2024/05/14

Pavojingų prekių krepšelis: nuo tualetinio popieriaus iki dviračio

Praėjusiais metais Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) Panevėžio skyrius mūsų regione nustatė dešimt sveikatai pavojingų daiktų, kuriais buvo prekiauta. Iš viso šalyje tokių buvo 64. Iš lentynų išimti ir uždrausti pardavinėti smulkių detalių, pavojingų cheminių medžiagų turintys žaislai, tekstilės gaminiai, kosmetinės priemonės, klijai ir netgi nepatvarus kompiuterio stalas, bakteriologines normas viršijantis tualetinis popierius bei nepatvarus kalnų dviratis. Didžioji dalis tokių prekių atkeliauja iš Kinijos.

Nesaugiausios prekės iš Kinijos

Kiekvienas pirkėjas supyksta, kai tik iš parduotuvės parsinešti batai ar rūbas ima ir suplyšta, prayra. Tačiau ar dažnai susimąstome, jog prekybininkų lentynose mūsų tyko ir sveikatai pavojingos prekės.

Per 2011 metus visoje šalyje uždrausta prekiauti 64 gaminiais. 78 procentai jų mūsų parduotuves pasiekia iš Kinijos, likusi dalis iš Latvijos, Vokietijos, Ispanijos.

Net dešimt sveikatai pavojingų daiktų aptikta Panevėžio regiono prekybos vietose. Čia VNMPI inspektoriams atlikus bandymus savo laboratorijoje paaiškėjo, kad nustatytų prekės standartų neatitiko nemažai Kinijoje gamintų žaislų. Jų smulkios detalės kėlė grėsmę vaikams uždusti ar užspringti.

Be to, kai kurių žaislų gamyboje buvo galima aptikti ir uždraustų cheminių medžiagų. Jų taip pat rasta ir kosmetikos priemonėse.

Todėl pernai tarp pavojingiausių ne maisto produktų pateko kietosios vonios putos bei priklijuojami plastikiniai nagai su jiems skirtais klijais. Greitai lipdantys klijai „Supre glue“ taip pat priskirti prie sveikatai žalingų prekių.

Iš prekybos buvo išimta ir vaikiškų rūbelių, kurie puošti smulkiomis detalėmis ir kėlė pavojų mažyliams.

2011 m. buvo nustatyta, kad pavojingas pirkėjo sveikatai ir Ukrainoje gamintas tualetinis popierius. Nors jo pavadinimas „Eko kampas“ atrodė labai neįtartinai, pasirodo, kad ant šio produkto rastas net dešimteriopai didesnis bakteriologinis užterštumas nei leistina.

Būtino svorio atliekant tyrimus neatlaikė netradicinio dizaino, ant vienos kojos statomas nešiojamojo kompiuterio stalas. Panašaus išbandymo neištvėrė ir Indonezijoje pagamintas kalnų dviratis „Scout“.

Parduotuvėse nebeliko kinų gamybos trintuvių su rankenomis, nuo kurių į maistą patenka didesnis sunkiųjų metalų kiekis nei leistina. Tyrimai parodė, kad nuo tokio įrankio pietūs pasigardinami nemažu chromo kiekiu.

Pavojus tykojo net ir automobilių savininkų, kurie pirko Kinijoje pagamintas ir UAB „Sfeka“ platintas stabdžių trinkeles. Jos chemiškai pavojingos vartotojo sveikatai.

Sužino ir iš skundų

„Eilinis vartotojas turėtų pasidomėti, ar produktas atitinka saugumo reikalavimus. O mes reguliariai atliekame planinius patikrinimus, savo laboratorijoje išbandome prekės savybes. Ir jei daiktas neatitinka reikalavimų, kelia pavojų sveikatai, juo prekiauti uždraudžiame, o tokių prekių likučius privaloma pašalinti iš prekybos“, – sakė „Kupiškėnų mintims“ VNMPI Panevėžio skyriaus vedėjas Antanas Šleivys.

Per 2011 metus ši tarnyba, pasak vadovo, pagal 18 tikslinių programų vykdė prekių – nuo baldų, statybos gaminių, trąšų iki vaikiškų rūbelių, kuprinių – patikrinimus.

Kartais pasidomėti prekės saugumu šią tarnybą paskatina ir gyventojų skundai. Tačiau per praėjusius metus Panevėžio regione pasitvirtino tik vienas pranešimas apie nepatvarų elektros įrankį. Jo korpusas buvo nepakankamai patvarus skirtiems darbams ir galėjo sužaloti vartotoją.

„Gavę skundą, mes iš prekybos paėmėme daugiau šių įrankių ir paaiškėjo, kad vartotojas teisingai suabejojo jo kokybe“, – teigė A. Šleivys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video