2024/05/14

Socialinių paslaugų reikia vis daugiau

Socialinių paslaugų poreikis mūsų rajone sparčiai auga. Tai rodo Kupiškio socialinių paslaugų centro pagalbos eilėje laukiantys 34 asmenys. Septyni jų – visišką negalią turintys žmonės, kuriems reikalingą priežiūrą teikianti įstaiga Kupiškio rajono tarybos posėdyje paprašė dviejų socialinio darbuotojo padėjėjų etatų. Dar vieno tokio pat darbuotojo prireikė ir Kupiškio rajono Šv. Kazimiero vaikų globos namams.

Laukia eilėje

Rajono Tarybos posėdyje nagrinėtas klausimas, ar patvirtinti didžiausią leistiną darbuotojų pareigybinių vienetų skaičių Kupiškio socialinių paslaugų centre. Šiai įstaigai prireikė dar dviejų socialinio darbuotojo padėjėjų. Jie turėtų papildyti devynių šiuo metu dienos socialinės globos paslaugas (kai namuose aptarnaujami visišką negalią turintys asmenys) teikiančių darbuotojų būrį.

„Šiuo metu mūsų centras tokias paslaugas teikia vienuolikai visišką negalią turinčių kupiškėnų. Juos prižiūri devyni socialinio darbuotojo padėjėjai. Eilėje dėl šių paslaugų dar laukia septyni žmonės, todėl ir prašome daugiau darbuotojų“, – sakė Kupiškio socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja Danuta Balkevičienė.

Dienos socialinės globos paslaugas gaunančius asmenis, anot jos, centro darbuotojai prižiūri nuo 2 iki 8 valandų per parą. Tokius klientus reikia ir maitinti, ir kilnoti, ir pasirūpinti jų higiena. Todėl socialinio darbuotojo padėjėjai pajėgūs aptarnauti tik vieną ar du ligonius.

Tiek daug dar nebuvo

„Ir ne tik dienos socialinės globos paslaugų poreikis didėja. Dar 27 asmenys mūsų rajone eilėje laukia dėl kitų socialinių paslaugų namuose. Tiek daug anksčiau dar niekada nebuvo“, – sakė pašnekovė.

Iš viso, anot jos, tokias paslaugas rajone gauna 90 žmonių. Juos centro darbuotojai prižiūri nuo dviejų valandų per parą iki vieno karto per savaitę. Į šias paslaugas įeina skalbimas, namų tvarkymas, maisto pirkimas ir kiti darbai.

„Skirtingai nei dienos socialinės globos paslaugas gaunantys žmonės, šie asmenys yra savarankiškesni, mes jiems tik padedame kai kuriuos sunkesnius darbus nudirbti“, – teigė pavaduotoja.

Socialinių paslaugų poreikį, pasak D. Balkevičienės, rajone didina galimybė palengvinti vienišų, sergančių žmonių buitį ir priežiūrą: „Dažnai būna, kad dirbantys vaikai neturi galimybių daug laiko skirti savo sergantiems tėvams ar seneliams, todėl ir prašo Kupiškio socialinių paslaugų centro pagalbos.“

Apie socialinės pagalbos poreikį byloja ir gana didelė 1,4 mln. litų apyvarta šioje įstaigoje. Todėl, centro direktorės Aldonos Ražauskienės teigimu, čia dirba du buhalteriai. Šių pareigybių skaičius sukėlė įtarimus Tarybos nariams.

Iš viso Kupiškio socialinių paslaugų centre yra 49,75 darbuotojų etato. Kupiškio rajono taryba patvirtino du prašytus socialinio darbuotojo padėjėjų etatus.

Reikėtų dvigubai daugiau

Dar vienas socialinio darbuotojo padėjėjo etatas skirtas ir Kupiškio rajono Šv. Kazimiero vaikų globos namams. Nors iš tiesų pagal tokios įstaigos normatyvus reikėtų dvigubai daugiau.

„Šiuo metu turime 31 globotinį ir 15,25 etato darbuotojų. Pagal reikalavimus mums dar reikėtų bent 14 etatų. O gavome tik vieną“, – sakė vaikų globos namų direktorius Petras Remeikis.

Jo vadovaujamame kolektyve reikėtų psichologo, socialinių darbuotojų ir kitų pareigybių. Kol kas įstaiga žada išsiversti ir su turimu kolektyvu. Be to, globos namai kartais pasitelkia pagal viešųjų darbų programas dirbančius žmones.

„Ateityje turėtų viskas keistis. Po globos namų renovacijos vis tiek būsime priversti didinti darbuotojų skaičių. O kol kas išsiversime ir su turimais žmonėmis“, – patikino P. Remeikis.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video