2024/04/25

 

Pagarba valstybei, padėkos kūrybingiems žmonėms

Svarbiausieji iškilmingo posėdžio dalyviai, nusipelnę apdovanojimų (iš kairės): Laimonas Nedveckas, Eleonora Vaičeliūnienė, Ona Adomaitienė ir meras Jonas Jarutis.

Ados Dvarionaitės nuotraukos

Kalbėti apie savo valstybę ir savo gimtinę galima bet kokia dingstimi ar
visai be dingsties, nebus tai nuodėmė, bet prasmingiausia tam proga –
Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo) diena.


Tai liepos 6-ąją darė keliasdešimt kupiškėnų (matyt, jiems svarbi ta
diena ir ta data), susirinkusiųjų į Kupiškio kultūros centro vitražų
salę.


Tą popietę vyko iškilmingas rajono Tarybos posėdis paminėti Valstybės
dienai ir pagerbti visuomenės pasiūlytiems ir mero potvarkiu
nominuotiems kūrybingiems Kupiškio krašto žmonėms.


Į iškilmingą posėdį atėjo tik 13 rajono Tarybos narių.

Prisiminus istoriją

Valstybės diena – tai pirmiausia istorija, o ji prasminga tampa, kai palyginama su dabartimi. Taip kalbėjo renginio vedėja Vilija Morkūnaitė, į darnų audinį supynusi politikų, istorikų, kultūros žmonių mintis, oficialiąją ir šventiškąją koncertinę-meninę iškilmių renginio dalis.
Pradžioje kalbėjo rajono meras Jonas Jarutis. Politikams ir valdžios žmonėms aktualesnė šiandiena, jos laimėjimai ir skauduliai, paraginimai ir palinkėjimai.

Istorikas ir rajono Tarybos narys Andrius Kleniauskas priminė istorijos fragmentus, turėjusius svarios įtakos Lietuvos valstybės pamatams padėti, sudėtingai ir prieštaringai vertinamai Mindaugo asmenybei formuotis. Ką šiandienos žmogus iš skurdžių praeities fragmentų gali suvokti apie XIII-XIV amžių žmogaus ir valstybės būsenas, vertybes ir tikslus? Galima tik nujausti, kad tada, kaip ir šiandien, reikėjo drąsos, vienybės. Jų reikia tautai, valstybei, bendruomenei, žmogui.

Jeigu nebūtų kūrybingo žmogaus, kas liktų iš valstybės? Laimė, kūrybingųjų yra ir Kupiškyje, tokiems žmonėms pagerbti 2009 metų birželio 3 dieną buvo patvirtinti Savivaldybės mero apdovanojimo ženklo „Už nuopelnus“ nuostatai.

Apdovanotieji

Ilgametės „Kupiškėnų minčių“ korespondentės Eleonoros Vaičeliūnienės pasveikinti atėjo buvę bendradarbės.

Ženklu yra apdovanojami nusipelniusieji profesinėje ar visuomeninėje veikloje asmenys, pilietiniais poelgiais ar kūrybingais pasiekimais garsinantys savo kraštą šalyje ir užsienyje.
Nuo 2009 metų šiuo ženklu jau apdovanota 30 asmenų.
Šių metų nominantė – žurnalistė Eleonora Vaičeliūnienė, įvertinta už nuopelnus profesinėje ir visuomeninėje veikloje.

Žurnalistikai atidavusi 50 savo gyvenimo metų, Kupiškio rajono laikraštyje išdirbusi 35 metus, nors ir „tapusi savo laiko šeimininke“ (taip pati sako), tebegyvena miesto bendruomenės rūpesčiais, dalyvauja ir talkina organizatoriams įvairiuose renginiuose, savanoriauja neįgaliųjų draugijose, veda pamokėles Trečiojo amžiaus universiteto klausytojams. Ją apdovanojimui pristatė „Kupiškėnų minčių“ redakcija.

Plojimais salė palydėjo ir praėjusių metų ženklo „Už nuopelnus“ (vis neištaikyta progos įteikti) nominantę skapiškietę Aliutę Eleną Markevičiūtę. Lituanistė, kraštotyrininkė, knygos „Skapiškis“ ir dviejų poezijos knygelių autorė, aktyvi Persitvarkymo sąjūdžio dalyvė, Lietuvai pagražinti draugijos garbės narė, puikiai pažįstama ir pedagogų bendruomenei, ir jaunimui.
Būrelį aktyvių ir kūrybiškų žmonių apdovanoti Savivaldybės padėkos raštais pristatė Kupiškio viešoji biblioteka.

Už aktyvią visuomeninę, kultūrinę veiklą apdovanota Ona Adomaitienė, Lietuvos radijo ir televizijos programų išleidimo režisierė, jau ketverius metus savo iniciatyva savo išpuoselėtoje sodyboje Pyragių kaime rengianti susitikimų su kultūros žmonėmis ir meno kūrėjais ciklą „Kultūrinė vasara Pyragiuose“.

Iškilmingame renginyje nedalyvavo, bet buvo įvardinti ir plojimais įvertinti aktyvūs informacinio leidinio „Kupiškėnų enciklopedija“ bei almanacho „Kupiškis“ autoriai: kraštotyrininkas istorikas Alvydas Totoris, inžinierius, technologijos mokslų daktaras Linas Vidugiris, kalbininkė, humanitarinių mokslų daktarė Vida Augustinaitė-Žilinskienė.
Aktyvūs kraštiečiai ne tik renka kraštotyros medžiagą, rašo straipsnius, bet ir jau daugelį metų svetur dalyvauja kupiškėnų sambūriuose.

Dar vienas pagerbtasis Savivaldybės padėka už svarius darbus kupiškėnams – tai Salamiesčio parapijos klebonas Laimonas Nedveckas, jį apdovanoti pasiūlė Salamiesčio pagrindinė mokykla ir vietos parapija.
Šešerius metus klebonu Salamiestyje, Palėvenėlėje ir Alizavoje tarnaujantis L. Nedveckas žmonių pagarbos ir padėkos nusipelnė už Salamiesčio bažnyčios sutvarkymą, varpinės remontą, rūpestingą ganytojišką darbą. Padėkos rašte jo nuopelnai įvardinti konkrečiai:“Už materialiojo kultūros paveldo išsaugojimą ir puoselėjimą“.

Apdovanotieji dėkojo už įvertinimus, už tai, kad buvo pastebėti ir pagerbti. Visi sakė, kas jie būtų be palaikančių ir jais pasitikinčių žmonių, be savo bendruomenių, savo mažo ar didelio kolektyvo…

Paprasta tiesa: iš dirbančio ir kuriančio žmogaus, iš kaimo ar miesto prasideda tai, kas veda į tautą, valstybę. Šį didį jausmą patyrė žmonės, liepos 6 – ąją, labai karštą dieną, buvusieji gerų žodžių prieglobstyje Kupiškio kultūros centre.

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video