2024/04/19

 

Pirmąsias vėžių gaudymo varžybas laimėjo meras

Antrąją varžybų dieną dalyviai stengėsi kuo skaniau išvirti pagautus vėžius.

Pirmosios respublikinės vėžių gaudymo varžybos  Kupiškyje neprisvilo. Dėl geriausio laimikio visą praėjusį savaitgalį varžėsi dvylika komandų iš mūsų ir kitų šalies rajonų. Iš viso sužvejota per 200 vėžių. Geriausio žvejo vardą varžybose pelnė rajono mero Jono Jaručio suburta komanda „Žaliukai“.

Laimėjo „Žaliukai“

Bučiukais, samteliais, iš valčių ir nuo kranto dvylika komandų gaudė vėžius Kupiškio mariose nuo šeštadienio vakaro iki sekmadienio ryto. Bendras varžybų laimikis – daugiau nei 200 vėžių. Didžioji dalis jų šiame tvenkinyje karaliaujantys siauražnypliai vėžiai. Keletas pasitaikė ir plačiažnyplių.
Vieną jų ir patį didžiausią varžybų nariuotakojį sučiupti pavyko „Palavėnkos“ (iš Palėvenėlės) vardu pasivadinusiems vyrukams. Jų vėžio ilgis siekė 14 cm.

Žuvininkystės tarnybos vyresnysis specialistas Bronius Lukšys (kairėje) kartu su varžybų nugalėtoju Jonu Jaručiu apžiūrinėjo vėžius, kurie keliaus plėsti Prūto ežero savo giminaičių populiacijos.

Didžiausią laimikį valtimis į krantą tą naktį parvilkti pasisekė rajono mero J. Jaručio trijų narių komandai „Žaliukai“. Į žvejų bučiukus pakliuvo 65 vėžiai.
Pirmąją vietą varžybose pelnęs žvejys „Kupiškėnų mintims“ pasakojo mėgstantis žvejoti, tačiau dėl darbų gausos šiam užsiėmimui trūksta laiko.

Dalyvavimą varžybose prie Kupiškio marių meras planavo nuo pat šios idėjos atsiradimo. Subūręs šešis komandos narius, pusę jų įpareigojo leistis į žūklę, o moteriškajai grupės daliai paskyrė sugalvoti skaniausio vėžio receptą.
„Norėtųsi, kad šis renginys išpopuliarėtų ir taptų tradicinis. Reikia, kad žmonės iš kitų kraštų žinotų, jog Kupiškio mariose galima gaudyti vėžius“, – sakė J. Jarutis.

Antrąją vietą vėžių gaudymo varžybose laimėjo kupiškėnų komanda „Storas and company“.

Skaniausio vėžio rungtis

Antrąją vietą vėžių gaudymo varžybose laimėjo taip pat komanda iš Kupiškio „Storas and company“. Jos vadovas Alius Uža teigė mėgstantis retkarčiais pavėžiauti. Šį sezoną jis žvejojo jau antrą kartą.
„Turime tokias nuostabias marias, kodėl jų neišnaudojus. Kodėl reikia važiuoti kažkur į Panevėžį, kai ir čia yra pramogų. O vėžiai – tai tikras delikatesas. Labai malonu jų pasmaguriauti“, – sakė pašnekovas.
Trečiąją vietą pelnė Palėvenėlės žvejai (Palavėnka).

Antrąją varžybų dieną vyko sugautų vėžių virimo varžybos ir degustacija. Pasitelkus komandoms žinomus receptus ant vertinimo komisijos stalo buvo patiektos aštuonios lėkštės nuraudonavusių nariuotakojų.
Geriausi šioje rungtyje pripažinti Švenčionėlių žvejai. Jų vadovas Stasys Ažušilis savo patiekalą papuošė krapų puokšte ir Švenčionėlių herbu. Vyras džiaugėsi puikia švente ir smagiai praleistu laiku Kupiškyje.

Antrąją vietą pelnė kupiškėnų komanda „Dešimtkojis“, trečiąją – vėžiautojai iš Šilalės.
Specialų gražiausiai įrengtos stovyklos prizą atsiėmė „Dešimtkojis“.

Autorės nuotraukos

Veš į Ignaliną

Apie pusantro šimto vėžių varžybų metu sugavo sekmadienį prie Kupiškio marių atvykęs Žuvininkystės tarnybos vyresnysis specialistas Bronius Lukšys. Jo laimikis, ko gero, būtų pelnęs visų varžybų laurus. Tačiau šis vyras nerungtyniavo – jis vėžius gaudė veisimui. Specialisto sugauti nariuotakojai keliaus į Prūto ežerą Ignalinoje. Čia prieš dešimt metų buvusią vėžių populiaciją nusiaubė šių gyvūnų maras.
Per šiuos metus veisimui Žuvininkystės tarnyba Kupiškio mariose dar planuoja pagauti apie 3 tūkst. vėžių.
Pirmąsias vėžių gaudymo ir virimo varžybas prie marių organizavo Kupiškio turizmo ir verslo informacijos centras.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video