2024/03/28

 

Tvarkingos pakelės, švarūs laukai – kitur. O pas mus?

Komisijos pirmininkas Antanas Dobrovolskis pakelių švarinimo iniciatyvą dar kovą pristatė rajono Tarybos posėdyje.

Ados Dvarionaitės nuotrauka

Šių metų kovo mėnesį rajono Tarybos posėdyje buvo sudaryta Melioracijos statinių, kelių bei pakelių priežiūros ir laukų piktžolėtumo nustatymo komisija.
Tokią iniciatyvą politikams pateikė Ūkininkų sąjungos rajono skyrius. Komisijos tikslas, kaip tąkart akcentuota, paskatinti rajono gyventojus, žemių savininkus ir ūkininkus užlaikyti tvarkingus laukus, nusišienauti pakeles, neužleisti krūmynais melioracijos griovių. Komisija buvo sudaryta iš dešimties asmenų, į ją įtraukti ūkininkai, Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistai, politikai, seniūnai, Kelių tarnybos vadovas. Komisijai vadovauti paskirtas Ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas Antanas Dobrovolskis.

Kitur – tvarka

Jau praėjo keli mėnesiai, ką minėtai komisijai pasisekė nuveikti, ką ketinama daryti, kad gražus
pirminis tikslas – pagražinti Kupiškio laukus ir pakeles – būtų pasiektas?
Apie tai papasakojo komisijos pirmininkas A.Dobrovolskis: „Diskutuodami dėl šios komisijos, posėdyje kai kurie Tarybos nariai dvejojo, ar ji nebus formali, ar veikla nebus bergždžia, kokios funkcijos, kokia prasmė ją sudaryti, jeigu ji neturės baudimo galių…

Argi tik baudimu geros idėjos skinasi kelią? Gyvenimas nekart įrodė, kad pozityvi veikla, geri pavyzdžiai turi užkrečiantį poveikį, vadinasi, kažkam reikia imtis iniciatyvos, paprasčiausiai pradėti veikti. Daug važinėju po Lietuvą ir po kaimynus, po Žemaitijos rajonus, neseniai dairiausi po Kėdainių rajoną.
Mačiau, kaip gražiai ten nušienauti laukai palei pat kelius, be šabakštynų, be rėžių, skiriančių savininkus vieną nuo kito. O kodėl mes taip negalim, būkim solidarūs ir didesni savo krašto patriotai. Argi toks noras yra neįvykdomas?

Įstatymai yra

Taip mąstau ne tik aš vienas, o jeigu tokių bus daugiau, taigi įmanoma racionaliai ir efektyviai veikti. Taigi, ką mes iki šiol veikėm? Išanalizavom teisinius aktus, Lietuvos Respublikos kelių įstatymą.
Buvom susitikę su seniūnais. Svarstėm, nuo ko pradėti, kaip išjudinti savo bendruomenes tvarkytis?

Kalbėjomės apie glaudesnį bendradarbiavimą su miškininkais, miškų ir žemių savininkais. Įstatymai numato, kad jie turi nemažai pareigų ir turi būti atsakingi už realią padėtį. Štai teisės aktai numato, kad sklypo savininkas gyvenvietėje negali sodinti medžio arčiau nei 3 metrai iki sklypo ribos. Ar to laikomasi? Sklypo savininkas negali apsitverti tokia tvora, kuri trukdo eismo saugumui. Pavyzdžiui, trečios kategorijos (vietiniuose) keliuose negalima pernelyg arti sodinti medžių, 5 metrai nuo vidurio yra kelio zona. Jeigu medžio šakos pernelyg išsišakojo ir trukdo saugiam eismui, būtina jas apkarpyti.„

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video