2024/03/28

 

Gerų žmonių krašto idėja įgauna pagreitį

Į pilietinę diskusiją apie Kupiškio ateitį susirinkę kupiškėnai ieškojo originalių idėjų, kurios galėtų mūsų kraštą kuo plačiau išgarsinti.
Autorės asociatyvi nuotrauka

Paskutinį mėnesio pirmadienį, liepos 30 d., rajono Savivaldybės salėje antrą kartą buvo susirinkę kupiškėnai į pilietinę diskusiją apie Kupiškio dabartį ir ateitį. Prieš mėnesį rajono mero Jono Jaručio inicijuota diskusija tarp miestelėnų rado atgarsį ir pamažu virsta ne tik naujų idėjų paieškų tribūna, bet ir konkrečia veikla.

Apie bendruomenę

Tądien diskusiją vedė Dalia Venckuvienė. Buvo išklausyti pasisakiusiųjų trumpi pranešimai kultūros, socialinėmis ir ekonominėmis temomis, diskutuota, kaip būtų galima įgyvendinti įvairius pasiūlymus, ar jie aktualūs Kupiškiui.

J. Jarutis kalbą pirmiausia užvedė apie tai, jog Kupiškis neturi savo bendruomenės. Edita Kriaučiūnienė pabrėžė, kad į ją jungtis miestelėnai turėtų savanoriškais pagrindais, ne dėl finansinės paramos. Laimučio Tiliaus nuomone, vienai bendruomenei Kupiškis per didelis. Čia galėtų atsirasti keletas bendruomenių, susikūrusių pagal gyvenamąją vietą (gatvę, mikrorajoną ir pan.) ar pagal pomėgius (sporto, kultūros ir kt.). Svarbiausia turėti tikslą, kam tos bendruomenės reikia. Pritariantieji bendruomenės kūrimo idėjai tvirtino, jog tokiu būdu susivienijus būtų lengviau skleisti idėjas. Pasak Algirdo Venckaus, paskui būtų matyti, ar reikia tokį neformalų susivienijimą įteisinti juridiškai. Povilas Vireliūnas sakė, kad svarbiausia kaupti idėjų banką ir jas įgyvendinti savanoriškai, be atlygio. Valentino Beinorio nuomone, daugybė idėjų reikalauja finansinio pagrindimo. Tad turėtų rajono biudžete šiam bankui finansuoti atsirasti atskira eilutė. O susikūrusi neformali bendruomenė puikiausiai galėtų ne tik tas idėjas generuoti, bet ir atrinkti tinkamiausias įgyvendinti. J. Jaručio nuomone, tik nereikėtų šio proceso dirbtinai forsuoti. Gal ir kokie metai gali prabėgti, kol galutinai išsikristalizuos idėjos ir susiburs panašių tikslų turintis neformalus sambūris. Jau dabar yra nuspręsta į pilietinę diskusiją tam tikromis temomis rinktis kartą per mėnesį, paskutinį mėnesio pirmadienį, 18 val. Susirinkimų vietą galima kaitalioti. Gal daugiau miestelėnų ateis, jei bus renkamasi ne Savivaldybėje, bet kitoje ne tokioje oficialioje vietoje.

Renginių nors semk rieškutėmis

Bene daugiausia diskusijos dalyviai pasisakė kultūrinių renginių tema. Antai Algirdas Valiušis pasidalijo sumanymu originaliai paminėti režisieriaus Povilo Zulono 100-ąsias gimimo metines. Jis pasiūlė ta proga padėti režisieriaus našlei Stanislavai Zulonienei sutvarkyti namus ir surengti P. Zulono daiktų aukcioną. 

Žinoma, prieš tai muziejaus darbuotojai turėtų peržiūrėti, kas iš režisieriaus daiktų yra vertingiausia ir tiktų saugoti jo fonduose.
A. Venckus kalbėjo, kad „Kupiškėnų minčių“ laikraštyje iškelta Kupiškio, kaip malūnų miesto, idėja visai nebloga. Juolab kad Šmito malūne dar yra visi autentiški įrenginiai. Tačiau šiai idėjai įgyvendinti jau reikėtų europinių struktūrinių fondų paramos. Kitas turistinis objektas – Kupiškio bažnyčia – taip pat turėtų būti labiau prieinama turistams. Ar nereikėtų suremontuoti laiptelių į jos bokštą? Galima būtų parengti edukacinę programą apie sakralinius drabužius, bažnyčios interjerą, turėtų būti turistams nurodytos ir jos lankymo valandos.

Sigitas Kuzmickas siūlė pradėti rengti tradicinį bėgimą nuo Kupiškio iki Skapiškio blaivybės paminklo Motiejui Valančiui atminti. Tai padėtų garsinti mūsų kraštą. Ne vienas rajonas turi panašų sporto renginį.
Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė, menotyrininkė Donata Jutkienė sakė, kad mūsų mieste ir jo apylinkėse yra gražių vietų. Čia būtų galima rengti kasmetinius dailės plenerus meninės pakraipos studentams ir per juos į kūrybinį procesą įtraukti ir vietos bendruomenę. Šiuo metu yra parengta ekskursinė programa „Henriko Orakausko skulptūros“, kurią ji pati veda interesantams.

A. Valiušis pasiūlė paieškoti esminių dalykų, kurie mūsų miestą išskirtų iš kitų: „Kupiškėnai geri žmonės – kur antspaudas, kur plakatas, kad mes tokie esam? (Antspaudo idėja vieningai priimta ir bus greitai įgyvendinta – aut. past.) Mums reikia, kad čia atvykę turistai ir kiti svečiai žinotų, jog apsilankė būtent gerų žmonių krašte. Kupiškiui reikia logo – savito šiuolaikiško ženklo. Svarbu tik atrasti kryptį, kuo mes išskirtiniai, ar sportu, ar bitėmis, ar dar kuo kitu. Galėtų pas mus vykti ir savita šventė „Kupiškėnai geri žmonės“. Diskusijos dalyviai sutiko, kad šis pavadinimas išties išskirtinis ir daugeliui įsimintinas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video