2024/05/20

 

Naujas investicinis verslo projektas – miražas ar realybė?

Apie savo įmonę kupiškėnams papasakojo „Mottra“ kompanijos vadovas Sergejs Tračuks.
Autorės nuotrauka

Rajono politikai ir Savivaldybės administracijos atstovai lankėsi pas Latvijos verslininkus aptarti bendradarbiavimo galimybių.

Latviai jau apžiūrėjo

Šalies ūkio krizės akivaizdoje kalbėti apie naujų darbo vietų sukūrimą atrodo sunkiai įgyvendinama svajonė, kita vertus, kodėl ji negalėtų tapti realybe? Kupiškiui taip reikia bent kokio atsigavimo ženklo, kuris įkvėptų optimizmo vietos verslui ir viltingai darbo pasiūlymų laukiantiems kupiškėnams.

Neseniai tokia prošvaistė atsirado: Savivaldybėje apsilankė Latvijos kompanijos „Mottra“ vadovas Sergejs Tračuks ir konsultacinės firmos direktorius Tomas Legačinskas. Latvių verslininkai planuoja plėsti savo verslą Lietuvoje ir ieško palankiausių sąlygų gretimuose šiaurės Lietuvos rajonuose. Firma planuoja auginti gėlavandenes žuvis ir vietoje perdirbti produkciją. Tam būtų statoma gamykla, dirbanti uždaru žuvies auginimo ciklu, tai yra ne atviruose vandens telkiniuose, o uždarose sistemose, kartu būtų perdirbama produkcija ir tiekiama į rinką.
Kupiškyje svečiai jau apžiūrėjo ir įvertino galimą savo naujos įmonės statybų vietą buvusiame Vizgiūnų žvyro karjere.

Jiems reikalingas žemės sklypas nuo 30 iki 50 ha išsinuomoti ilgam laikui, kad būtų tinkama infrastruktūra, geri privažiavimo keliai, atokiau nuo gyvenamųjų namų. Žadama, kad gamybos procesas neterš gamtos, bus saugus, leis sukurti keliasdešimt naujų darbo vietų.
Netoli Rygos, Kekavos savivaldybėje, nuo 2002 metų veikianti įmonė šiuo metu augina eršketines žuvis, iš jų gauna aukštos kokybės juoduosius ikrus „Mottra“ ir tiekia Rusijos, Ukrainos, Japonijos, Australijos, Amerikos bei Europos šalių rinkoms. Neseniai latviai pradėjo vykdyti vieną projektą Lietuvoje, jie stato žuvies perdirbimo cechą netoli Vilniaus.
Tokią informaciją svečiai pateikė rajono Savivaldybės vadovams, tokias žinias apie firmą galima surasti internete.

Atsakomasis kupiškėnų vizitas

Praėjusios savaitės ketvirtadienį grupė Kupiškio valdžios atstovų ir politikų latvių kvietimu lankėsi Kekavos savivaldybėje, „Mottros“ firmoje.
Rajono Tarybos narius Rimą Žilinskienę, Zitą Kaušakienę, Laimutį Baltrūną, Sigitą Kurklį, rajono merą Joną Jarutį, jo padėjėją Miglę Savukaitę, Savivaldybės architektę Euchridą Sipavičienę priėmė firmos vadovas Sergejs Tračuks.

Šeimininkai surengė ekskursiją po savo įmonę, išsamiai papasakojo apie firmą, eršketinių žuvų veisimo specifiką, ryšius su mokslininkais ir mokslinius tyrimus, ikrų pasaulinės rinkos problemas, pagrindinę šio brangaus delikateso prekybą.

Tam buvo skirtos kelios valandos, teoriją papildė praktika, kupiškėnai pavaišinti dviejų rūšių eršketų ikrais ir netgi ne vieną kartą, o du – ką tik atvykę, gerdami arbatą ar kavą galėjo paragauti sumuštinių, ir vėliau, po ekskursijos įmonėje, darkart patiekta gryno delikateso. Vaišės ypač patiko išgirdus, kad 56 gramų ikrų indelis Latvijoje parduodamas už 65 latus.
Po firmą kupiškėnus lydėjo įmonės vadovo sūnus Dmitrijus, konsultacinės įmonės direktorius Tomas Legačinskas. Įmonėje auginamos tilapijos, įvairios eršketinės žuvys, taip pat ir hibridinės, su jomis atliekami tyrimai. Šeimininkai aprodė įvairaus amžiaus žuvų baseinus, jų per du pastato aukštus iš viso yra 100, vandens valymo rezervuarus. Beje, eršketinės žuvys subręsta per dvejus metus, melžiamos tik kartą per dvejus metus. Pasak šeimininkų, tai įspūdingas vaizdas, kai išspaudžiami ikrai, gaila, kad kupiškėnams neteko to pamatyti…

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video