2024/09/25

 

Geriausios greitosios pagalbos paieškos

Kupiškėnai, ieškodami geriausio greitosios medicinos pagalbos teikimo varianto, apsilankė UAB „Ambulansas“ Visagino greitosios medicinos pagalbos stotyje.
Autorės nuotrauka

Praėjusį trečiadienį, birželio 13 d., grupė rajono atstovų lankėsi Ignalinoje ir Visagine bei domėjosi tenykščių sveikatos priežiūros įstaigų darbu. Svarbiausias kelionės tikslas buvo apžiūrėti Visagine veikiančią privačią greitosios medicinos pagalbos stotį, nes UAB “Ambulansas„ yra pateikusi pasiūlymą tokias pat paslaugas teikti ir Kupiškyje.
Į šią kelionę vyko meras Jonas Jarutis, Savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto narės: Rasa Šaltenienė (pirmininkė), Vanda Savukienė ir Rima Grybauskienė; Kupiškio ligoninės direktorius Dalius Drunga, Kupiškio PASPC greitosios medicininės pagalbos vyr. bendruomenės slaugytoja Virginija Inčerauskienė.

Ne naujovė

Privati greitoji medicinos pagalba Lietuvoje nebe naujovė. UAB „Ambulansas“ šias paslaugas jau keleri metai teikia Visagino ir Šilalės rajono gyventojams. Mūsų rajone kurti privačią greitąją medicinos pagalbą jau buvo svarstyta maždaug prieš metus. Tuomet ši idėja daugeliui pasirodė nelabai priimtina. Šiuo metu Savivaldybė vėl sulaukė siūlymų privatizuoti šią medicininio aptarnavimo paslaugą. Rajono mero J. Jaručio iniciatyva buvo nutarta susipažinti su UAB „Ambulansas“ veikla Visagine.

Į šią įstaigą kupiškėnus palydėjo Visagino savivaldybės mero pavaduotoja Elena Čekienė ir šios Savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Andrius Bukauskas. Vėliau prie jų prisijungė ir Visagino merė Dalia Štraupaitė.
UAB „Ambulansas“ Visagine pradėjo savo veiklą 2005 m. rudenį, bankrutavus viešajai įstaigai, teikusiai tokias pat paslaugas. Greitukė yra įsikūrusi buvusiame akušerijos skyriaus pastate. Šiomis dienomis bendrovė patalpas nusipirko iš Savivaldybės, planuoja kapitalinį remontą.

Veiklos principai

Visagino greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Jūratė Mačiulienė papasakojo, kad čia kiaurą parą budi dvi brigados. Iš viso yra 24 darbuotojai, tarp jų du gydytojai. Jie sutiko dirbti tomis pačiomis sąlygomis kaip ir bendruomenės slaugytojai. Po privatizavimo praktiškai liko dirbti tas pats kolektyvas. Gal tik pora naujų žmonių atėjo. Buvo nupirkti trys nauji (B tipo) automobiliai. Į iškvietimus važinėja dvi mašinos. Trečioji yra atsarginė ir panaudojama prireikus (pakeisti sugedusiam automobiliui, papildomiems pervežimams). Daugiausia iškvietimų būna Visagine. Jų Savivaldybei dar priklauso keli kaimai, nuo miesto nutolę 10-12 km, kur įsikūrę visaginiečių kolektyviniai sodai. Padaugėjo važinėjimų į Vilnių iš Zarasų, Ignalinos, nes šiuose miestuose uždaryti chirurgijos skyriai. Miesto be budinčios brigados nepalieka. Jei reikia, skubų pervežimą gali organizuoti per 30 min. Papildoma brigada imama iš ligoninės darbuotojų. Jei nebūna skubių iškvietimų, atvežtų, pvz., į Vilnių, pacientų greitukė ir palaukia, kad atgal parvežtų. Žmogiškai žvelgiama į situaciją.

