2024/05/15

Laisvė vištoms pabrangino kiaušinius

Nuo šių metų pradžios įsigaliojęs draudimas dedekles vištas laikyti ankštuose ir šiems paukščiams nepatogiuose narvuose smarkiai spustelėjo ir kiaušinių kainas parduotuvėse. Didžiuosiuose prekybos centruose jos šoktelėjo net 30 proc. Be to, kai kurioms Europos valstybėms nespėjus įgyvendinti reikalavimų, jau ėmė trūkti šios produkcijos. Tačiau tikimasi, kad lietuviai Velykoms jų turės pakankamai.

Geresnės sąlygos vištoms

Paskutiniu metu žvilgtelėję į kiaušinių kainas prekybos centruose, ko gero, ne vienas susimąstome, ar nevertėtų vištas pradėti auginti patiems.

Aukštas kiaušinių kainas nulėmė šių metų sausio 1 dieną įsigaliojęs Europos Sąjungos (ES) draudimas laikyti dedekles vištas nepagerintuose narvuose. Šiuo draudimu siekiama pagerinti vištų dedeklių laikymo sąlygas, kad jos atitiktų šių paukščių fiziologinius poreikius. Vištoms turi būti sukurtos sąlygos vaikščioti palaidoms ant kraiko paukštidėse ar ekologiniuose ūkiuose.

Iki tol tūkstančiai dedeklių vištų dažnai būdavo auginamos didelėse fermose suspaustos į ankštus narvus, kur neturėdavo pakankamai vietos judėti, išskleisti sparnus ar patenkinti kitus poreikius. Dėl tokių sąlygų jos patirdavo stresą, kuris pasireiškia neįprastu elgesiu – kartais net kanibalizmu. Siekiant to išvengti, vištoms dedeklėms būdavo nukapojami snapų galai. O belangiuose pastatuose paukščiai tenkindavosi dirbtine šviesa, kuri padėdavo siekti kuo didesnio produktyvumo.

Tiks stambesniems ūkiams

Naujieji ES reikalavimai taikomi paukštininkystės ūkiams, kuriuose laikoma ne mažiau kaip 350 vištų.

Džiugu, kad Lietuvos dedeklių vištų laikytojai jau spėjo pagerinti paukščių laikymo sąlygas ir šiuo metu visi paukštininkystės ūkiai atitinka reikalavimus – Lietuvoje dedeklės vištos laikomos pagerintuose narvuose, atitinkančiuose ES reikalavimus.

Tačiau dar ne visi ES valstybių narių paukštininkystės ūkiai spėjo tai padaryti. Kai kuriuose ūkiuose trylikoje valstybių dedeklės vištos vis dar laikomos nepagerintuose narvuose. Tokiems ūkiams nustatyti vištų laikymo terminų ir kiaušinių prekybos apribojimai: nepagerintuose narvuose laikyti vištas galima ne ilgiau kaip iki šių metų liepos 31 d. O surinktų kiaušinių negalima tiekti tiesiai į rinką – jie turi būti vietoje perdirbti į kiaušinių produktus.

Dėl tokios situacijos Europoje jau ėmė trūkti kiaušinių. Todėl šoktelėjo ir jų kaina parduotuvėse.

Kaina augo trečdaliu

„Paprastai prieš šv. Velykas išaugus kiaušinių paklausai, kyla kiaušinių kainos. Bet šiemet kiaušiniai brangsta ir dėl naujų Europos Sąjungos (ES) reikalavimų, nuo sausio mėnesio taikomų augintojams. Visoje Europoje jaučiamas stiprus kiaušinių trūkumas. Bet nepaisant sudėtingos situacijos, šv. Velykoms kiaušinių lietuviai pritrūkti neturėtų“, – sakė „Kupiškėnų mintims“ prekybos tinklo „Norfa“ atstovas ryšiams Darius Ryliškis.

Pastarąją savaitę lietuviškų kiaušinių kaina „Norfoje“, pasak pašnekovo, išaugo iki 30 proc. Dešimties kiaušinių dėžutė čia kainuoja nuo 3,39 Lt iki 4,99 Lt.

Pigiausios kiaušinių dėžutės kaina – 4,39 Lt ir prekybos tinkle „Maxima“. Pasak šios bendrovės atstovės spaudai Olgos Malaškevičienės, šių produktų kainos šoktelėjo trečdaliu.

„Iš mūsų tiekėjų gavome pranešimus, kad kiaušinių kainos auga apie 30 proc. Kadangi mums nuo šiol tenka kiaušinius pirkti brangiau, atitinkamai ir parduotuvių lentynose šie produktai kainuoja daugiau. Pigiausi kiaušiniai pabrango beveik litu ir šiuo metu kainuoja 4,39 Lt. Tokį kainų augimą daugiausia lėmė pasiūlos sumažėjimas. Pagal naujus ES reikalavimus visi Europos šalių paukštynai turėjo persitvarkyti taip, kad būtų padidinti narvai, kuriuose laikomos vištos. Dėl to, kad ne visi paukštynai persitvarkė taip, kad atitiktų naujus reikalavimus, šiuo metu kiaušinių paklausa Europoje viršija pasiūlą. Iš Lietuvos paukštynų kiaušinius perka ir kaimyninių šalių įmonės, todėl kiaušinių trūksta ir Lietuvoje. Esant nepakankamai pasiūlai produktų kainos kyla.

Šiuo metu mes prekiaujame tik lietuviškais kiaušiniais, kol kas kiaušinių netrūksta, ir stengsimės užtikrinti, kad jų nepritrūktų ir Velykoms“, – patikino pašnekovė.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video