2024/05/15

Nuomininkas puoselėtų medžių nepagailėjo

„Jums medžiai – gyvi, kaip žmonės. Ir nevalia nė vieno kirsti“, – tokius sveikinimo žodžius prieš metus iš artimųjų išgirdo devyniasdešimtmečio sulaukęs Skodinių kaimo gyventojas Albinas Vaitiekūnas. Tačiau senolio meilės gamtai nežinojo jo žemę nuomojantis ūkininkas Zigmas Aleksandravičius. Vieną dieną jis ėmė ir nupjovė keletą paties Albino sodintų medžių ir taip užsitraukė jo nemalonę.

Nupjovė neįspėję

Vieną rytą atsikėlę Skodinių vienkiemio gyventojai Stasė ir A.Vaitiekūnai nustėro – šalia jų sodybos virto ne vieną dešimtį metų auginti medžiai. Juos Vaitiekūnų žemėje šalia kelio, vedančio į Puožą, pjovė neprisistatę vyrai.

Pakalbinusi darbininkus šeimininkė išsiaiškino, kad medžius praretinti nusprendė netoliese gyvenantis ūkininkas Z. Aleksandravičius. Jis jau kuris laikas iš Vaitiekūnų neoficialiai nuomoja apie 3 hektarus dirbamos žemės. Į šį sklypą taip pat įeina ir medžiais apželdinta pakelė.

„Jei būtų įspėjęs mus, pasitaręs, gal ir nebūtume taip supykę. O čia, galvojo, du seneliai gyvena, tai galima bet ką daryti jų žemėse“, – piktinosi S. Vaitiekūnienė.

Jos teigimu, iš pat panosės nuomininkas nurėžė dešimt brandžių medžių: beržų ir drebulių. O nupjauta mediena buvo savavališkai išvežta.

Bijodami, kad nebūtų apkaltinti be leidimo nupjovę savus medžius, Vaitiekūnai apie šį įvykį tuoj pat pranešė policijos ir aplinkos apsaugos pareigūnams.

Po šio skundo skodiniečių kieme netrukus atsirado ir malkų krūva.

„Visų medžių mums tikrai neatidavė. Ir ne tai – svarbiausia. Mūsų tėvui medžiai šventi, jis pats juos sodino ir labai mylėjo. Skaudu žiūrėti, kaip neatsiklausus niokojamas kažkam labai svarbus turtas“, – sielojosi tėvams pagelbėti atskubėjusi jų dukra Violeta Laužikienė. Moteris teigė nenorinti teisti Z. Aleksandravičiaus už tokį poelgį, tačiau tikisi, kad jo savivalė kitą kartą turės ribas.

Negalvojo tartis

Tokio skandalo dėl pakelėje nupjautų medžių apkaltintas ūkininkas Z. Aleksandravičius „Kupiškėnų mintims“ prisipažino nesitikėjęs.

„Jei būčiau žinojęs, kad taip reaguos, dabar taip nebedaryčiau. Bet, ko gero, tai ne tik dėl medžių – jei juos būtų nupjovęs kas kitas, o ne aš, tokio šurmulio tikriausiai nebūtų buvę“, – spėjo pašnekovas.

Vyras tvirtino nepadaręs nieko nelegalaus. Jis teigė dėl kirtimo darbų pasitaręs su Kupiškio kelių tarnybos vadovais, kurie medžius 9 metrų pločio pakelės zonoje leido išretinti.

„Norėjau prasiplėsti žemės sklypą, todėl pasiskambinau kelininkams ir jie patvirtino, kad kertant pakelių medžius specialaus leidimo nereikia“, – aiškino ūkininkas. Dalį malkų jis teigė atidavęs nuoskaudą patyrusiems žemės nuomotojams ir jų atsiprašė. Tik vyriškis stebisi, iš kur toks gailestis paprastiems medžiams.

„Čia gal daugiau moralinė žala. Bet kiti žmonės daug vargo turi dėl medžių, kurie trukdo eismui, elektros laidams. Nukirsti medį nėra taip paprasta – reikia specialios technikos ir tai gana nemažai kainuoja“, – patikino Z. Aleksandravičius.

Štai neseniai jis savame kaime nusprendė nupjauti 8 nereikalingus medžius ir už tokius darbus sumokėjo 3 tūkst. litų.

Skatina susitvarkyti

Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zubavičius patvirtino, kad pakelių medžiai retinami be jokio leidimo. Ir kelininkai netgi skatina pačius žemių savininkus susitvarkyti savo pakeles.

„Tai daroma dėl eismo saugumo. Netgi geriau, jei patys žemių savininkai nusipjauna medžius ir mums nereikia išlaidauti atliekant tokius darbus“, – teigė pašnekovas.

Gavę skundą dėl eismui kliūvančių medžių kelininkai visgi važiuoja jų šalinti. Nupjovę medžius, medieną susitvarkyti paprastai palieka šeimininkams. O jei šie to padaryti nesutinka, tarnyba medžius parsiveža savo katilinei pakūrenti.

„Paskutiniu metu dėl menko finansavimo medžių pakelėse beveik nebepjauname, tik kartais išgenime krūmus pagrioviuose“, – sakė O. Zubavičius.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video