2024/04/19

 

Darbo biržos slenkstį mina absolventai

Šiais laikais baigtos studijos ne visada garantuoja svajonių darbą.

Nuotrauka iš www.europosistorijos.lt

Ne visiems po studijų baigimo absolventams, abiturientams pavyksta iškart rasti darbą. Kasmet vasarą į darbo biržą plūsteli mokytų jaunų bedarbių minia. Šiemet liepos 23-rugpjūčio 10 d. Lietuvos darbo birža visuose teritorinių darbo biržų skyriuose organizuoja renginių ciklą „Jaunimo kelias į darbo rinką: lūkesčiai ir galimybės“, skirtą į naują gyvenimo etapą – į darbo rinką žengiantiems absolventams ir abiturientams. Tokie užsiėmimai jau vyko bei dar vyks ir Kupiškyje.
Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vedėjo pavaduotojos Laimos Vaitiekūnienės paprašėme pakomentuoti, kiek ir kokių specialybių absolventų ir abiturientų, ieškančių darbo, registruota jų skyriuje, kur ir kokią specialybę jie yra įgiję, kokios jų įsidarbinimo perspektyvos.

Pasak L. Vaitiekūnienės, darbo biržos Kupiškio skyriuje registruoti 87 absolventai. Iš jų 12 yra baigę universitetus, 20 – kolegijas, 55 – profesines mokyklas.

Absolventų specialybės

Darbo ieško 2 Kauno technologijos universiteto, 5 Lietuvos edukologijos universiteto, po 1 Mykolo Romerio ir Vilniaus universiteto, 3 Vytauto Didžiojo universiteto absolventai. Jie yra baigę tokias mokymo programas: aplinkotyra ir ekologija, chemija, dailė, informacinių sistemų inžinerija, psichologija, socialinė pedagogika, socialinis darbas, vadyba, verslo informatika, zoologija, žiniasklaidos inžinerija.

Iš dvidešimties, įgijusių aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą, po 1 yra iš Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos, Kauno kolegijos, Kauno miškų aplinkos inžinerijos kolegijos ir Socialinių mokslų kolegijos; po 2 yra iš Kauno technikos ir Šiaulių valstybinės kolegijos, po 3 – iš Utenos ir Vilniaus kolegijų ir net 6 iš Panevėžio kolegijos. Jose baigtos mokymo programos: aplinkos apsauga, aplinkos dizainas ir technologijos, automatinis valdymas, automobilių techninis eksploatavimas, autotransporto elektronika, bendrosios praktikos slauga, burnos higiena, dailės ir technologijų pedagogika, elektros ir automatikos įrengimai, kineziterapija, kompiuterių technika, lietuvių gestų kalbos vertimas, socialinis darbas, statyba, teisė, turizmo industrija ir viešbučių valdymas, želdynai ir jų dizainas.

Anykčių, Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Ukmergės, Utenos ir Alantos profesines mokyklas baigusieji tikisi surasti apdailininko (statybininko), apskaitininko ir kasininko, automobilių remontininko, kompiuterių ir organizacinės technikos operatoriaus, padavėjo ir barmeno, pramonės įmonių prekybos konsultanto, prekybos įmonių vadybininko padėjėjo, technikos priežiūros verslo darbuotojo, technikos šaltkalvio remontininko, virėjo darbą.
Tarp baigusiųjų profesinę mokyklą daugiausia ieškančių darbo, net 46, yra iš Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos.

Pasiseka aktyviems

L. Vaitiekūnienė sakė, kad kol kas į darbo biržą kreipėsi tik 4 abiturientai. Didesnio jų srauto laukiama rugsėjo mėnesį. Ji informavo, kad šiuo metu ieškantiems darbo jauniems specialistams rengiamas paskaitų ciklas „Jaunimo kelias į darbo rinką: lūkesčiai ir galimybės“ Kupiškyje pirmieji užsiėmimai ta tema vyko liepos 23-24 d.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video