2024/05/20

 

Turizmo vizija rajone: nuo dviračių nuomos iki „Tylos“ viešbučio

Sąlygos vystyti turizmą Kupiškyje žymiai didesnės, nei mes jas išnaudojame.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Artėjant atostogų ir kelionių sezonui turistų viešnagei ima ruoštis ir mūsų rajonas. Vasaros turizmo sezono pradžią, kaip ir pernai, paskelbs renginių maratonas. O svečiams numatyti įdomūs kelionių maršrutai, pramogos ir net dviračių nuoma. Šioje srityje vis dar pasigendama verslininkų ir pačių gyventojų iniciatyvos.
Kaip Kupiškis ruošiasi turizmo sezonui ir kokios galimybės čia pritraukti kuo daugiau svečių, kalbėjomės su Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktoriumi Pauliumi Pranckūnu.

Turistų mažėjo

Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro duomenimis, pernai mūsų rajone apsilankė 4 216 turistų. Tai beveik 20 procentų mažiau nei 2010 metais. Panašūs skaičiai lydi ir šiuos metus.
Praėjusiais metais mūsų krašte viešėjo 195 užsieniečiai (trečdaliu daugiau nei 2010-aisiais). Daugiausia turistų sulaukta iš Latvijos – 150, kiek mažiau iš Estijos, Danijos, Rusijos, Lenkijos, Izraelio, JAV, Argentinos, Prancūzijos, Ispanijos ir Norvegijos.
„Lyginant paskutinius dvejus metus turistų srautai mūsų rajone mažėjo. Tai nulemti galėjo renginių skaičius bei ekonominė šalies situacija: žmonės skyrė mažiau pinigų laisvalaikiui, mažiau keliavo“, – apie praėjusius metus kalbėjo Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorius P. Pranckūnas.

Nepaisant pesimistiškos statistikos, anot jo, Kupiškis svečiams – patrauklus.
Iki šiol lankomiausias mūsų krašte buvo Palėvenės Dominikonų vienuolyno statinių ansamblis. Jį kol kas galima tik apžiūrėti. Šiam objektui renovuoti toliau ieškoma lėšų ir planuojama, jog čia ateityje gali būti unikalus turistų traukos taškas. Tikimasi, kad vienuolyne įsikurs senųjų amatų centras, vyks ekskursijos, laikinos parodos, renginiai, edukacinės programos ir netgi yra vizija čia įrengti „Tylos“ viešbutį, kur bus galima pailsėti itin ramiomis sąlygomis ir pajusti vienuolyno dvasią.

„Kol kas duomenų, kiek vienuolyne apsilankė turistų, neturime. Ateityje reikėtų viską atidžiau fiksuoti. Mūsų centras ruošiasi teikti gido po vienuolyną paslaugas, nors ten galės vedžioti ir vietos bendruomenės atstovai. O kol kas dirbama siekiant visiškai parengti šiuos pastatus turizmui“, – sakė P. Pranckūnas.

Yra ką aplankyti

Be Palėvenės vienuolyno, turistus Kupiškyje domina ir skulptoriaus Henriko Orakausko meno kūrinių muziejus po atviru dangumi. Šis menininkas mūsų miestui padovanojo daugiau nei 20 originalių skulptūrų.  
Taip pat svečiai, pasak pašnekovo, noriai prašėsi į Kupiškio etnografijos muziejų. Dėl remonto darbų jis gana ilgai neveikė, tačiau šią vasarą jau turėtų priimti pirmuosius lankytojus.

Populiarumo nepraranda ir viena didžiausių Lietuvoje Kupiškio Kristaus Žengimo į Dangų bažnyčia.
Čia mažomis grupelėmis leidžiama pakilti į pastato bokštus.

Be jokios abejonės, vienu didžiausių turistų traukos centrų, P. Pranckūno teigimu, galima įvardinti sutvarkytas Kupiškio marias. Neseniai įrengtas rekreacijos zonas lanko aktyvaus poilsio mėgėjai. Tačiau jiems vis dar trūksta vandens pramogų ir sporto priemonių.
„Verslininkai galėtų daugiau pamąstyti apie valčių, vandens dviračių, slidžių nuomą. Tokių paslaugų mūsų rajone itin stinga. Taip pat neišnaudojamas ir valčių elingas“, – pabrėžė pašnekovas.

Maršrutas po dvarus

Ir apskritai, anot jo, rajono verslininkams labai trūksta iniciatyvos vystant turizmą. Nepaisant ekonominių sąlygų, čia jau ne pirmi metai pasigendama patrauklių maitinimo ir nakvynės paslaugų.
„Mūsų centras galėtų daug ką pasiūlyti, aptarti. Bet kol kas niekas dėl iniciatyvos kažką pradėti nesikreipė. O dabartinės paslaugos nėra pačios geriausios kokybės“, – kalbėjo Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktorius.

