2024/05/15

Taryba pasiklydo tarp įstatymų ir balsų

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje pirmą kartą sprendžiant klausimą pasinaudota mero balso teise. Jono Jaručio – už – tuomet nulėmė, kad Kupiškio etnografijos muziejus gautų dar vieną etatą šiai įstaigai reprezentuoti. Tačiau jau dabar aišku, kad rajono galvos padarė klaidą skaičiuodamos balsus ir neteisėtai priėmė tokį sprendimą.

Kupiškio etnografijos muziejus jau buvo bepradedąs ieškoti naujo darbuotojo, kai įstaigą pasiekė žinia, jog vasario 25 dieną rajono Tarybos priimtas sprendimas dėl dar vieno etato muziejui – atšauktas. Jis turėjo įsigalioti po mėnesio, tačiau paaiškėjo, kad Tarybos narių balsai sprendžiant šį klausimą suskaičiuoti klaidingai.

Paskutiniame Tarybos posėdyje balsuojant dėl muziejaus darbuotojų skaičiaus dalyvavo dvidešimt keturi Savivaldybės tarybos nariai. Už sprendimą balsavo dešimt Tarybos narių, prieš – dešimt, keturi susilaikė.

Tokioje situacijoje atsidūrę Tarybos nariai lemiamą žodį paliko merui ir šis pritarė, kad muziejui reikia papildomų rankų. Vėliau paaiškėjo, jog pagal Vietos savivaldos įstatymą Savivaldybės tarybos sprendimai priimami posėdyje dalyvaujančių Tarybos narių balsų dauguma. Jeigu balsai pasiskirsto po lygiai, lemia mero balsas. Jeigu meras posėdyje nedalyvauja, o balsai pasiskirsto po lygiai, laikoma, kad sprendimas nepriimtas.

Todėl artimiausiame Savivaldybės tarybos posėdyje šis klausimas bus svarstomas iš naujo.

„Jau buvome ir žmogų numatę, bet dabar teks susilaikyti dėl tokių planų“, – sužinojusi apie sustabdytą Tarybos sprendimą „Kupiškėnų mintims“ sakė V. Aleknienė. Pasak jos, šiuo metu muziejuje yra 11,75 darbuotojų etato. Tuo tarpu Pasvalio ar Utenos beveik tokios pat įstaigos, anot direktorės, turi po 18 etatų.

Kupiškio etnografijos muziejui nors vienas papildomas darbuotojas reikalingas fondams prižiūrėti, meno kūriniams bei archyvams tvarkyti, parodoms rengti, pildyti netrukus pasirodysiančią internetinę svetainę.

„Darbo tikrai daug turime. Bet antrą kartą Tarybos nariams kalbėti dėl to paties nebenorėčiau. Kitoms įstaigoms viskas lengviau, o jei tik pasirodo muziejus, tuoj pat užverda diskusijos. Argi aš sau to etato prašau?“ – stebėjosi muziejaus direktorė.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video