2024/09/25

 

Gatvės prekiautojus įpareigos naujos taisyklės

Lauko prekybininkai itin mėgsta įsikurti šalia parduotuvės „Techasas“, tačiau ši vieta nėra įtraukta į prekybai leistinų viešųjų vietų sąrašą ir čia siūlyti savo prekes draudžiama.
Autorės nuotrauka

Atšilus orams suaktyvėja lauko prekyba. Be leidimų megztas kojines, grybus ir uogas gatvėse pardavinėjančioms močiutėms drausminti rajono Taryba patvirtino naujas prekybos viešosiose vietose taisykles. Jos konkrečiai apibrėžia, kas gali prekiauti ir kokių reikalavimų privaloma laikytis.

Teisinasi mažu kiekiu

Praėjusiame Kupiškio rajono tarybos posėdyje patvirtintos naujos prekybos Kupiškio rajono savivaldybės viešosiose vietose taisyklės. Nuo anksčiau galiojusių reikalavimų gatvės prekiautojams jos skiriasi tuo, kad šįkart tvarka itin sukonkretinta.

„Naujai patvirtintose Prekybos Kupiškio rajono savivaldybės viešosiose vietose taisyklėse paaiškintos sąvokos – viešoji vieta, laikinieji prekybos įrenginiai, lauko kavinė, pardavėjas. Nurodyta, kad pradėti mažmeninę prekybą Savivaldybės viešosiose vietose gali asmenys tik turėdami Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus ar seniūnų išduotą leidimą“, – pabrėžė Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė.

Todėl, pasak pašnekovės, prekiautojai, kurie pardavinėja uogų stiklainį šalia prekybos centrų, turi suprasti, kad ir jiems privalu turėti leidimą – nesvarbu, kad jų prekių kiekis mažas.

„Iš tiesų labai sunku sudrausminti tokius prekybininkus, jie teisinasi, kad parduoda labai mažai. O kai liepi išsiimti leidimą, pyksta, kad mes esą skriaudžiame bedarbius žmones“, – apie prekybos taisyklių nepaisančius asmenis sakė M. Pečkuvienė.

Tokius prekybininkus sunku kontroliuoti ir parduodamų prekių saugą ir kokybę teisę tikrinti turintiems policijos pareigūnams, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai, Valstybinei mokesčių inspekcijai bei atsakingiems Savivaldybės atstovams.

Planuoja įsileisti grybautojus ir uogautojus

Su gatvės prekiautojais problemos kildavo ne tik dėl leidimų, bet ir dėl netinkamos vietos prekybai. Prasidėjus uogų ir grybų sezonui lauko prekyba suaktyvėdavo ir šalia „Techaso“ parduotuvės, nors ši vieta, pasak M. Pečkuvienės, nėra įtraukta į prekybai ir paslaugoms teikti skirtų viešųjų vietų sąrašą.

Itin mėgstama prekiautojų vieta šalia prekybos centro „Maxima“ Vytauto gatvėje. Čia ir anksčiau su leidimais buvo galima pardavinėti tik gėles, nors žmonės atsinešdavo ir kitų prekių. Todėl rajono Taryba jau svarsto galimybę šalia minėto prekybos centro įsileisti ir uogų bei grybų prekiautojus.

Patvirtintose taisyklėse nauja ir tai, kad įtrauktas punktas, kuris išduodant leidimus gyventojams, prekiaujantiems savo išauginta žemės ūkio produkcija ir surinktomis miško bei lauko gėrybėmis, nurodo neimti nustatyto mokesčio.

Naujosiose taisyklėse taip pat konkrečiau nustatyti mažmeninės prekybos viešosiose vietose būdai, prekybos reglamentavimas ir apribojimai, pardavėjo pareigos, reikalavimai prekybos vietai. Dabar reikalaujama, kad prekybos vietoje žmonės naudotų tinkamai sukomplektuotą, švarią, tvarkingą įrangą. Draudžiama prekiauti išdėliojus prekes ant dėžių, turėklų, atramų, grindinio ir panašiai. Parduodamos prekės galės būti laikomos tik prekybos įrangoje.

Pati prekyba negali trukdyti eismui ir pasirinktoje vietoje privalo būti šiukšlių dėžė. O parduodamos prekės turi būti saugios ir tinkamos kokybės.
Tikimasi, kad Tarybos patvirtintos taisyklės padės įvesti tvarką lauko prekyboje.
Iš viso praėjusiais metais prekybai viešosiose vietose rajono Savivaldybė išdavė 100 leidimų, 2010 metais  tokių buvo 119.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video