2024/04/23

 

Mūsų marių ramybei ateina galas

Tokiems kateriams Lėvens tvenkinyje būtų per ankšta.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Rajono Tarybai buvo pateiktas aptarti sprendimo projektas dėl Kupiškio marių panaudojimo aktyviam poilsiui. Tai inspiravo rajono merui birželio 18 d. pateiktas prašymas, kad šiame rajono vandens telkinyje būtų leidžiama naudotis vandens motorinėmis transporto priemonėmis: vandens motociklais, kateriais. Prašymą yra pasirašę beveik 300 rajono gyventojų.
Pasigilinus į šio prašymo esmę, paaiškėjo, kad galimybė drumsti marių ramybę ne visiems kupiškėnams yra priimtina. Jie kėlė klausimą, ar nebus tai grupės pinigingų draugų užgaida.

Nori vėl prašyti ministro

Prieš aštuonerius metus, 2004 m., rajono Taryba kreipėsi į aplinkos ministrą prašydama (tokia galimybė yra numatyta Vandens įstatyme) uždrausti Kupiškio mariose (Lėvens tvenkinyje) naudotis savaeigėmis motorinėmis vandens transporto priemonėmis, nepaisant to, kad pagal dydį ir statusą čia tokia laivyba buvo galima. Leista tik naudotis plaukimo priemonėmis su elektriniais varikliais. Motorines valtis galėjo naudoti tik specialiosios tarnybos ir Kupiškio medžiotojų ir žvejų draugija inspektavimo tikslais. Tuomet bene svarbiausias argumentas buvo žmonių saugumas. (O gal kai kas dar nebuvo tiek prakutęs, kad įpirktų brangų žaisliuką – vandens motociklą.) Mat iš dirbtinės užtvankos dugno dar vis iškildavo medžių kelmų, taip pat buvo akcentuota, kad nesusiformavę iki galo ir šio tvenkinio krantai. Be to, nebuvo nutylėta, kad motorinės valtys, vandens motociklai kels didelį triukšmą, blogins mėgėjiškos žūklės sąlygas ir drums prie tvenkinio gyvenančiųjų ir čia poilsiaujančiųjų ramybę.

Šiemet žinantys apie galimybę prašyti aplinkos ministro, kad būtų minėtas draudimas atšauktas ta intencija, surinko apie 300 rajono gyventojų parašų ir kreipėsi į rajono merą.
Prašymo tekstas skamba labai pilietiškai: „Prašome kuo skubiau spręsti klausimą, kaip geriau panaudoti Kupiškio marias sporto ir turizmo plėtojimui mūsų rajone. Šiuo metu marios skirtos vien žvejų poreikiams tenkinti ir pasyviam poilsiui. Mes manome, kad norint pritraukti kuo daugiau turistų ir poilsiautojų, reikėtų sudaryti sąlygas aktyvaus sporto plėtojimui mariose. Mes norime, kad mariose būtų leidžiama naudotis motorinėmis vandens transporto priemonėmis, vandens motociklais, kateriais.
Tikimės Jūsų geranoriškumo ir palankaus sprendimo šiuo klausimu.“

Nuomonės išsiskyrė

Po tokiu prašymu, ko gero, daug nemąstydamas pasirašytume kiekvienas save laikantis Kupiškio krašto patriotu. Kodėl reikėtų nepritarti, jei Lėvens tvenkinio plotas per 800 ha, jis neturi draustinio statuso, o įstatyme ir taisyklėse juodu ant balto parašyta, kad didesniuose nei 500 ha vandens telkiniuose galima naudotis ir motorinėmis transporto priemonėmis, ir vandens motociklais.

Tokio prašymo priremtas prie sienos rajono meras Jonas Jarutis, pastaruoju metu vis sulaukiantis kritikos dėl savo neveiklumo, rodos, nebeturi kur trauktis. Jam belieka tik pasiraitoti rankoves ir vykdyti piliečių pageidavimą. Tačiau šiuo atveju rajono galva be Tarybos palaiminimo negali vienašališkai imtis veiksmų.

Posėdyje rajono politikų nuomonė šiuo klausimu išsiskyrė. Vieniems įtarimą sukėlė patys parašai ir jų rinkimo organizatorių anonimiškumas, kiti buvo susirūpinę, ar visi pasirašiusieji įsivaizduoja, kas yra vandens motociklas, kas kontroliuos skrodžiančius bangas tais motociklais ir motorinėmis valtimis asmenis, ar tam yra sukurta reikiama infrastruktūra, treti kalbėjo, kad aktyvaus sporto mėgėjų labiausiai bijo brakonieriai, kurių tinklams būtų amen, taigi reikėtų įsiklausyti į gyventojų pageidavimą ir jį tenkinti. Leonas Apšega net laivo atvežimo iš Šilutės idėją iškėlė. Ten jų nurašytų ir pasmerktų supjaustyti yra ne vienas. Galima būtų atrasti ir kupiškėną kapitoną bei ramiai paplukdyti mariomis turistus. Ši idėja jau ne nauja, tačiau iki šiol neįgyvendinta.

Meras atsakė, kad laivui įsigyti buvo pateikta paraiška, bet lėšų tam negauta. Anot jo, marios ne mūsų vienų, bet visų. Draudimais nieko nepasieksime. Nepabandėme, o jau pranašaujame, kad bus blogai. „Aš už projektą dėl marių panaudojimo aktyviam poilsiui“, – sakė meras.

Plėstų akiratį

Tarp pasirašiusiųjų buvo nemažai Kupiškio neįgaliųjų draugijos narių. Pasak šios draugijos pirmininkės Bronės Kaleinikovienės, silpnai judantys žmonės dabar neturi galimybės pasižvalgyti po pamarį. Gal leidus žmones plukdyti kokiu motoriniu laiveliu ir neįgaliesiems atsivertų galimybė praplėsti akiratį. „Ne visi žvejoja. Jaunimui stinga naujų pramogų. Mano visos trys dukros sugrįžo gyventi į rajoną. Tad jaunų žmonių poreikiai ir lūkesčiai man gerai suprantami. Šiuo metu ir taip nelegaliai yra tomis priemonėmis mariose plaukiojama. Ne vienas pakrančių gyventojas tai galėtų patvirtinti. Vandens motociklus, motorines valtis įteisinus ir kontroliuoti labiau būtų galima. Gal ir pelno iš to visam rajonui sugebėtume išpešti. Kad daugeliui naujovės būtų priimtinos, reikėtų derinti, kada jomis leidžiama plaukioti, kokiose vietose, kokiu laiku.

Kas inicijavo šią parašų rinkimo akciją, nežinau. Tačiau pritariu, kad prie marių reikėtų naujovių, kurios daugiau pritrauktų turistų“, – sakė pašnekovė.
Šiek tiek kitokią nuomonę išdėstė kitas šios draugijos narys Jonas Kiaulėnas. „Į Kupiškio neįgaliųjų draugiją buvo atėjęs man nepažįstamas žmogus ir prašė, kad pasirašyčiau. Pasirašiau, o mano sąlyga, kad mariose plaukiotų vienas motorinis laivelis, skirtas apžvalginėms ekskursijoms, taip ir liko neišsakyta. Būtų įdomu nuplaukti iki Vainiūniškio. Aš būčiau prieš vandens motociklus, katerius – intensyvų plaukiojimą mariose. Manau, kad tai tikriausiai kenktų krantams, čia perintiems paukščiams“, – sakė vyriškis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video