2024/05/20

 

Adomo Petrausko muziejuje rasti visi eksponatai

Adomo Petrausko muziejus Uoginiuose laukia naujos specialistės.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Baigė darbą mero įsakymu sudaryta komisija, tyrusi Uoginių bendruomenės skundą dėl Adomo Petrausko muziejaus darbuotojos Alvyros Dluckienės veiklos. Nuo šių metų gegužės 2-osios bus atvertas kitas Adomo Petrausko muziejaus veiklos puslapis, čia pradės darbą naujas žmogus.

Kur dingsta eksponatai?

Apie komisijos išvadas ir kitas muziejininkų darbo subtilybes pasikalbėjome su šios komisijos pirmininku, rajono Tarybos nariu Andriumi Kleniausku. Pasak jo, Uoginių bendruomenė buvo susirūpinusi, kad iš Adomo Petrausko muziejaus yra dingę eksponatų. Nuodugniai ištyrus šį skundą pavyko rasti visus bendruomenės skunde minimus neva prapuolusius eksponatus. Pvz., niekur nedingusi senovinė kepurė iš kurmių kailiukų.

„Tyrimas atskleidė tai, kad muziejininkai turėtų labiau bendrauti su savo lankytojais, pagalbininkais. Antai muziejai neturi galimybių vienu metu parodyti visų turimų eksponatų. Dalis jų būna laikomi saugyklose ir lankytojams parodomi rengiant tam tikras parodas arba esti pagal specialius aktus perduoti kitiems muziejams ir pan. Kitų nėra galimybės išvysti dėl to, kad jie kurį laiką restauruojami ir pan. Iš muziejaus fonduose turimų eksponatų tik apie 15 proc. eksponuojama. Tad žmogui, dovanojusiam muziejui vertingų daiktų, reikėtų nuolat paaiškinti, kur jo eksponatas yra, jeigu jis jo apsilankęs muziejuje nemato“, – buvo įsitikinęs pašnekovas.

A. Kleniauskas sakė, kad surasta ir apie 30 girnapusių, kurių buvo pasigesta. Jos yra saugomos vieno iš muziejaus pastatų rūsyje. Matyt, maždaug tiek jų ir tebuvo. Policija pastaraisiais metais nėra gavusi nė vieno pranešimo apie jų dingimą. Kritikos sulaukęs mokestis už edukacinius užsiėmimus taip pat ištirtas. Kultūros ir švietimo skyriaus buhalterija pateikė dokumentų išklotines, kuriose atsispindi, kaip buvo įnešami ir užpajamuojami pinigai, gauti už minėtas paslaugas. Tie visi buhalteriniai dokumentai tvarkingi. Ar kas buvo šiam muziejui palikęs kokią dovaną ar didesnę pinigų sumą nei nustatyta rinkliava, surasti to perviršio nepavyko.

Nesusišnekėjimo pasekmės

„Skunde buvo teigiama, kad neva muziejininkė prašiusi iš žmonių, kurie norėjo A. Petrausko muziejuje rengti savo parodą, furšetui 100 Lt. Esu dirbęs muziejuje, tačiau su tokia reketo forma neteko susidurti. Paprastai parodų autoriai patys pasirūpina savo noru šventės dalyvius parodos atidarymo proga pavaišinti vyno taure, sumuštiniais. Niekas jų neverčia rengti tų vaišių. Galima ir be jų apsieiti. Gal A. Dluckienė kam nors tiesmukai pasakė remdamasi kitų patirtimi, kad jie taip darę, jog reikės būtent tokios sumos. Tokie nesusipratimai nutinka vėlgi iš tarpusavio nesusikalbėjimo“, – dalijosi savo įžvalgomis komisijos pirmininkas.

A. Kleniausko nuomone, pradėjęs čia dirbti kitas žmogus turėtų suprasti, kad svarbiausia yra geranoriškas bendradarbiavimas su vietos bendruomene. Juk reikės ir į aplinkos tvarkymo talkas, ir į renginius jos žmones sukviesti, jų pagalba pasiremti. Taip pat manąs, kad bendruomenės nepasitenkinimą A. Dluckienės veikla labiausiai lėmė jos asmeninis gyvenimas, bet ne darbas. Kaip A. Petrausko muziejaus darbuotoja ji buvo aktyvus, punktualus žmogus. Tiesioginiams vadovams gyvenant ne vietoje, sunkiau pastebėti ir perprasti visus kitus darbuotojo gyvenimo niuansus.

Rinkosi vietinį žmogų

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė sakė, kad A. Dluckienė iš darbo atleista šių metų balandžio 10 d. jos pačios prašymu dėl sveikatos problemų. Kaip darbuotojai, jai muziejus neturi jokių pretenzijų. Moteris šiuo metu labai išgyvena, kad buvo neteisingai apvaginta.

Nuo gegužės 2 d. A. Petrausko muziejuje pradės dirbti nauja specialistė Laura Čemerytė, gyvenanti Ničiūnų kaime. „Rinkausi iš keturių žmonių. L. Čemerytės vienas iš privalumų, kad ji gyvena netoliese. Tai patogu, nes reikia kartais vesti čia ekskursijas ir po darbo valandų. Pasitaiko, kad netikėtai įsijungia muziejaus signalizacija ir reikia vykti pasižiūrėti. Arčiau gyvenant tai lengviau padaryti“, – sakė muziejaus direktorė.
Skelbti konkurso šiai pareigybei nereikėjo. Tai ne valstybės tarnyba. Muziejaus specialistė dirbs visu etatu pagal darbo sutartį.

L. Čemerytė sakė, kad Panevėžio kolegijoje yra įgijusi vadybos ir verslo administravimo specialybę. Yra dirbusi pardavimų vadybininke vienoje bendrovėje. Pastaruoju metu buvo registruota darbo biržoje. Ji mananti, kad vadybininkės patirtis jai pravers bendraujant su muziejaus lankytojais, organizuojant renginius. Na, o į istorijos, muziejininkystės dalykus reikės gilintis savarankiškai, pasisemti patirties iš patyrusių muziejaus darbuotojų. A. Petrausko muziejuje kaip lankytoja ji yra buvusi ne kartą. Šiuo metu iš naujo pradeda pažintį su juo iš esmės.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video