2024/09/25

 

Žemės mokesčiai: prievolės ir lengvatos

Savivaldybės administracijos vyresniosios specialistės V. Semėnienės teigimu, naujiems sprendimams įtakos turės ir pati bendruomenė.
Autorės nuotrauka

Praėjusią savaitę sušauktame rajono Tarybos posėdyje vietos politikai be ginčų apsvarstė ir pritarė žemės mokesčių tarifų projektams. Priimtas sprendimas ir dėl mokesčių lengvatų. Labai gerų ar labai blogų žinių nėra – mokesčius mokėti teks, jie maitina savivaldybės biudžetą, o biudžetas – daugelį piliečių.

Sodininkų bendrijos liko be lengvatos

Vis nesibaigianti ūkio krizė jau atsiliepė visoms sritims, kurios tik buvo pasiekiamos. Visur taupoma, siaurinamos lengvatos, naikinamos išimtys. Pakeitimų tikslas vienas – kuo daugiau sutaupyti valstybės lėšų ir kuo daugiau surinkti iš piliečių mokesčių.
Nemenkas pajamų šaltinis Savivaldybei yra ir žemės bei valstybinės žemės nuomos  mokesčiai. Pernai žemės mokesčių rajone surinkta 690,2 tūkst. litų, šiemet planuojama iš to pajamų gauti apie 720 tūkst. litų. Suplanuota surinkti apie 165 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčių,  pernai tokių įplaukų buvo per 180 tūkst. litų.

Pasak rajono Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, planuojamos pajamos dar gali kisti, nes kasmet kinta ir mokesčių mokėtojų struktūra.
O galbūt nemenkos lėšų dalies rajono biudžetas netenka dėl mokesčių lengvatų?
Šis klausimas rajono Tarybos posėdyje parūpo ir kai kuriems politikams. Pasak sprendimo projektą rengusios Savivaldybės administracijos vyresniosios specialistės Vytos Semėnienės, dėl žemės mokesčių lengvatų pernai rajono biudžetas negavo 93,478 tūkst. litų, tai nėra didelė suma. Ir pačių lengvatų turėtojų nėra daug, tik kelios kategorijos, ir jų šiemet dar sumažinta. Toks sprendimas priimtas ne tik Kupiškyje, visur iš lengvatų turėtojų sąrašo išbraukti sodininkų bendrijų nariai už jų naudojamą žemę sodininkystei.

Svarbiausia – laiku mokėti

Nuo žemės mokesčio bei valstybinės žemės nuomos mokesčio atleisti 1991 m. sausio 11-13 dienų įvykiuose nukentėjusieji asmenys bei kartu gyvenantys šeimos nariai. Nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio taip pat atleisti tie rajono gyventojai, kurių mokamas mokestis neviršija 5 litų, ir fiziniai asmenys, neturintys privačių namų valdų, kolektyvinių sodų, už jiems skirtą žemę individualiems daržams.
Valstybinės žemės nuomos mokestis sumažintas 50 proc. fiziniams asmenims ir žemės ūkio bendrovėms už žemės ūkio paskirties žemę, o Subačiaus mieste – už daržams ir ganykloms naudojamą žemę. Tokia pat nuolaida taikoma fiziniams asmenims už žemės sklypus individualių, daugiabučių namų statyboms ir eksploatacijai. Ir, žinoma, lengvatos netaikomos skolininkams.

Mokesčių mokėtojams aktualu prisiminti ir dar vieną svarbų dalyką: reikia laikytis nustatytų terminų ir tvarkos. Fiziniai ir juridiniai asmenys žemės nuomos mokesčius turi sumokėti iki kalendorinių metų lapkričio 15 dienos, juridiniai asmenys žemės nuomą privalo deklaruoti iki spalio 15 dienos. Jeigu laiku nepateiks deklaracijos, iki birželio 30 d. nesudarys žemės nuomos sutarties, toks juridinis asmuo, valstybinės žemės nuomotojas, turės sumokėti biudžetui 4 proc. žemės vertės, užuot mokėjęs 2 proc. kaip visi kiti nuomotojai (tai numatyta rajono Tarybos sprendime). Taigi punktualumas ir atidumas padeda sutaupyti.
Visi kiti valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifai išliko nepakitę nuo pernykščių dydžių priklausomai nuo to, kokiai veiklai žemės sklypai naudojami, mieste ar kaime yra. Tos pačios žemės mokesčių lengvatos, nustatyti neapmokestinamieji mokesčiu sklypų dydžiai neįgaliems asmenims (0-40 proc. darbingumo), sulaukusiems senatvės pensijos, kai nėra šeimose darbingų asmenų.

Pokyčiai bus kitąmet

Kokie pokyčiai žemės mokesčių srityje laukia mokėtojų kitąmet?
Tokį klausimą „Kupiškėnų mintys“ pateikė Savivaldybės administracijos vyresniajai specialistei V. Semėnienei, rengusiai pastarąjį mokesčių sprendimo projektą.

„Labai konkrečiai kalbėti kol kas sudėtinga, nes viešai diskutuojama tik dėl savivaldybėms nuo 2013 metų perduodamos naujos kompetencijos – pačioms nustatyti valstybinės žemės nuomos mokesčius. Savarankiškumas, tiesa, apribotas, mokesčiai turės sutilpti į  nuorodą: nuo 0,01 proc.  iki 4 proc. žemės rinkos vertės, – aiškino specialistė. – Baiminamasi, kad savivaldybės bus labai godžios, sieks kuo daugiau  įplaukų biudžete turėti. Manau, tokia baimė nepagrįsta, nes svarbu ne tik nustatyti mokesčius, bet ir  suteikti mokėtojams galimybę juos sumokėti, kad jie tai išgalėtų…

Mano manymu, reikės nemažai diskusijų, kuriose dalyvaus vietos politikai, verslininkai, ūkininkai, darbdaviai, nevyriausybinės organizacijos. Reikalingas sutarimas bendruomenėje, kad visi būtų išklausyti ir kad Savivaldybė galėtų vykdyti savo funkcijas ir uždavinius. Mano turimais duomenimis, 2011 metais rajone buvo valstybinę žemę nuomojančių 116 juridinių asmenų ir 1370  fizinių asmenų. Taigi, suinteresuotųjų yra nemažai, ūkininkai jau viešoje erdvėje aktyviai reiškia savo nuomones. Visai bendruomenei tai bus svarbūs sprendimai.„

Prisimenant biblinį posakį „Kas turi, iš to bus ir pareikalauta“, galbūt nėra ko gąsčiotis? Kas turi, tas ir duos, o iš neturinčiojo nėra ko paimti.

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video