2024/04/18

 

Pradėta tvarkyti infrastruktūra

Šių metų pabaigoje turėtų neatpažįstamai pasikeisti Kupiškio Krantinės ir A. Purėno gatvės.
Autorės nuotrauka

Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. melioracijos specialistas Albertas Juozas Uldukis sakė, kad žemių kalnai Kapų g. gale atsirado pradėjus Varležerio valymo darbus. Juos atlieka UAB „Nodama“. Čia rengiamas dumblo sėsdintuvas. Atstumdomas juodžemis. Aikštelė, į kurią žemsiurbė pumpuos dumblą, bus apsupta aukšto pylimo. Pasiteiravus, ar aplinkiniams gyventojams bus pakenčiamas dumblo kvapas, pašnekovas teigė, kad buvo atliktas poveikio aplinkai tyrimas ir kad niekas tam neprieštaravo.

Šioks toks dumblo kvapelis bus. „Dumblas, kaip organinė medžiaga, tinka tręšti laukams. Jame gausu azoto, fosforo, kalio. Iš viso to dumblo turėtų būti apie 10 tūkst. kub. m. Gal jį kas nors ir panaudos kaip trąšą. Aš to nežinau. Pagal projektą čia tik numatyta jo sandėliavimo aikštelė. Baigus kasti, dumblas turėtų būti išsklaidytas, teritorija sulyginta ir užsėta žole. Šioje vietoje nenumatyta įrengti jokių takų ar automobilių aikštelės. Svarbiausia baigus ežero valymo darbus palikti kultūringai sutvarkytą aplinką“, – kalbėjo apie pradėtus darbus pašnekovas.

A. J. Uldukis sakė, kad Varležerio valymo darbus numatyta užbaigti iki 2013 m. liepos 1 d. Šio projekto vertė 770 tūkst. litų. Yra tvarkoma šio ežero pusė palei Žilvičių kvartalą. Išvalyto ežero plotas nuo 0,8 ha padidės iki 1,3 ha. Jo gylis bus padidintas iki 4 m. Pakrantėje bus išnaikinta Sosnovskio barščių kolonija, iškirsti menkaverčiai krūmai. Išvalyti likusį užpelkėjusį Varležerio 5,7 ha plotą nuo Aukštupėnų Vėžionių link neleido aplinkosaugininkai. Šioje teritorijoje rasta retų augalų. Be to, visoje Europos Sąjungoje yra saugomi nykstantys durpynai. Pasiteiravus, ar prie Varležerio bus įrengta ir poilsiavietė, pašnekovas sakė, kad tai jau naujas Savivaldybės rūpestis, nes tokiems darbams šiame projekte finansavimas nenumatytas.

Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas informavo, kad Krantinės ir A. Purėno gatvių rekonstrukcijos projektą atlieka AB „Panevėžio keliai“. Projekto vertė – apie 2,5 mln. litų. Šiame gatvių ruože bus įrengti dviratininkų ir pėsčiųjų takai, pakeista važiuojamoji gatvių danga. Darbus planuojama užbaigti šiemet.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video