiklos vystymas kardiologijos srityje„ dalis. Kupiškio ligoninėje jie lankėsi rugpjūčio 23 d.

Domėjosi mūsų gydytojų praktika

Į Kupiškį Gruzijos medikus, atvykusius iš Gurijos regiono, lydėjo buvęs Kupiškio ligoninės vadovas, VšĮ „Sveikatos mokymų institutas“ direktorius, projekto „Gruzijos Gurijos regiono sveikatos priežiūros įstaigų veiklos vystymas kardiologijos srityje„ vadovas Povilas Rimkus. Su Kupiškio ligoninės darbu juos supažindino šios ligoninės direktorius Dalius Drunga ir pavaduotoja gydymo reikalams Roma Ramanauskienė. Svečiams gerą įspūdį paliko ambulatorinės reabilitacijos skyrius. Jie domėjosi, kaip pas mus yra teikiama reanimacinė, kardiologinė pagalba. Pastaroji sritis ypač domino Gruzijos medikus. Mat jų svarbiausias kelionės į Lietuvą tikslas buvo susipažinti su mūsų šalyje gerai veikiančia kardiologine pagalba ir šią patirtį pritaikyti savo šalies gydymo įstaigose. Jie susipažino su naujausiomis gydymo metodikomis, algoritmais, diagnostika bei gydymo taktika.
Gydytojos Genė Lazdauskienė ir R. Ramanauskienė papasakojo apie savo pacientų gydymo metodus, aprodė turimą medicinos techniką, pasidalijo praktinio darbo rezultatais, atsakė į kolegų iš Gruzijos klausimus.

Apie projektą

Pasak P. Rimkaus, draugystė su Gruzijos medikais užsimezgė prieš kelerius metus. Bendraujant paaiškėjo, kad jiems yra problemų dėl kvalifikacijos tobulinimo, gebėjimo pritaikyti naujus diagnostikos ir gydymo metodus. Nutarta šioje srityje kolegoms pagelbėti. Juolab kad Lietuvoje sėkmingai įgyvendinamas „Rytų ir pietryčių Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirštamumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų mažinimo modernizuojant ir optimizuojant sveikatos priežiūros sistemos infrastruktūrą bei teikiamas paslaugas„ projektas ir kitos panašios širdies ligų gydymo programos, kurių pradininkas buvo profesorius Aleksandras Laucevičius. Gurijos regione taip pat norima įgyvendinti panašų kardiologinės pagalbos modelį.

Jį pritaikius, duomenys apie pacientų kardiologinę būklę būtų iš vietinių ligoninių internetu tiesiogiai perduodami į aukštesnio lygio Batumio ligoninę, nes Tbilisis, šalies sostinė, yra nutolusi nuo jų 300 km. Dėl tokio atstumo konsultuotis su sostinės medikais nebūtų tikslinga. Gydant širdies ligomis sergančiuosius labai svarbu, kad jie kuo greičiau gautų kvalifikuotą pagalbą. Optimaliausias atstumas tokiais atvejais – iki 100 km.

„Mūsų projekto tikslas – remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos reformos patirtimi, sustiprinti Gurijos regiono sveikatos priežiūros įstaigų vystymąsi. Taip pat siekiama padėti išspręsti šio Gruzijos regiono gyventojų kardiologines problemas tarp skirtingo lygio sveikatos priežiūros įstaigų. Keistis sveikatos apsaugos reformos pasiekimais, galinčiais prisidėti prie regiono vystymosi“, – sakė P. Rimkus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video