2024/04/25

 

Mūsų artojai šiemet liko be konkurso

Praėjusiais metais respublikinėse artojų varžybose Kupiškiui atstovavo Skapiškio seniūnijos Biliūnų kaimo ūkininkas Saulius Adomėlis.

Domo Jurjono nuotrauka

Šį penktadienį į Kėdainių rajoną rinkosi geriausi šalies artojai dalyvauti respublikinėse varžybose. Kaip iš anksto pranešta, buvo laukiama dalyvių iš 25 rajonų.
Pernai kupiškėnai pirmąkart, atkūrus nepriklausomybę, dalyvavo respublikinėse arimo varžybose ir džiaugėsi savo atstovo, Skapiškio seniūnijos Biliūnų kaimo ūkininko Sauliaus Adomėlio užimta 9-ąja vieta. Varžybų naujokui tai buvo puikus pasiekimas, po to planuota su ūpu rengtis kitų metų konkursui.

Nebeliko pinigų

Deja…Birželio pabaigoje, liepos pradžioje varžėsi  Vilnijos, Suvalkijos, Žemaitijos geriausi arimo  meistrai, daugelyje rajonų vyko šventės su atrakcijomis, pramogomis, koncertais ir spektakliais žiūrovams, kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Pakruojo, į respublikines varžybas delegavo net du savo atstovus, o Kupiškyje – ramu ir tylu.
Šiemet artojų renginiui rajone koją pakišo, tikėtina, per didelis visų užimtumas. Įprastai rajonuose artojų varžybos šiemet buvo organizuojamos Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistų iniciatyva su savivaldybių ir Ūkininkų sąjungos skyrių parama.  Anot LŽŪKT Kupiškio biuro konsultanto Ginto Jakštonio, tarnyba ėmėsi iniciatyvos, bet pristigo  talkininkų, pritarimo ir rėmėjų.

Savivaldybės bei Ūkininkų sąjungos vadovai patikino neturį lėšų paramai, neatsirado norinčių varžybose dalyvauti ūkininkų. Pasak Ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininko Antano Dobrovolskio, žemės arimas nebėra vienintelis žemės įdirbimo būdas, daugelis ūkininkų jau išbando neariminę žemdirbystę, taigi artojų konkursai tai daugiau atrakcijos smalsuoliams nei aktuali būtinybė patiems žemdirbiams.

Rajono Savivaldybė šiemet nevyriausybinėms organizacijoms skirtos finansinės paramos „liūto“ dalį atidavė respublikinei bitininkų šventei, kuri įvyks Kupiškyje jau netrukus, rugpjūčio pradžioje. Birželį ir liepą rajone nestigo įvairių kultūros ir sporto renginių, kur jau ten artojams su savo plūgais  beįsiterpti?..

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video