2024/04/25

 

Ar saugūs rajono vaikai darželiuose?

Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ ne tik tvora labai žemutė,
bet ir čia visiškai nėra kiemo vartų.
Autorės nuotrauka

Įvykis, kai iš Kauno miesto Vilijampolės mikrorajono vaikų darželio darbuotoja praėjusią savaitę atidavė mažametę mergaitę nežinomam asmeniui, prisistačiusiam penkiametės mergaitės seneliu, nuskambėjo visoje Lietuvoje. Mat vėliau vaiko iš darželio parsivesti atėjusi jo mama ir sužinojusi, kad mergaitę jau pasiėmė senelis, teigė, kad jokio senelio duktė neturi. Po ilgų paieškų vaikas buvo rastas pas nepažįstamus žmones. Pasirodo, kad pagyvenęs vyriškis gerai nepažinojo savo pažįstamos moters anūkės ir ją supainiojo su kita mergaite.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ketina kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją su siūlymu peržiūrėti ir sugriežtinti galiojančius teisės aktus, reglamentuojančius ikimokyklinio ugdymo įstaigų veiklą, kad tokie atvejai ateityje nepasikartotų.
Kaip į šį įvykį reagavo mūsų rajono ikimokyklinės ugdymo įstaigos?

Rajono vaikų lopšelių-darželių darbuotojos tvirtino, kad tokio nutikimo jų darbo praktikoje nebuvo. Mažame mieste žmonės dažniausiai pažįsta vieni kitus ir tokiems nesusipratimams paprasčiausiai dirvos nėra. Tačiau budriems ir atsakingiems darbuotojams reikia būti visada.

Svetimos klaidos – pamokančios

Kupiškio vaikų ir jaunimo ugdymo centro „Varpelis“ direktorė Irena Skupienė sakė, kad auklėtojos pažįsta tėvelius. Jei vaikų ateina pasiimti vyresni, bet nepilnamečiai jų broliai ar seserys, jiems mažyliai atiduodami tik tuomet, jeigu yra tėvų raštiškas prašymas. Tėvai turi auklėtojus visada iš anksto įspėti, jei vaiko pasiimti ateis jų giminaitis. Darbuotojas privalo smulkiai išsiaiškinti, koks konkrečiai žmogus ateis vietoje tėvų. Nepažįstamiems vaikai neatiduodami. „Kauno įvykį aptarėme su darbuotojomis. Visada pravartu pasimokyti iš svetimų klaidų, kad tokių patys nedarytume. Mums šią vasarą buvo šiek tiek neramu, kai liepą per atostogas priiminėjome vaikus iš kitų darželių. Tačiau pažintis su vaikučių tėvais neužtruko ir jokių nesusipratimų nebuvo“, – dalijosi darbo aktualijomis pašnekovė. Pasak I. Skupienės, jų įstaigą juosia užtektinai aukšta tvora. Dėkinga, kad pats darželis įsikūręs tolėliau nuo gatvės. Kiemo varteliai paprastai nerakinami. Tačiau visų durų atvirų dieną darbuotojai nepalieka, nes yra buvę jų asmeninių daiktų vagysčių. Vasarą, kai darbuotojų mažiau, o auklėtojos su vaikučiais išeina į kiemą, visos durys būna užrakinamos. Taip pat yra pasidomima, jei pastebima, kad nepažįstami žmonės pernelyg ilgai sukiojasi apie darželio teritoriją, ko jiems čia reikia.

Stinga saugių tvorų

„Obelėlės“ vaikų lopšelio-darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Valerija Kuprienė taip pat teigė, kad svetimiems vaikų iš darželio pasiimti neatiduoda. Žmonės Kupiškyje vieni kitus dažniausiai pažįsta. Kartais būna, kad kaimynė, tėvų paprašyta, ateina vaiko pasiimti, bet tada ir vaiko klausiama, ar tą žmogų žino. Nesusipratimų dėl to jų darželyje nėra buvę. Tėvai paprastai informuoja, jei patys negalės pasiimti savo atžalos. „Mes šiuo metu norėtume pasikeisti darželio tvorą aukštesne. Būna, kad vaikai žaisdami kieme pamatę pažįstamą atsiskiria nuo savo grupės ir bėga prie tvoros. Ji žemutė. Labai panorėjus vaiką galima būtų nesunkiai persikelti. Kita bėda – mūsų darželio kiemo vartai. Jų paprasčiausiai nėra. Vaikai gali staiga išbėgti tiesiai į automobilių stovėjimo aikštelę pamatę mamą ar tėtį ateinant. Taigi aukštesnė mūsų įstaigos teritorijos tvora šiuo metu yra viena iš labiausiai trokštamų svajonių. Ji padėtų geriau apsiginti ir nuo darželio teritoriją niokojančių žmonių. Tuo klausimu yra kreiptasi į Savivaldybę, tačiau sulaukta atsakymo, kad tam nėra lėšų“, – kalbėjo pašnekovė.

„Saulutės“ vaikų lopšelio-darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Aldona Stančikienė kalbėjo, kad Kauno įvykis verčia atsargiau vertinti savo veiksmus. Tai labai pamokantis nutikimas. Jis buvo aptartas, išanalizuotas su darbuotojomis. Visgi gal ne visai atsakingai pasielgė ir pedagogė. Ją suklaidino ir auklėtinės, kuri svetimą žmogų pripažino kaip senelį, elgesys. „Mūsų įstaigoje tokio nutikimo nepasitaikė. Svetimiems vaikų neatiduodame. Jei patys tėvai negali atsiimti vaiko iš darželio, jie privalo iš anksto įspėti auklėtoją, kas ateis vaiko. Mes esame atsakingi, kad vaikai darželyje būtų saugūs. Visuomet pasidomime, jei darželio teritorijoje pamatome nepažįstamą žmogų. Nei durų, nei kiemo vartelių darbo metu nerakiname. Tam jau reikėtų gal įsteigti atskirą raktininko etatą. Tą problemą gal išspręstų koduoti kiemo vartai ir durys. Tačiau šiuo metu mums labiausiai reikia visus reikalavimus atitinkančios tvoros. Ją pakeisti esame prašę ir Savivaldybės. Tačiau tam vis neatsiranda pinigų“, – apgailestavo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video