2024/09/25

 

Gamtos pokyčių kalbą dar reikia išmokti

Mašalų sukandžiotos vietos ištinsta, kraujuoja.
Nuotrauka iš Rokiškio maisto ir veterinarijos tarnybos archyvo

Gamta, klimatas kinta, gyvybės rūšys prisitaiko prie naujų egzistavimo sąlygų – visa tai vyksta mūsų akyse. Tik kyla klausimas, ar tai natūralus vyksmas, ar tai nėra augančios grėsmės ženklai?.. Jūrose – agresyvios žuvys, pievose – agresyvūs vabzdžiai…

Nuostoliai

Prieš dvi savaites visai šalia Kupiškio, kaimynuose, Rokiškio rajono Juodupės seniūnijoje, dėjosi negeri dalykai. Per kelias savaitgalio dienas pas kelis tenykščius ūkininkus po kraujasiurbių mašalų įgėlimų nugaišo trys telyčios ir dvi karvės. Apsirgusių gyvulių po sugėlimų irgi buvo nemažai, laimė, kad laiku suspėjo jų šeimininkai leisgyvius gyvulius pamatyti ir veterinarijos specalistus pagalbon prisišaukti.

Pasak Rokiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Redecko,  tokio ankstyvo kraujasiurbių mašalų suaktyvėjimo ir tokios jų gausos netekę regėti. Vienas panašus atvejis rajone buvo prieš gerus penkerius metus, kai sugelta karvė nugaišo.
Pirmosios žinios apie siaubūnus mašalus Rokiškio veterinarijos specialistus pasiekė gegužės 21 dieną.

Didelės karvių bandos šeimininkai Genė ir Rimantas Gražiai sekmadienio popietę ganykloje Onuškio kaime atrado nebegyvas mašalų sukandžiotas tris telyčias.
Ūkininkas, pats veterinarijos specialistas, išsyk pastebėjo gausybę mašalų įkandimų mažiau plaukuotose vietose – ties snukiu, ausimis, tešmeniu, papilvėje, pakaklėje. Tos vietos buvo labai ištinusios, tikėtina, gyvulius po gausybės sukandimų ištiko anafilaksinis šokas.

Kitą dieną kaimynystėje gyvenantys ūkininkai Danutė ir Liudas Antanavičiai atrado leisgyvę sukąstą veršingą karvę. Veterinarijos specialistas nebeišgelbėjo gyvulio, karvė nugaišo. Savo karvės neteko ir Alksnių kaimo ūkininkas Jonas Katinas, tik stipriai sukandžiotą bulių pavyko išgelbėti.

Dar prieš šias nelaimes ūkininkai skundėsi veterinarijos specialistams, kad pievose labai pagausėjo vadinamųjų „moškių“  ir kad jos labai agresyvios, užpuola akimirksniu gyvulį juodu debesiu, apsiaučia auką, kruvinai sukandžioja. Mašalai buvo išplitę ir prie vandens telkinių, žmonės pastebėjo juos aktyviai puolant prie veido, nosies, akių.

Tarnybos veterinarijos specialistai, privačiai dirbantys veterinarai tuojau po pirmųjų nerimastingų žinių visais įmanomais būdais, per savo internetinį puslapį, spaudą išplatino informaciją rajono gyventojams, kaip saugoti gyvulius, kokias apsaugos priemones naudoti, kokius repelentus įsigyti. Saugiausia, pasak tarnybos vadovo A. Redecko, esant galimybei gyvulius suvaryti į tvartus. Galima ištepti gyvulius atbaidančiais vabzdžius tepalais, jei banda nedidelė, o kitu atveju tai brangu ir, pasak išbandžiusiųjų priemones, ne visada padeda.

Nelaukti svečiai

Iš kur tokios galingos kraujasiurbių armijos randasi? Rokiškėnai sakė manantys, kad iš pelkėtų ir miškingų Latvijos pasienio teritorijų, nes kitur rajone ar kitose šalies vietose tokios mašalų gausos nebuvo pastebėta. Be to ir gegužės vidurio orai, kai netrūko drėgmės ir staigiai bei stipriai atšilo, irgi buvo dėkingi vabzdžiams masiškai daugintis.
Dar gegužės pradžioje apie agresyvius mašalus prakalbo ir kupiškėnai, tik nukentėjo ne jų gyvuliai, o jie patys buvo sukandžioti, kai kam net medikų pagalbos prireikė.

„Kupiškėnų minčių“ kalbinta Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininką laikinai pavaduojanti vyriausioji veterinarijos gydytoja Rita Pasmokienė pasidžiaugė, kad jokių prastų žinių nei iš ūkininkų, nei iš rajone dirbančių kolegų negauta. Matyt mašalų ataka kaimynystėje buvo vienkartinė ir labai staigi. Viliamasi, kad tokiu mastu ji nebepasikartos.
Įdomu, kad kiti artimi mūsų kaimynai biržiečiai, nors ir gyvendami arti Latvijos pasienio, panašios piktų mašalų invazijos išvengė.
Biržų rajono maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Adolfas Rinkūnas teigė, kad po rokiškėnų patirties buvo perspėti visi veterinarijos specialistai stebėti situaciją, rinkti informaciją ir, laimė, iki šiol blogų žinių nebuvo.

Negauta pranešimų nei apie nukentėjusius gyvulius, nei apie tokių mašalų antplūdžius.
Sužinoję apie įvykius Rokiškio rajone, pasienio su latviais kaimuose, biržiečiai suskubo į veterinarijos vaistines pirkti apsaugančių preparatų.
Visi kalbinti veterinarijos specialistai atkreipė dėmesį, kad pastarojo meto stipriai atvėsę ir vėjuoti orai yra labai nepalankūs visiems sparnuočiams, taigi ir vabzdžiams, ir baimintis naujų kraujo ištroškusiųjų padarų atakų ganyklose nebereikia. Bet vasara dar tik prasideda, dar bus aktyvių vabzdžių veisimosi periodų.

Beje, rokiškėnai veterinarijos specialistai sulaukė aplinkosaugos tarnybų dėmesio ir pažadų ištirti agresyviuosius mašalus, paprašyta pristatyti į laboratoriją jų mėginius. Galbūt paaiškės, kokie ypatingieji kraujasiurbiai siautėjo Rokiškio rajone, Juodupės seniūnijos kaimuose.

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video