2024/04/24

 

Parama prašytojo ir duodančiojo akimis

Įvairiems renginiams ir projektams įgyvendinti stokojantys lėšų sutartinai teigė, kad keliauti per įmones ištiesus delną nėra lengva. Daug geriau yra, kai pats gali kitą paremti.
Valio Staburo nuotrauka
Atėję į sporto varžybas, įvairius kultūrinius renginius nuolat išgirstame ir jų rėmėjų vardus. Nė viena kultūros įstaiga, sporto komanda, net ir mokyklos neturi užtektinai lėšų įgyvendinti įvairiems savo projektams. Visų tinkamai iš pastaruoju metu gerokai apkarpyto biudžeto negali paremti ir Savivaldybė.  Antai ji šiemet iš savo biudžeto Nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) buvo skyrusi tik 20 tūkst. litų. Pusė šios sumos atiteko rajono bitininkams respublikinei šventei rengti, o likusieji 10 tūkst. litų padalinti maždaug 30 NVO jų projektams įgyvendinti. Taigi didžioji dalis gavo tik kelių šimtų litų finansavimą ir negali vystyti savo veiklos be labdaros ir paramos.

Rasti rėmėjų sunku

Alma Pustovaitienė, Kupiškio kultūros centro folkloristė, folkloro kolektyvo „Kupkėmis“ vadovė, sakė, kad surasti rėmėjų nelengva, ypač koncertinėms kelionėms. „Jei tokių kelionių nebus, neliks kolektyvo. „Kupkėmis“ yra daug kur kviečiamas koncertuoti. Būna kartais, kad švenčių rengėjai padengia kelionės išlaidas. Tačiau taip nutinka nedažnai. Visa laimė, kad kolektyvas turi porą nuolatinių savo rėmėjų. Kai jau prispaudžia bėdos, tai ir einame pas juos pagalbos prašyti. Išsektų šis šaltinėlis, tai tikrai nežinau iš ko reikėtų egzistuoti. Antai Savivaldybė tik po 12 m. surado lėšų atnaujinti mūsų sceniniams drabužiams. Šiemet taip pat lėšų skyrė „Vijūnytės“ aprangai. Klubo „Kupkėmis“ nariai 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio skiria savo kolektyvui. Betgi tai labai nedidelė suma išeina. Patiems užsidirbti koncertuojant nelabai yra kaip. Retkarčiais kai kas paprašo per vestuves senovinius papročius parodyti. Tačiau tokie komerciniai pasiūlymai yra vienkartiniai ir iš jų „Kupkėmis“ tikrai negali savęs išlaikyti“, – dalijosi savo nuomone pašnekovė ir pridūrė, kad visuomet yra geriau duoti nei prašyti.

Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkas Gediminas Virbickas teigė, jog surasti rėmėjų nėra sunku. Pastaruoju metu jiems padeda tie patys. Tačiau jų skiriamos sumos prasidėjus ekonominei ir finansinei krizei jau mažesnės. Paramos jų organizacija prašo kultūriniams renginiams, kuriems stinga valdiško finansavimo. Parama būna ne tik piniginė. Pvz., iš ūkininkų gaunama produktų (kiaušinių, duonos ir pan.), kai kas paremia transportu.

Kupiškio viešosios bibliotekos direktorė Daiva Bubulienė taip pat sakė, kad pastaruoju metu sunku rasti rėmėjų. Gerai, kai pavyksta vieną kitą verslininką ar organizaciją prikalbinti, kad padėtų, kad taptų jų įgyvendinamų projektų partneriais. Biblioteka dažniausiai sulaukia knygų labdaros. Jas, visiškai naujas ir jau kitų skaitytas, dovanoja pavieniai žmonės ir kai kurios organizacijos.
„Šventes biblioteka rengia daugiau iš savo lėšų. Būtiniausių dalykų nusiperkame ir iš darbuotojų įstaigai skirtų 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio“, – sakė direktorė.

Stengiasi gerumu nepiktnaudžiauti

Kupiškio kūno kultūros ir sporto centro direktorius Zigmas Paulauskas papasakojo, kad sportininkai jau daug metų turi 4-5 nuolatinius verslininkus, kurie juos remia. Naujų rėmėjų neatsiranda. Tų verslininkų rajone ne kažin kiek telikę. „Parama dažnai labai simbolinė. Už ją perkame taures, prizų, suvenyrų. Mūsų rėmėjai – tai kažkada ir patys aktyviai sportavę žmonės, prijaučiantys vienai ar kitai sporto šakai. Žinome jų galimybes ir nepiktnaudžiaujame, padėti prašome remdamiesi sveiku protu ir saiku. Vieną kartą vienų prašoma, kitą – kitų. Taip ir eini rateliu nuo vieno pas kitą, kalbi, įrodinėji, susitari. Stengiamės dažnai su tokiais prašymais nelįsti į akis. Mus paremia ir garsesni kraštiečiai sportininkai, rajonui atstovaujantys seimūnai. 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, galimo skirti labdarai, nukreipiame krepšininkų klubui. Pastaraisiais metais rėmėjų skiriamos piniginės sumos jau mažesnės. Krizė daro savo. Tačiau džiaugiamės kiekviena nors ir menkiausia paspirtimi“, – teigė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video