2024/04/25

 

Pilietinį sąmoningumą egzaminuos motorinės valtys

Svajojame, kad kažkas nuomos vandens motociklus, o neįstengiame elingo paversti gyvybinga paprasčiausių valčių ar vandens dviračių nuomos vieta.

Nidos Šulcienės nuotrauka

Kilus rajone diskusijai, ar leisti, ar palikti draudimą Kupiškio mariose (Lėvens tvenkinyje) naudotis motorinėmis vandens transporto priemonėmis, pasidomėjome pareigūnų, kurie kontroliuoja laivybą vidaus vandens telkiniuose, saugo gamtą nuo teršėjų ir brakonierių bei užtikrina viešąją tvarką, nuomone šiuo klausimu.
Paaiškėjo, kad tvarka ir saugumu mūsų poilsiavietėse prie jūros, marių, ežerų ir upių rūpinasi net kelios tarnybos. Kai tiek daug auklių, ar vaikas neliks be galvos.

Dažnai kontroliuoti – nepajėgūs

Lietuvos saugios laivybos administracijos valstybinė inspektorė Panevėžyje Vita Melnikovienė sakė, kad jų administracija registruoja vandens transporto priemones, atlieka jų techninę apžiūrą ir kontroliuoja laivybą. Pastaruosius dvejus metus iš eilės apskrityje kartu su policija buvo vykdoma akcija „Vanduo“. Važiuota į reidus prie upių, ežerų tikrinti, ar gyventojai naudojasi tvarkingomis valtimis ir kitomis plaukiojimo priemonėmis. Kupiškyje pernai buvo nustatyti du asmenys, kurių valtys neturėjo privalomos registracijos.
Dar vienas asmuo, pamatęs inspektorius, spėjo pakrauti į priekabą vandens motociklą ir dingti iš akiračio. „Ar šiemet bus tęsiama tokia akcija, nežinia.

Paprastai apskrities didesnius vandens telkinius aplankau po vieną ar du kartus. Dažnesnes išvykas riboja kuro stoka. Kita vertus, pas mus plaukiojimo vidaus vandenyse sezonas trumpas – praktiškai trys vasaros mėnesiai. Visur dažnai nuvykti ir neišeitų. Be to, Panevėžio apskrityje yra tik vienas valstybinio inspektoriaus etatas. Kasdien prie kiekvieno ežero ar upės prievaizdo nepastatysi. Iš gyventojų skundų dėl asmenų, kurie nesilaiko laivybos taisyklių nė karto nesu gavusi. Patys gyventojai turėtų būti pilietiškesni ir laikytis nustatytos tvarkos. Visuomeninių laivybos inspektorių buvo atsisakyta. Nelabai jų asmenys, pažeidžiantys nustatytą tvarką, paisė. Maža iš jų naudos buvo. Tik jie patys pasinaudodavo šiokiomis tokiomis privilegijomis“, – dalijosi darbo aktualijomis ir dėstė savo nuomonę pašnekovė.
Pasak V. Melnikovienės, mažųjų laivų (katerių,visų tipų valčių) ir kitų vandens transporto priemonių naudojimo vidaus vandenyse tvarkos pažeidimas užtraukia administracinę baudą nuo 100 Lt iki 200 Lt arba gali būti atimta teisė vairuoti laivą iki vienerių metų. Jei asmuo pakartotinai nusižengia, tai gali gauti baudą nuo 200 Lt iki 400 Lt su plaukiojimo priemonės konfiskavimu ar be jo arba gali būti atimta teisė trejus metus vairuoti laivą su jo konfiskavimu arba be konfiskavimo.
Ar laivų savininkai paiso draudimo vandens telkiniuose plaukioti motorinėmis priemonėmis, pasak pašnekovės, tai kontroliuoja jau ne jų administracija, bet aplinkosaugininkai.

Už vandens apsaugos taisyklių įvairius pažeidimus piliečiai gali susilaukti administracinės baudos nuo penkiasdešimt iki trijų ar šešių šimtų litų, o pareigūnai nuo šimto litų iki tūkstančio litų. (Aut. past.).

Ar čiulbės kuolingos?

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pavaduotojas Gaudentas Baikauskas sakė, kad kasmet yra vykdomi reidai Kupiškio mariose. Laimė, pas mus nėra labai madinga skraidyti vandens motociklais ir kitomis šiuo metu draudžiamomis vandens transporto priemonėmis. Praktiškai tokių pažeidėjų beveik nebuvo. „Manau, kad dėl intensyvesnės laivybos Kupiškio marių krantams didesnė erozija nebegresia. Jie jau yra nusistovėję. Nemanyčiau, kad motoriniai laivai labai terštų aplinką. Šiuo metu yra naudojami ekologiški tepalai, rūpinamasi vandens transporto priemonių technine apžiūra. Žinoma, niekas nėra apsaugotas nuo didesnių avarijų, kuro nutekėjimo. Jų būna ir sausumoje. Prieš leidžiant naudotis aktyvaus vandens sporto priemonėmis mariose, reikėtų gerai apgalvoti, kad visa tai vyktų toliau nuo maudyklų, gerai apgalvotoje, plūdurais pažymėtoje teritorijoje“, – dėstė savo nuomonę pareigūnas.

Visgi jo nuomone, bet koks žmogaus kišimasis į gamtą nėra gerai. Antai už Palėvenėlės Lėvens tvenkinio pakrantėje ir prie neužtvenkto Lėvens ties Palėvene peri didžioji kuolinga, įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą. Tai atsargus, nemėgstantis triukšmo paukštis. Nors šie paukščiai lizdus suka ne ant vandens, o atokesnėse užpelkėjusiose vietose, bet nežinia, kaip jiems patiktų nuolatinis stiprus vandens teliūskavimas šalia. Prie Lėvens tvenkinio peri ir baubliai, taip pat įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą. Niekas negali pasakyti, ar jie sugebės prisitaikyti prie pakitusios aplinkos.

„Vandens telkiniuose negalima intensyvi laivyba žuvų neršto metu, nes tai gali pakenkti jų ikrams. Pradėti laivybos sezoną Kupiškio mariose anksčiausiai galima būtų tik nuo liepos 1 d., kol baigsis vėžių nerštas“, – teigė G. Baikauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video