2024/05/14

Užsimota prieš verslininkus daugiabučiuose

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo sveikatos ministro įsakymas, kuris nebeleis smulkiesiems verslininkams dirbti daugiabučių namų butuose, jei jų paskirtis tam nepritaikyta. Tokios įmonės nebegalės gauti leidimo – higienos paso. Higienistų tvirtinimu, tokie reikalavimai verslininkams galioja jau seniai, tačiau sukontroliuoti taisyklių nesilaikančių įmonių nebuvo ir kol kas vis dar nėra realių galimybių.

Aktuali naujakuriams

Kupiškio rajone naujų, komercijai skirtų pastatų išdygsta tik po vieną kitą, dauguma smulkių įmonių glaudžiasi daugiabučių namų pirmuosiuose aukštuose. Tokias patalpas renkasi kirpėjai, draudimo ir smulkios prekybos įmonės.

Nuo šių metų sausio 1 dienos butuose savo veiklą besiruošiantys vykdyti verslininkai higienos pasą gaus tik įsikūrę nekilnojamojo turto registre nurodytą paskirtį atitinkančiose patalpose.

Kol kas mūsų rajone, pasak Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus Pauliaus Pranckūno, dėl Sveikatos ministerijos įsakymo klausimų nekilo. Bet ši naujiena, anot jo, aktuali ir Kupiškiui.

„Mūsų rajone smulkiųjų verslininkų yra labai daug. Būtent juos tai labiausiai ir paveiks. Ypač tų įmonių, kurios yra naujos ir žada nuomotis tam tikras patalpas daugiabučių namų butuose. Taip pat aktualu toms įmonėms, kurių higienos normų pasų galiojimas pasibaigė šiais metais. Norint juos pratęsti, nekilnojamo turto registro duomenys turi atitikti veiklą, kuri yra planuojama tose patalpose“, – sakė direktorius.

Paties pašnekovo nuomone, komercinės veiklos reikalavimus turėtų atitikti ne kažkokie dokumentai ar pavadinimai, bet pačios patalpos.

„Smulkieji verslininkai dažniausiai ties viena veikla neapsistoja, vadinasi, norint keisti verslo pobūdį, reikės keisti ir patalpų paskirtį. Nors jokios neigiamos žalos tas naujasis verslas ir nedarys. Tai vėlgi kainuos didžiulius pinigus bei laiko sąnaudas“, – pridūrė P. Pranckūnas.

Kol kas šis įsakymas kelia aistras tarp smulkiųjų verslininkų ir ieškoma būdų, kaip jį paprasčiau įgyvendinti. Viena siūlomų pataisų, pasak P. Pranckūno, naudojimąsi patalpomis deklaruoti pagal faktą.

„Tokia pataisa, ir mano nuomone, būtų tikslinga. Tarkime, pusę metų, kai nebūta nuomininkų, mokama kaip už gyvenamosios paskirties patalpas, kitą laikotarpį – kaip už komercines“, – apie verslininkams palankesnę išeitį kalbėjo pašnekovas.

Buvo įspėta

Dauguma mūsų rajono smulkiųjų verslininkų šiuo metu dirba komercinės paskirties patalpose ir turi savo veiklos higienos pasus. Kalbinti įmonių atstovai įsitikinę, kad patalpų paskirties svarba – našta verslą kuriančiam žmogui.

„Aš prieš penkerius metus atidariau kirpyklą individualiame bute ir nuo pat pradžių buvau higienistų įspėta, kad pasikeisčiau jo paskirtį į komercinę. Mane gąsdino, kad ateityje negalėsiu dirbti gyvenamosiose patalpose. Aišku, būtų buvę patogiau savo veiklą vykdyti namuose ir nieko nekeisti, be to, tai man buvo papildomos išlaidos. O jei norėsiu šias patalpas vėl paversti gyvenamosiomis, mano žiniomis, tai kainuos dar brangiau“, – sakė pagal verslo liudijimą Kraštiečiuose dirbanti Zita Meilutė.

Keičiant patalpų paskirtį, anot jos, reikėjo daugiabučio namo gyventojų sutikimų, leidžiančių jai atidaryti čia kirpyklą. Prieštaravimų, pasak pašnekovės, beveik nebuvo.

Kurdama savo naują darbo vietą pašnekovė teigė galėjusi prisiglausti ir komercinės paskirties patalpose – kokio nors prekybos centro pastate. Tačiau nuoma ten, anot jos, būtų dar didesnė nei įsikurti bute.

„Valdžia mums tik sugalvoja naujų mokesčių, o kaip pagelbėti, mažai mąsto. Galėčiau registruotis darbo biržoje su visais ir laukti, bet aš noriu savo pastangomis susikurti darbo vietą. Į didelių verslininkų tarpą nepretenduoju, dirbu tik su verslo liudijimu, bet moku tikrai didelius mokesčius ir vis atsiranda nauji apribojimai“, – nuogąstavo kirpėja.

Įsakymas – ne naujiena

Nuo šių metų sveikatos ministro pasirašytas įsakymas verslininkams, Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio skyriaus vedėjo Vinco Čelkio teigimu, nėra naujiena. Apie patalpų paskirties svarbą, anot jo, jau rašoma ir prieš daugiau nei dešimtmetį išleistame Statybos įstatyme.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video