Svečiai domėjosi, ar su kaimyniniais rajonais dėl ligonių vežimo yra sudarytos atskiros paslaugos sutartys. Pasak UAB „Ambulansas“ Visagino skyriaus vadovės, tokių sutarčių nėra. Jie yra sudarę bendrą sutartį tik su teritorine ligonių kasa.
„Vykstame į visus iškvietimus. Melagingų, kai nuvažiavę nieko nerandame, per metus būna apie 100. Skubių iškvietimų ir iškvietimų pas ambulatorinius ligonius yra vienodai. Pasitaiko daug iškvietimų dėl vaikų negalavimų. Iki metų į ligoninę vežami visi. Tik raštu tėvams atsisakius, nevežama. Diagnozuojame visas būkles. Privalomi užpildyti dokumentai niekuo nesiskiria nuo kolegų, dirbančių ne privačiai. Papildomas, jų pačių lygmens dokumentas – pacientams duodama užpildyti apklausos anketą (ar susipažino su teikiama pagalba, ar su ja sutinka ir kt.).

90 proc. ligonių vežama labdaringai. 10 proc. sudaro planiniai vežimai. Pacientai susimoka už paslaugą labai retais atvejais. Išsilaikoma iš to, ką duoda ligonių kasos“, – teigė J. Mačiulienė.
Požiūris į darbuotoją

J. Mačiulienė sakė, kad medikamentų, specialios darbuotojų aprangos sąskaita netaupo ir ekonominės krizės laikais. Darbuotojams sudarytos geros darbo sąlygos. Jie siunčiami į apmokamus kvalifikacijos kėlimo kursus, rengiamus ir Vilniaus, ir Kauno krizių centruose. Kiekvienas darbuotojas turi atskirą poilsio kambarėlį.
Kupiškėnai klausė, ar pasikeitė po privatizavimo darbuotojų alga, ar reikėjo sudaryti su jais naujas darbo sutartis. Įstaigos vadovė atsakė, kad buvo sudaromos naujos sutartys. Darbuotojai teigia, jog ir alga jų padidėjo. Tačiau svarbiausia, kad dabar ji išmokama jiems laiku. Darbuotojai gali dirbti ir daugiau nei etatą. Apmokėjimas yra valandinis. Būna pavadavimų susirgus kolegai, atostogų metu. Kiek dirba, už tiek jiems sumokama. Pasikeisti budėjimais leidžiama, jei būna svari priežastis. Atostogas visi gauna norimu laiku.

Centralizavimui nepritaria

J. Mačiulienė tvirtino, kad nuo liepos 1 d. liks kaip buvę. Utenos centrinė pagalbos dispečerinė jiems nepasiūlė to, ko jie prašė. Jei nesudaromos darbo sąlygos, kaip ką nors galima keisti. Duoda tik mobilų telefoną. To per maža, kad laiku nuvyktum į atokiausią kaimą pas žmogų. Pažadai, kad kažkada bus reikalavimai išpildyti, lieka tik pažadais. Ar nuo liepos 1 d. bus gautas nors dalinis dispečerių finansavimas, nežinia. Jei Ligonių kasos finansuos tik 1,5 brigados, bus blogai.

Daugelis susitikimo dalyvių pritarė J. Mačiulienės nuomonei, kad šios sistemos darbuotojams ta pertvarka nedidelis galvos skausmas. Bus blogiau pacientams. Pagalbos perdavimo laikas taps auksinis. Sostinės valdininkai nelabai įsivaizduoja, kokia provincijos gyvenimo realybė. Buvo pateiktas pavyzdys, kaip pagalbos šaukėsi vienas mūsų rajono gyventojas, nusipjovęs pirštą dirbdamas miške. Pirmiausia bendruoju pagalbos telefonu atsiliepė Utena ir jį sujungė su Panevėžiu, o pastarasis žmogų vėl nukreipė į Uteną. Po to žmogelis netekęs vilties prisišaukti pagalbos sėdo į automobilį ir šiaip taip pats pasiekė medikus.

Privalumai

Diskusijos pabaigoje J. Jarutis reziumavo, apie kokius privačios greitosios medicinos pagalbos privalumus išgirdęs: Savivaldybei šiuo atveju mažiau rūpesčių ir atsakomybės, nes ji nebėra šios įstaigos steigėja, darbuotojai gauna stabiliai ir geresnę algą, yra aukštesnio lygio techninis aptarnavimas. Visagino merė D. Štraupaitė pridūrė: „Už privačią greitukę nieko nėr geriau.“
Tačiau J. Jarutis laikėsi nuomonės, kad dar reikėtų pasidomėti, kaip dirba privati greitoji medicinos pagalba Šilalės rajone, kur tiesiogiai aptarnaujama teritorija kur kas didesnė nei Visagine.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video