2024/05/14

 

Bendruomenės namai – kaip avilys stipriai bičių šeimai

Kad žmonės burtųsi, reikia suėjimams namų, kad rastųsi namai, reikia entuziastų ir puoselėtojų, bendraminčių pastangų. Kai visa tai pasiseka suderinti, ateina sėkmė, aplanko padaryto reikšmingo darbo jausmas.
Toks džiaugsmingas jausmas penktadienio pavakarę sklandė Juodpėnų buvusios mokyklos pastate, kur vyko bendruomenės namų įkurtuvių šventė. Juodpėnuose dabar visa tai yra: ir aktyvi bendruomenė, ir rekonstruoti jos namai.

Svarbiausia – idėjos ir užsispyrimas

Dabar įprastas toks lietuviškas vaizdas: kur būta kaimo mokyklos, ten dykynė, išdaužyti langai, užrakintos arba išlaužytos durys. Juodpėnus tokia lemtis aplenkė, nes čia būta užsispyrusių žmonių nepasiduoti kaimų tuštėjimo epidemijai.

Sunku dabar pasakyti, kaip teisingiau būtų nupasakoti bendruomenės namų idėjos įgyvendinimo eigą. Patys juodpėniečiai teigia, kad stipriausia varomoji sumanymo jėga – tai bendruomenės pirmininkė Irena Aleksandravičienė, bendruomenei vadovaujanti jau penkerius metus.

Per tą laiką Juodpėnuose sužaliavo parkas, gėlynai, atsirado tvenkinys, gimė glaudi partnerystė su Adomynės ir kitomis kaimų bendruomenėmis, prigijo paramos akcijų socialiai remtiniems bendruomenės nariams tradicijos ir dar kitokios kaimyniškos pagalbos formos. Neatsitiktinai bendruomenės taryba sumanė savo vadovę siūlyti „Lietuvos kaimo spindulio“ konkurso nominacijai…

O pati bendruomenės pirmininkė I. Aleksandravičienė kratosi tokių pagyrimų ir teigia, kad vienas žmogus nieko neįveiktų padaryti, be geros valios žmonių pagalbos bet kokia graži idėja pasmerkta tik svajone ir likti.

Po žingsnelį į priekį

Galėjo taip nutikti, kad 2006 metais pagrindinei Juodpėnų mokyklai palikus tik pradiniu Adomynės pagrindinės mokyklos skyriumi, o dar po dvejų metų uždarius ir mažąją mokyklėlę nieko gero čia nebūtų likę.

Pasaulis ne be gerų žmonių, pasak I.Aleksandravičienės. Pakalbino, padrąsino, patarė, pakvietė imtis veiklos aktyvios Kupiškio moterys Genė Žilinskienė, Rima Aukštikalnienė, Neringa Čemerienė, atkreipė dėmesį į „Leader“ programą, į rajono Vietos veiklos grupės veiklą ir projektus.

Taigi ėmėsi juodpėniečiai patys rašyti projektą. Laimėjo finansavimą. Ir nuo praėjusių metų spalio mėnesio prasidėjo darbai. UAB „Dailista“ rekonstravo mokyklos pastato pirmąjį aukštą, įrengė susirinkimų salę, dar tris patalpas, kuriomis naudosis vietos laisvalaikio centras. Darbai atsiėjo 240 tūkst. litų. Projektas finansuotas Europos Sąjungos lėšomis. Prisidėjo ir vietos ūkininkai.

Dėkodama visiems už pagalbą, bendruomenės pirmininkė pripažino, kad iš taupumo buvo nuspręsta nespausdinti padėkos raštų talkininkams, statybininkams, o tik padėkoti viešai, surengti šventę ir padėkos koncertą bičiuliams, pagalbininkams. Koncertavo vietos laisvalaikio centro moterų vokalinis ansamblis „Juodupėlė“, neseniai susibūręs vyrų duetas, šoko svečiai, sportinių šokių kolektyvo „Aušra“ jaunieji šokėjai Akvilė ir Justas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video