2024/05/14

Rajono bitininkai telkia visas pajėgas respublikinei šventei

Praėjusį šeštadienį rajono bitininkai nuo pat ryto spietėsi prie Kupiškio kultūros centro, šurmuliavo jo viduje. Porą valandų prieš tądien turėjusį įvykti ataskaitinį susirinkimą bičiuliai skubėjo mainyti vašką į korius, parduoti supirkėjams pikį, įsigyti prekybininkų iš Latvijos siūlomų avilių.

Kas nuveikta per metus?

Apie vidurdienį baigę tvarkyti visus ūkiškus reikalus bitininkai pamažu rinkosi į vitražų salę. Praėjusių metų veiklos ataskaitą susirinkusiesiems pateikė Kupiškio rajono bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Žeimantas. Šiemet ataskaitinis susirinkimas kuklesnis nei ankstesniais metais, be svečių ir rėmėjų. Nutarta neišlaidauti, kadangi šiais metais vyks respublikinė bitininkų šventė ir tam reikės nemažai lėšų.

Susirinkimo pradžioje tylos minute buvo pagerbtas šiemet miręs draugijos narys Algis Čereška.

Pasak J. Žeimanto, pernai vasario 19 d. į ataskaitinį susirinkimą buvo pakviesta daug garbių svečių – valdžios ir politikos atstovų bei bitininkų profesionalų. Su bitininkavimo aktualijomis susirinkusiuosius supažindino Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Algirdas Skirkevičius, viceprezidentas kraštietis Kazimieras Spetyla, Lietuvos epiterapeutų asociacijos viceprezidentas, „Medicata“ įmonės vadovas Sigitas Vasiliauskas. Kaip sekasi bitininkauti lenkams, pasakojo viešėjęs Lenkijos Punsko bitininkų draugijos pirmininkas Petras Vitkauskas su žmona. Susirinkimo dalyviams savo programą parodė Naisių vasaros teatro aktoriai. Tradiciškai prieš šį susirinkimą bitininkai galėjo pasikeisti vašką į dirbtinius korius, parduoti bičių pikį, bičių duonelę ir įsigyti keramikinių indelių medui fasuoti.

Kovo mėnesį dalyvauta ir Lietuvos bitininkų sąjungos ataskaitiniame susirinkime Kaune, Žemės ūkio universitete.

Balandį rajono bitininkų veikla pristatyta ir Nevyriausybinių organizacijų koalicijos 10-ies metų jubiliejiniame ataskaitiniame susirinkime.

Gegužę vykusiame susirinkime buvo sudarinėjami bitininkų sąrašai kompensuojamiems bičių vaistams įsigyti. Buvo galima nusipirkti indelių medui fasuoti. Susirinkimo metu pasveikintas bičiulis kanauninkas Vladas Rabašauskas jo 50-ies metų tarnystės bažnyčiai proga.

Penkiolikos rajono bitininkų grupė aplankė Lenkijos bitynus Punske, Suvalkuose ir kitur.

Birželį buvo renkamas geriausias 2011 m. rajono bitininkas. Konkurse dalyvavo trys rajono bitininkai. Arvydas ir Valda Bajorai, Mindaugas ir Renata Vilimai bei Henrikas ir Liucija Dauderiai.

Rugpjūčio mėnesį rajono bitininkams išdalinti kompensuojami vaistai bitėms, dalyvauta respublikinėje bitininkų šventėje Molėtuose, surengta bitininkams, rajono gyventojams ir svečiams Medaus šventė. Jos metu apdovanoti metų bitininko konkurso dalyviai.

Lapkritį – grąžinti pinigai už kompensuojamų vaistų bitėms įsigijimą. Ta proga vykusiame susirinkime dalyvavo verslininkai iš Latvijos, Bauskės. Jie atvežė parduoti naujų avilių, lizdinių, meduvinių rėmelių. Tuo pat metu buvo superkamas bičių pikis, bičių duonelė. Susirinkime dalyvavo „API produktai“ įmonės vadovas Algis Žiukas ir labai išsamiai papasakojo apie Austrijoje vykusį bitininkystės simpoziumą.

Šių metų vasario 14 d. Vilniuje kartu su rajono veterinarijos specialistais dalyvauta konferencijoje bičių ligų klausimais, pavyko užmegzti ryšius su Rezeknės bitininkais, kurie prižadėjo dalyvauti respublikinėje bitininkų šventėje Kupiškyje.

Šių metų planai

Pasak J. Žeimanto, jau yra sudaryti rajono bitininkų, kurie nori įsigyti kompensuojamų vaistų bitėms, sąrašai.

Šiemet planuojama, kad rajono bitininkams nebereikės vykti į kitus rajonus kulti bičių duonelės. Jie tai galės padaryti ir Kupiškyje. Draugijos pirmininkas kvietė ir kitus bitininkus, kurie tos duonelės nekūlė, pabandyti. Jo nuomone, kaip paruošti korius duonelės kūlimui, visi bičiuliai žino.

„Dėl duonelės kūlimo vietoje turime būti dėkingi mūsų visų gerai pažįstamam bičiuliui, verslininkui, UAB ”API produktai“ įmonės vadovui Algiui Žiukui. Jis mums dovanoja duonelės kūlimo mašiną. Suradome vietinį bitininką, kuris apsiėmė kulti jūsų pristatytus korius su bičių duonele. Tai mūsų draugijos valdybos narys Edikas Puipas”, – sakė J. Žeimantas.

Jis informavo, kad kovo 17 d. rajono bitininkai dalyvaus Lietuvos bitininkų sąjungos ataskaitiniame susirinkime Dotnuvos žemdirbystės institute. Tą pačią dieną bus pristatytas respublikinės bitininkų šventės Kupiškyje scenarijus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video