2024/04/24

 

Pamaryje medžiojo vilkas

Vilkus globojančios organizacijos ir patys medžiotojai pritaria, kad šių žvėrių medžioklės limitai būtų nustatomi pagal rajonus.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kol gamtos mylėtojai ir medžiotojai ginčijasi, kiek Lietuvoje gyvena vilkų ir kiek jų mums reikia, kaimo žmonės vis dažniau kenčia nuo šių žvėrių žalos. Į redakciją paskambinęs Vėžionių kaimo gyventojas pasiskundė, kad praėjusią savaitę vilkas jo veršiuką sudraskė prie pat namų.

Spėjo pamatyti

Pavardės pasisakyti nepanorusio pono Arvydo ūkyje yra keletas gyvulių. Jis laiko ir karvių, kurių viena visai neseniai atsivedė du veršelius. Vienam jauniklių teko susidurti su pamaryje slampinėjančiu vilku.
Šeimininkas pats spėjo pamatyti, kaip praėjusios savaitės pradžioje, ankstų rytą, apie 4 valandą, žvėris užpuolė nuo kiemo už kelių dešimčių metrų besiganiusį veršiuką. Pastebėjęs žmogų vilkas spruko šalin, tačiau jo aukai jau nebebuvo galima padėti.
„Ir kas dar sako, kad reikia saugoti vilkus? Kiek žalos jie pridaro? Jau į kiemą įsidrąsina ateiti“, – stebėjosi Vėžionių gyventojas.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas jau išleido įsakymą, kuriuo patvirtino 50 vilkų sumedžiojimo limitą spalio viduryje prasidėsiančiam medžioklės sezonui. Šis sprendimas itin papiktino už vilkų populiacijos išsaugojimą kovojančias organizacijas. Jų atstovai skatino šių žvėrių skaičių reguliuoti pagal rajonus, kur jų gyvena daugiausiai ir ūkiui daroma žala didžiausia.

Šiais metais atliktų apskaitų duomenimis, Lietuvoje dabar gyvena 250 vilkų. Tai yra minimalus šalyje pageidaujamas jų skaičius. Todėl leistinas būsimos medžioklės limitas, vilkų globotojų teigimu, pasirinktas maksimaliai leistinas.
Praėjusį medžioklės sezoną vilkų medžioklės limitas tebuvo vos 5 žvėrys. Ankstesniais metais šis skaičius svyruodavo nuo 40 iki 60.

Pritaria rajonavimui

Mūsų rajono medžiotojai pastebi, kad šių žvėrių mūsų krašte tikrai nemažai. Tai rodo jų pėdsakai.
Vidugirių medžiotojų būreliui rajone vadovaujantis Romusis Jablonskas teigė girdėjęs gandų, kad vilkai jau šiais metais pradeda savo kruvinus žygius. Tačiau kol kas jie dar neįsisiautėjo.
Pašnekovo įsitikinimu, Kupiškio miškuose šių žvėrių netrūksta. Aplink Šepetą ir jos durpynuose medžiojantys R. Jablonsko būrelio nariai pernai matydavo po 13-15 čia klaidžiojančių vilkų pėdsakų. Pradėjus smulkinti durpynų kelmus, pasak kalbinto medžiotojo, pilkiai ėmė trauktis iš Šepetos durpynų į kitas vietas.

„Kiek iš tiesų pas mus yra vilkų, pasakyti gana sunku. Tai labai atsargūs žvėrys ir juos pamatyti nėra lengva. Pats esu vilką matęs, bet sumedžioti neteko“, – sakė pašnekovas.
R. Jablonsko nuomone, vilkų medžioklės limitai dabar skaičiuojami neracionaliai. Jis pritaria šiuos žvėris globojančių organizacijų teiginiams, kad vilkus reikia retinti atsižvelgiant į jų skaičių rajonuose.
„Medžioklės limitas duodamas visai Lietuvai. O vilkai daugiausia gyvena mūsų kraštuose: Panevėžio, Kupiškio, Biržų rajonuose. Dar jų yra Žemaitijoje. Todėl ir medžioti reikėtų tik nustatytose vietose“, – įsitikinęs pašnekovas.

Dar neapsilankė

Pernai nuo vilkų nemažai nukentėję migoniečiai šiais metais dar nesulaukė jų viešnagės savo gyvulių ūkiuose. Migonių bendruomenės pirmininkas Valentinas Kščenavičius „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad praėjusiais metais plėšrūnai sudraskė tris ar keturis veršiukus, besiganiusius Migonių apylinkėse.
„Jau būtų laikas vilkams pasirodyti, bet kol kas dar jų nėra. Pernai jie čia tiek siautėjo, kad pats girdėjau, kaip naktį vyko veršiuko pjautynės“, – pasakojo V. Kšenavičius.

Šiemet, anot jo, Migonių ūkininkai ėmėsi didesnių saugumo priemonių. Kai kurie gyventojai savo gyvulius apsitvėrė tvoromis ir elektriniais piemenimis, mažus veršiukus migoniečiai kas vakarą parsivaro į tvartus.
„Kai aplinkui tiek miškų, tai mes privalome saugoti savo gyvulius. Migonyse dabar labai daug ūkininkų – žmonės čia ir augalininkyste užsiima, ir gyvulininkyste“, – sakė pašnekovas.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video