2024/09/25

 

Adomynėje kuriamas daugiafunkcis centras

Adomynės pagrindinės mokyklos direktorė Danguolė Mašauskienė (kairėje)ir Adomynės kaimo bendruomenės pirmininkė Virginija Pakalniškienė nori, kad jų kaimas ateityje neliktų tamsus užkampis.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Europos regioninės plėtros fondas Lietuvoje finansuoja daugiafunkcių centrų kūrimą. Šiose įstaigose yra teikiamos švietimo, kultūros ir socialinės paslaugos vaikams bei vietos bendruomenei. Mūsų rajone kol kas nėra nė vieno tokio centro. Po diskusijų buvo atmestas jo kūrimo Antašavos kultūros namuose variantas. Šiuo metu susitelkta ties Adomyne ir svarstoma galimybė daugiafunkcį centrą kurti po šios mokyklos stogu. Panevėžio regiono plėtros tarybai Kupiškio rajono savivaldybė teikia projektinį pasiūlymą „Universalaus daugiafunkcio centro įsteigimas Kupiškio rajone“.
Gegužės 16 d. Savivaldybėje aptartas šio sumanymo techninio projekto rengimas dalyvaujant rajono vadovams, Savivaldybės atsakingiems administracijos darbuotojams ir suinteresuotų įstaigų atstovams.

Adomyniečių reikmėms

Adomynėje vietos bendruomenės ir mokyklos iniciatyva prieš pusmetį nutarta siekti, kad būtų įkurtas daugiafunkcis centras. Pasak šios mokyklos direktorės Danguolės Mašauskienės, supratus, kad mokykla dėl mažėjančio vaikų skaičiaus ateityje negalės tapti progimnazija, tokiu būdu norima išsaugoti mokyklos pastatą ir pritaikyti įvairiai vietos žmonėms naudingai veiklai. Tuščiose jos patalpose galėtų kurtis visai bendruomenei reikalingas paslaugas teikiančios įstaigos.

Mokykla turi iš viso 900 kv. m naudingo ploto. Pirmojo aukšto du kabinetus galima skirti medicinos punktui. Panašios patalpos čia atsirastų ir bibliotekai, socialinių paslaugų centrui, gal ir bendruomenei. Reikėtų, kad čia tebeliktų ir šiuo metu veikianti valgykla. Antrajame aukšte dalis patalpų jau yra skirta priešmokyklinio ugdymo grupei. Į daugiafunkcį centrą reikėtų įtraukti ir 600 kv. m sporto salę, įsikūrusią atskirame pastate, kuriai, ypač persirengimo kambariams ir tualetams, reikia remonto. Likusios patalpos čia reikalingos mokyklai. Iki 2016 m. Adomynėje dar turėtų būti 55 moksleiviai. Šiuo metu čia su priešmokyklinukų grupe yra 59 mokiniai. „Adomyniečiai bijo, kad įkūrus daugiafunkcį centrą, jų kaime nebeliks mokyklos. Tai netiesa. Mokykla liks. Mums ją svarbu išlaikyti. Ar valstybei bus geriau, jei mokytojai taps bedarbiais, reikės mokėti daugiau socialinių pašalpų. O daugiafunkcio centro įkūrimas po mokyklos stogu turėtų mums padėti atnaujinti ir išlaikyti jos patalpas, išplėsti ir edukacinių paslaugų bendruomenei spektrą. Ypač remonto reikia senajam mokyklos pastatui, statytam 1948 m. Naujesnis jo priestatas dar palyginti neblogos būklės. Gaila tik, kad Vyriausybė nesuderina savo nuostatų. Vienuose dokumentuose kalbama apie mokyklų tinklo sutvarkymą ir modernizavimą, steigiant jose daugiafunkcius centrus, o kituose dokumentuose, kur šnekama apie šio proceso finansavimą, jau teigiama, kad mokyklos veikla neremiama per šių centrų steigimo projektą“, – sakė Adomynės pagrindinės mokyklos direktorė.

Funkcijos ir terminai

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus specialistė Asta Visockienė patvirtino, kad per šį projektą mokyklų veikla neremiama. Gali būti finansuojamas ikimokyklinis, priešmokyklinis, papildomas ir kitas neformalus vaikų ugdymas, vaikų priežiūra dieną, neformalus suaugusiųjų švietimas, švietimo pagalba, specialusis ugdymas, nuotolinis mokymas pagal formaliojo ir neformaliojo ugdymo programas ar jų modulius, pramoginė, sociokultūrinė, meninė vaikų ir suaugusiųjų veikla ir pan. Tad mokyklai tenkanti pastato dalis turės būti atnaujinta Savivaldybės lėšomis.

Iki šių metų spalio 5 d. Savivaldybė turi parengti investicijų ir techninį projektą ir pateikti juos kartu su paraiška Centrinei projektų valdymo agentūrai. Iki 2013 m. pabaigos reikia pasirašyti šio centro įkūrimo projekto finansavimo ir administravimo sutartį. Projektas pagal reikalavimus turėtų būti įgyvendintas iki 2015 m. pabaigos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video