P. Pranckūnas pasidžiaugė vienos įmonės iniciatyva paremti jau šią vasarą atsirasiančią dviračių nuomą. O šių transporto priemonių maršrutus Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro kolektyvas jau kuria.
„Dviračių infrastruktūra nėra tinkama visoje Lietuvoje. Ir be specialių dviračių takų, galima rasti ramių kelių, kurie leis grožėtis mūsų krašto gamta bei turistiniais objektais“, – teigė P. Pranckūnas.

Vienas tokių maršrutų galės vesti į penkis rajono dvarus. Centras kartu su rajono bendruomenėmis jau parengė specialią programą, kuri leis apžiūrėti istorinius paveldo objektus ir kai kuriuose jų lauks staigmenos.
„Į visus dvarus patekti negalima, nes dalis jų priklauso privatiems savininkams. Į Adomynės bendruomenės prižiūrimą dvarą bus galima ir įeiti, ir gauti informacijos apie kitus rajono dvarus. Čia rengsime šventes, kurių metu svečiai galės nusifotografuoti su dvariškių rūbais, pajusti to meto dvasią“, – apie šios vasaros planus pasakojo P. Pranckūnas.

Šią vasarą Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centras taip pat ruošiasi parengti žuvingų vietų Kupiškio mariose žemėlapį. Jį sudaryti padės Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus žvejai. Jie taip pat pasiūlė suruošti vėžių gaudymo šventę.

Turizmo atidarymo šventė

Žvejų pagalbos prireiks ir antri metai rengiamai turizmo sezono atidarymo šventei Kupiškyje. Ji vyks birželio pirmosiomis dienomis šalia Kupiškio marių.
„Tą dieną žadame renginių įvairaus amžiaus žmonėms. Nuo ryto prie valčių elingo bus žvejų, tinklinio, netradicinių plaukimo priemonių varžybos. Skambės muzika, bus siurprizų, dovanų. Vakare šventė persikels į Uošvės Liežuvio pusiasalį, kur bus mokamas koncertas“, – pasakojo pašnekovas.

Paklaustas, ar mokama šventės dalis neatbaidys svečių, juk turistinės šventės tikslas pritraukti kuo daugiau lankytojų, P. Pranckūnas teigė, kad antri metai rengiamas sezono atidarymas turėtų sulaukti pakankamai žmonių. O viską parengti nemokamai per sunku.
„Norime kokybės, todėl esame priversti imti pinigus. Tokios šventės rajonui svarbios – paskatina kitų kraštų žmones pasidomėti Kupiškiu ir jį aplankyti“, – patikino P. Pranckūnas.
Ir apskritai, anot jo, Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centras gali sugalvoti begales įvairių projektų, tačiau viskas remiasi į pinigus.

Be sezono atidarymo, birželio mėnesio pabaigoje kupiškėnų laukia triatlono varžybos, liepą pirmą kartą rengiamas rajono tapytojų pleneras, o rugpjūtį – respublikinė bitininkų šventė bei turizmo sezono uždarymas.

Nesijaučia pamiršti

Paklaustas, kaip turistinis Kupiškis atrodo tarp kitų šalies miestų, direktorius teigė, kad mes dar atsiliekame nuo kaimynų. Anykštėnai jau gali didžiuotis itin plačiomis turizmo sąlygomis. Lankytojai nepamiršta ir Biržų bei Pasvalio, nors ten ir gamta, ir paveldo objektai nėra stebuklingi.

„Mes taip pat turime geras sąlygas, tačiau jų neišnaudojame tiek, kiek galėtume. Nors negalima teigti, kad mūsų rajonas visai pamirštas“, – sakė P. Pranckūnas.
Žmones traukia Kupiškio ramybė. Tačiau to nepakanka – pasak pašnekovo, turistai itin pasigenda čia pramogų.

Todėl ateityje, anot centro direktoriaus, Kupiškyje puikiai galėtų veikti vienintelis toks mūsų regione nuotykių parkas (pramogos miškuose, pelkėse). Taip pat pašnekovas siūlo galimybę išnaudoti Lėvens upę, kuri galėtų tikti baidarių verslui.
„Man ir pačiam rūpi išbandyti baidares Lėvenyje. Juk galėtų verslininkai apie tai pagalvoti. Mūsų įstaiga turi daug idėjų, tačiau vieni to padaryti neturime nei žmogiškųjų, nei finansinių resursų“, – kalbėjo Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktorius.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video