2024/05/20

 

Tarybos sprendimu direktorių darbą palengvins pavaduotojai

Nuo birželio pradžios rajono Savivaldybėje administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas pradės eiti Edikas Puipas.
Autorės nuotrauka

Nors ketvirtadienį vykusio rajono Tarybos posėdžio darbotvarkėje buvo įrašyti tik 25 klausimai ir 4 papildomi, tačiau diskusijų netrūko.
Jau tradicija, kad kiekvieno posėdžio metu būtų pritarta bent vienam naujo etato kūrimui. Ne išimtis ir šis posėdis. Dar vienu darbuotoju padaugės ir pačioje Savivaldybėje. Dabar darbų naštą Savivaldybės administracijos direktorius dalinsis su savo pavaduotoju.

Pavaduotojas ar masažistė?

Nemažai kilo diskusijų dėl papildomo etato steigimo rajono Kūno kultūros ir sporto centre. Buvo gautas prašymas dėl naujo Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojo etato steigimo.
„Mažėjant gyventojų skaičiui turi mažėti ir valdymo aparatas“, – replikavo Tarybos narys Valentinas Beinoris.

Kitokią nuomonę išsakė Tarybos narys Leonas Apšega: „Reikia atsirinkti prioritetus. Sportas – reikalingas dalykas sveikatai. Dabar sporto centras nebespėja aptarnauti rajono gyventojų. Turime gerą stadioną, Kupiškio marias, todėl reikia naujų jaunų žmonių.“
Kad reikia per sportą stiprinti sveikatą, sutiko ir Tarybos narys Aidas Mikėnas.
Opozicijos atstovų tokie kolegų argumentai neįtikino. „Nemanau, kad direktoriaus pavaduotojas tiesiogiai užsiims sveikatinimu. Suprasčiau, jeigu tai būtų sporto organizatoriaus pareigybė, – prieštaravo Tarybos narys Dainius Bardauskas. – Šiuo metu pritarčiau naujų etatų steigimui investicijų skyriuje. Ne ten numatome prioritetus.“

„Pasigedau pareigybės aprašo. Taip ir neaišku, ką dirbs tas pavaduotojas, koks jo atlyginimo koeficientas, už ką bus atsakingas“, – išsakė nuomonę Tarybos narys Bronislovas Rimkus.
Diskusijas apie etato paskirtį ir pavadinimą pabaigė Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis: „Kaip direktorius pavadins tą etatą – sekretorės ar masažistės, jo reikalas.“

Sprendimas pritarti dar vienai naujai pareigybei buvo priimtas. Už balsavo 18 Tarybos narių, prieš – 5, o 2 susilaikė.

Pasigedo konkretumo

Prieš svarstant klausimą dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo kandidatūros, buvo tvirtinamas jo pareigybės aprašas.
„Taip jau nutiko, kad pagal žmogaus gebėjimus reikėjo truputį pakeisti pareigybės funkcijas, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius Ž. Aukštikalnis. – Jis dabar, be kitų sričių, bus atsakingas ir už ugdymo aplinkos analizę bei teiks rekomendacijas ir organizuos Savivaldybės institucijų sprendimų įgyvendinimą šiais klausimais.“

Toks Ž. Aukštikalnio paaiškinimas, kodėl keičiamas pareigybės aprašas, suglumino opoziciją. „Tai jau grįžtame prie senų laikų, kuomet darbas derinamas prie žmogaus“, – pasigirdo replikos.
Pastabų turėjo ir Tarybos narys Sigitas Kurklys: „Svarstomas aprašas neatitinka pareigybių aprašymo ir vertinimo metodikos taisyklių. Siūlyčiau į tai atkreipti dėmesį ir ištaisyti.“
Su tokia pastaba nesutiko Ž. Aukštikalnis. Jis teigė, kad tas taisykles jie supranta tik kaip rekomendacijų rinkinėlį.

„Pagal tokį pareigybių aprašą dirbti kaip ir nereikia. Analizuoti, koordinuoti – tai tik abstrakčios frazės. Jos turi būti detalizuotos“, –       dėstė savo požiūrį B. Rimkus.
„Nesuprantu, ko mes gaištame laiką dėl aprašo. Tai tik formalumas. Etatas ne naujai steigiamas. Jis jau buvo ir dirbo žmogus (Vaitiekus Gaidukevičius – aut. pastaba). Kiek gali vienas Ž. Aukštikalnis tokiu dideliu krūviu dirbti. Nėra prasmės ginčytis dėl aprašo“, – sakė Tarybos narys L. Apšega.
Penkiolikai Tarybos narių balsavus už, devyniems prieš pareigybės aprašas buvo patvirtintas.

Sulaukė pavaduotojo

Patvirtinus Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybės aprašą sudaryta slapto balsavimo balsų skaičiavimo komisija. Joje buvo po vieną kiekvienos rajono Taryboje dirbančios partijos atstovą.
Po šios procedūros pristatytas ir kandidatas – socialdemokratas Edikas Puipas. Kandidatas sakė, kad yra kilęs iš Šiaulių, tačiau nuo 1984 metų gyvena ir dirba Kupiškyje. Jam teko darbuotis Subačiaus vidurinėje mokykloje, vėliau – Noriūnų pagrindinėje mokykloje technologijų ir fizikos mokytoju. Paskui buvo šios mokyklos direktoriumi, o nuo 2007 metų iki šiolei ėjo direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams pareigas. „Turiu darbo su žmonėmis, vadybinę patirtį, mėgstu fotografuoti, esu bitininkas“, – sakė kandidatas.

Meras Jonas Jarutis teigė taip pat jau seniai pažįstantis pretendentą. „E. Puipą pažįstu seniai, nes tuo pačiu traukiniu į studijas važiuodavome. Abu vienu laiku mokėmės pedagogo specialybės“, – sakė meras.
Suskaičiavus slapto balsavimo rezultatus buvo paskelbta, kad 17 rajono Tarybos narių balsavus už, 8 prieš, Edikas Puipas išrinktas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

Tai yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigos Savivaldybės tarybos įgaliojimų laikotarpiui.
Šias pareigas E. Puipas pradės eiti nuo birželio 4 dienos, kuomet dabartinėje darbovietėje – Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėje mokykloje baigsis mokslo metai.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video