2024/09/25

 

Darbo ieškančiam jaunimui – graži paguoda ir niūros perspektyvos

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos pirmakursiai statybininkai šį pavasarį praktiką atliko Kupiškio plytų gamykloje.
V. Zovės nuotrauka

Po truputį mažėjant nedarbui ir augant darbo pasiūlai, jaunimo galimybės Lietuvoje, o ypač mažesniuosiuose miesteliuose, išlieka gana sudėtingos. Darbdaviai vengia įdarbinti jaunus be patirties žmones. Tačiau pavasario sezoną pradėjusi Kupiškio plytų gamykla nusprendė parodyti gražią iniciatyvą ir kelti jaunuolių ūpą ieškant darbo. Bendrovė į savo patalpas įvairiems mūro ir betonavimo darbams atlikti įsileido Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos (KTVM) pirmakursius. Teritorinės darbo biržos atstovai taip pat bando paguosti jaunimą, kad viskas priklauso nuo paties žmogaus.

Rado darbų gamykloje

KTVM šiuo metu bendradarbiauja su keletu mūsų rajono įmonių. Sutikę būti šios švietimo įstaigos socialiniai partneriai, verslininkai dažnai aprūpina mokinius reikalingomis medžiagomis, teikia kitokią paramą.
Jau ne vienerius metus mokyklai padeda bendrovė „Kupiškio plytų gamykla“. Ji besimokantiems statybininkams duoda reikalingų statybinių medžiagų. Įmonės vadovas, kaip vertinimo komisijos narys, dalyvauja abiturientų egzaminuose.
Šiais metais Kupiškio plytų gamyklos generalinis direktorius Audrius Galinis sugalvojo naują ir bendrovei bei mokyklai itin naudingą idėją. Vadovas pasikvietė KTVM pirmakursius atlikti praktiką jo gamykloje.

Čia 14 apdailininko-statybininko profesijos pirmakursių tris dienas mūrijo sieną, betonavo grindinį ir atliko kai kuriuos tinkavimo darbus. Jiems vadovavo KTVM mokytojai Virginijus Zovė ir Kęstutis Šakickas.
Pasak pastarųjų, mokiniai liko patenkinti praktika gamykloje. Tokios pamokos jiems žymiai įdomiau, nei sėdėti klasėje.
„Mokiniai buvo patenkinti darbu. Jie galėjo susipažinti su realiomis darbo sąlygomis, darė tai, kas naudinga, ir pamatė patį plytų gamybos procesą“, – pasakojo mokytojas V. Zovė.

Nustebino specialybės išmanymas

Bendru darbu džiaugėsi ir Kupiškio plytų gamyklos direktorius Audrius Galinis. Įmonei buvo atlikti reikalingi statybos darbai.
Pašnekovo pastebėjimu, jauni KTVM praktikantai pasirodė gerai išmanantys savo darbą.
„Tai tik pirmakursiai, bet jų pastangos ir žinios atrodo didesnės už kai kurių statybos įmonių patyrusių darbuotojų gebėjimus. Matosi, kad mokiniai supranta, kur atėję – išklausę darbo saugos reikalavimus, laikėsi drausmės ir dirbo atsakingai. Profesinis jaunuolių pasirengimas gana aukštas“, – apie jaunimo potencialą kalbėjo A. Galinis.
Pradžioje, anot jo, gamyklos darbuotojai skeptiškai žiūrėjo į naujokus, bet mokinių pastangos netrukus ir juos įtikino.

„Norime padėkoti mokyklai už bendradarbiavimą. Šia idėja bandėme paskatinti jaunuolius likti Lietuvoje, čia ieškoti darbo ir nepabėgti į užsienį“, – apie tikslą kalbėjo A. Galinis.
Paklaustas, ar gali praktikantai tikėtis darbo vietos jo vadovaujamoje gamykloje, pašnekovas apgailestavo, jog tokio profilio darbuotojų jam kol kas nereikia.
Šiuo metu bendrovėje dirba 30 žmonių. Pavasarį prasidėjus statybų sezonui ir pakilus gaminamos produkcijos poreikiui buvo priimta naujų darbuotojų.

„Galbūt tiems mokiniams ateityje ir nepavyks pas mus įsidarbinti, bet rajono verslas turi kurti darbo vietas jaunimui. Šiuo tikslu turi prisidėti ir Savivaldybė – reikia kažkaip pritraukti jaunus žmones į Kupiškį. Pavyzdžiui, jauniems darbuotojams būtų galima skirti sklypus būsto statybai, kaip buvo daroma ankstesniais laikais.  Įmonių vadovai gavo sklypus, statėsi namus ir iš jų niekur bėgti nebesiryžo. Juk visi Račiupėnai taip apgyvendinti. Aišku, gal dabartiniai gyventojai namų nepuls statyti, bet žemė skatins kurti kažkokius planus“, – svarstė A. Galinis.

Statybininkai ir prekybininkai – dar reikalingi

KTVM direktorė Lina Kaušakienė ir mokytojas V. Zovė pasakojo, kad 45 procentai jų mokinių renkasi statybos specialybę. Ji buvo populiari ir iki šalį sukausčiusios ekonominės krizės ir po jos.
Sunkmetis itin paveikė mokslus baigusių mokinių galimybes įsidarbinti statybų sektoriuje. Nors jaunieji statybininkai, pasak KTVM, nepraranda vilties rasti darbą. Kai kuriems, aišku, jo tenka dairytis jau užsienyje.

„Po mokslų baigimo renkame informaciją apie savo mokinių įsidarbinimą. Šiais metais įsidarbino 78 procentai pernai baigusių statybininkų. Trečdalis jų, mūsų žiniomis, išvažiavo į užsienį. Likusieji darbą susirado kituose miestuose. Kupiškyje liko vienas kitas – čia jiems nelabai yra ką veikti. Keletas mokinių verčiasi individualia veikla statybų srityje“, – pasakojo mokyklos atstovai.
Kitų KTVM specialybių jaunuoliams, pasak pašnekovų, įsidarbinti sekasi kiek sunkiau. Prekybininkai dar randa darbą ir mūsų miesto prekybos centruose.

„Prekybos centruose mūsų pardavėjai dirba net nebaigę mokslų. Jiems dar gana lengva įsidarbinti. Sunkiau turbūt su kompiuteristais – jų specialybė rajone nepaklausi“, – sakė KTVM direktorė L. Kaušakienė.
Pasak kalbintų mokyklos atstovų, jaunimas, baigęs jų įstaigą, darbą dažniausiai susiranda savarankiškai. Teritorinė darbo birža, anot jų, čia menka pagalbininkė.

Jaunimas darbo biržoje

Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriuje šiuo metu įregistruoti 225 jauni iki 25 metų amžiaus bedarbiai. Iš šio skaičiaus 103 merginos, 155 gyvena kaime,  17 turi aukštąjį išsilavinimą, 100 nekvalifikuoti jaunuoliai. O kas ketvirtas nekvalifikuotas bedarbis tėra įgijęs tik pradinį išsilavinimą.
Jaunimo nedarbas rajone siekia 7 proc., visoje šalyje – 6,8 proc., Panevėžio apskrityje – 7,1 proc.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video