2024/05/20

 

Sumedžiotų žvėrių apdorojimo aikštelėms – griežtesni reikalavimai

Vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Vida Kaupienė būrelių vadovams paaiškino, kaip pildyti patikros paraiškas.
Autoriaus nuotrauka

Į Kupiškio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą praėjusį penktadienį buvo sukviesti rajono medžiotojų būrelių vadovai.
Dingstis pasitarimui – nauji reikalavimai medžioklių veterinarinei priežiūrai, sumedžiotų žvėrių pirminio apdorojimo aikštelėms, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus neseniai pasirašytas naujas įsakymas. Su auditorija bendravo tarnybos viršininkas Kęstutis Jagminas ir vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Vida Kaupienė.

Laukia dideli darbai

Veterinarijos specialistų dėmesio medžiotojams ir medžioklės ūkiui nestigo ir anksčiau, o dabar siekiama, kad priežiūra būtų sisteminga, nuolatinė, konkreti, kad patys medžiotojai žinotų reikalavimus ir galėtų juos be streso ir skubos įvykdyti.
Ypač didelis darbas bus visų būrelių medžioklės aikštelių patikra, kurią teks atlikti iki medžioklės sezono pradžios – gegužės mėnesio. Rajone yra 19 medžiotojų būrelių ir klubų, visus veterinarijos specialistams teks aplankyti, įvertinti jų aikšteles, suskirstyti jas į rizikos grupes.

Priklausomai nuo medžioklės plotų, medžiotojų skaičiaus, medžioklės apimčių, anksčiau buvusių tvarkos pažeidimų bus išskiriamos trys rizikos grupės: mažiausios, vidutinės, didesnės. Pagal šią klasifikaciją specialistai privalės atlikti aikštelių patikrinimus, atitinkamai vieną kartą per 2-3 metus, vieną kartą per metus ar ne mažiau 2 kartų per metus.

Priekaištų neturi

Pasak tarnybos vadovo K. Jagmino, siektina, kad kuo daugiau būrelių patektų į mažos rizikos grupę, tada mažiau gaišaties tektų ir veterinarams, ir patiems medžiotojams. Pagal dabartinę situaciją inspektorės V. Kaupienės vertinimu, rajono medžiotojų kolektyvų didžioji dalis pateks į vidutinės rizikos grupę, taigi gali tikėtis vieno metinio veterinarijos specialistų patikrinimo.

Nuo kovo vidurio nuolatiniu rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu paskirtas panevėžietis K. Jagminas patikino nedaug dar susidūręs su vietos medžioklės ūkio aktualijomis, taigi ir rimtų pastabų ar priekaištų neturįs. Pernai vadovui teko lankytis „Pyvesos“ būrelio sumedžiotų žvėrių apdorojimo aikštelėje (būrelio plotuose buvo nustatytas trichineliozės atvejis) ir pastebėjęs ten esant tvarkingus šeimininkus.

Apie efektyvią medžiotojų veiklą galima spręsti ir iš to, kad pastaraisiais metais nebeplinta užkrečiamosios ligos, pasiutligės atvejų pernai nenustatyta rajone nė vieno, trichineliozės buvo du atvejai. Didžiausios įtakos tokiai situacijai turi visoje šalyje atliekama oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės. Kad tokia padėtis ir ateityje išliktų, būtina nuolatinė žvėrių stebėsena ir kontrolė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video