2024/05/20

 

Vėžlys – augintinis ilgiems draugystės metams

Vandens vėžlys puikiai jaučiasi ir vandenyje, ir sausumoje, kur jam reikia reguliariai pasišildyti.
Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Feng shui šalininkai tiki, kad vėžlys namams atneša stiprią paramą ir ištirpdo neigiamą poveikį. Tai vienas seniausių ištvermės ir savitvardos talismanų.
Kupiškyje gyvenanti dešimtmetė Dominyka Malinauskaitė prieš keletą mėnesių dovanų gavo dabar itin populiarėjantį Lietuvoje egzotišką augintinį – vandens vėžliuką. Šis roplys mergaitei ne tik akvariumo puošmena, bet ir linksmas žaidimų draugas.

Įdomus ir linksmas gyvūnas

Tvirtas vėžlio kiautas simbolizuoja dangaus skliautą. Japonijoje šį gyvūną dovanoja jaunavedžiams kaip tvirtos, daugiavaikės santuokos garantą. Šioje šalyje tikima, kad reikia paliesti vėžlio figūrėlę, kai trūksta ištvermės arba savitvardos. Šis talismanas apsaugo nuo išorinio neigiamo poveikio.
Ištvermė ir kantrybė būtina savybė ruošiantis įsigyti vėžliuką, kaip namų gyvūnėlį. Mat šis gyvūnas gyvena ne vieną dešimtmetį.

Geltonsnukių rūšies (trachemys scripta scripta) vandens vėžliuką dovanų gavusi dešimtmetė D. Malinauskaitė juo džiaugiasi dar tik keletą mėnesių. Naujas draugas jos kol kas dar nenuvylė: su juo galima pažaisti, įdomu stebėti gyvūno elgesį akvariume.
Mergaitė dažnai savo gyvūnui leidžia pasidžiaugti laisve – išleidžia paropinėti ant kilimų. Pajutęs tvirtą pagrindą po kojomis vandens vėžlys tampa labai judrus.
„Reikia saugoti, kad nepabėgtų. Toks mažas gali kur nors užlįsti ir įstrigti“, – apie savo gyvūną pasakojo Dominyka.

Įleistas į akvariumą vėžliukas plaukioja vandenyje. Čia ėda jam skirtą maistą, graužia nuo sienų dumblius.
Roplys dažnai išlipa į sausumą (akvariume sudedama akmenų salelė) pasišildyti, tam reikalinga bent 40 W lempa. Vasarą jam užtenka ir saulės spindulių, tačiau žiemą šiam gyviui pas mus per šalta, nes šie vėžliai natūraliai gyvena JAV ir Meksikoje.
Šaltomis sąlygomis jis būna nejudrus, pasyvus, nustoja ėsti ir gali susirgti. Tad geriausia temperatūrą akvariume palaikyti apie 24-25 laipsnius.

Maisto daug nereikia

Jaunam vėžliui užtenka nedidelio akvariumo. Vandenį jame reikia keisti gana dažnai arba įsigyti gerą filtrą.
„Vandens vėžlys labai greitai užteršia vandenį, todėl auginant jį reikia dažniau keisti vandenį nei laikant žuveles. Mano akvariumas nedidelis, todėl valau jį kas antra ar trečia diena“, – įspėjo Dominyka, kuri taip pat augina ir žuvis.
Vandens vėžlys užauga iki 30 centimetrų, tačiau didesnio akvariumo jam prireikia negreitai – jis auga lėtai ir savo tikrą ūgį pasiekia tik per 30 metų.

Maitinasi šie gyvūnai šaldytomis bei džiovintomis krevetėmis, smulkiomis žuvelėmis, uodo trūklio lervomis. Jiems galima duoti gabalėlį žalios jaučio ar kalakuto širdies. Taip pat būtinas ir augalinis maistas – du kartus per savaitę duodama salotos ar kopūsto lapo, špinatų.

Specializuotose parduotuvėse galima nusipirkti šaldyto maisto vėžliams.
Pasak D. Malinauskaitės, jos gyvūnėlis labai ėdrus. Permaitinti šio gyvūno nereikėtų – maži vėžliukai šeriami tik vieną kartą per dieną, suaugę – du kartus per savaitę. Maisto reikia duoti tiek, kiek vėžlys suėda akvariume per 30-40 minučių.

Vardas – reikalingas tik šeimininkui

Dominyka savo vėžlį pakrikštijo Čiuožki vardu – pagal vienos lietuviškos dainos pavadinimą. Šis vardas, pasak mergaitės, tiko, nes išsiaiškinti, kokios lyties yra jos gyvūnėlis, kol kas neįmanoma.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video