2024/05/14

Patogumo paieškas vainikavo įkurtuvės

Tie, kurių žvilgsnis vis užkliūva už merdinčio verslo, nykstančių individualių įmonių, menkstančios apyvartos ir susitraukusio vartojimo, nemato vienos kaimiškų rajonų gyvenimo srities – žemdirbių, ūkininkų veiklos. Kartais padejuodami, kartais ryždamies ir pamitinguoti savos šalies autostradose ar Briuselyje prie europinės valdžios rūmų, jie dirba, spiriasi nepasiduoti jokiems ekonomikos sunkmečiams. Ir pastangos anksčiau ar vėliau duoda vaisių. Štai Kupiškyje prieš kelias savaites būta įkurtuvių – tai neįtikėtina ir tai susiję su kaimu, su ten gyvenančiais ir dirbančiais ūkių šeimininkais. Šįsyk kalbama apie Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio biurą, jo persikraustymą į naujas patalpas Maironio gatvėje, kur prieš kelerius metus buvo Mokesčių inspekcijos Prevencijos skyrius. Kaip tokiu nesibaigiančio taupymo metu ryžtamasi papildomai išlaidauti, kas iš to ir kaip laimi, pasikalbėjome su žemės ūkio konsultavimo tarnybos biuro vadove Aušra PETRONYTE.

Berods nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų visąlaik glaudėtės po vienu stogu su rajono Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistais. O kas dabar atsitiko, kad prireikė kitos pastogės?

Buvo toks metas prieš gerą penkmetį ir dar seniau, kai nerimavome, ar mūsų bereikės žemdirbiams, ar jiems bus priimtinos mūsų paslaugos, gal patys viską mokės, išmanys, turės laiko ir galimybių būti patys sau buhalteriais, ekonomistais, agronomais, inžinieriais, susigaudys visose technologijose, teisės aktuose, paramos programose… Dabar mūsų nerimas jau baigėsi, pamatėme, kad turime ištikimų ir lojalių klientų, jų užaugusių vaikų, naująją žemdirbių kartą, kuriai mes esame reikalingi. Kadangi teikiamų paslaugų daugėja, klientų nemažėja, mūsų darbuotojų skaičius dėl to auga, pernai priėmėme dar vieną žmogų, taigi patalpų reikia erdvesnių. Mūsų tarnybos direktorius Edvardas Makelis jau prieš kelerius metus pasiūlė mintį, kad reikia mums Kupiškyje plėstis. Viename kabinete sėdėjo trys specialistai, o tai jau nepatogumas ir nepagarba mūsų klientams, kai tenka viešai nagrinėti ir aptarinėti finansinius ar gamybinius ūkio reikalus, perspektyvas, europinės paramos galimybes. Kaip tokiomis aplinkybėmis išlaikyti konfidencialumą, nesutrikdyti kitų lankytojų? Neįmanoma. Todėl beveik dvejus metus vaikščiojome po miestą, ieškodami tinkamų patalpų.

Ir bankuose žvalgėmės, ir kitose tuščiose buvusiose įstaigose. Ieškojome atskiro įėjimo, kad galėtume padirbėti ir po darbo valandų, nes tai aktualu ūkininkams per didžiuosius darbymečius. Pagaliau sulaukėme, kol Finansų ministerija perdavė rajono Savivaldybei šias patalpas, o Savivaldybė perleido jas mums pagal panaudos sutartį dešimčiai metų. Erdvės čia užtenka, po remonto susitvarkėme keturis kabinetus, turime salę posėdžiams ar seminarams, tik dar trūksta baldų, viešųjų pirkimų tvarka neleidžia suktis spėriau, tebelaukiame jų, senuosius kol kas čia pervežėme ir susistatėme.

Sudėti nauji plastikiniai langai, stiklinės kabinetų ir koridoriaus pertvaros, naujos grindys ir lubos, patogios ir erdvios pagalbinės patalpos, viskas perdažyta, malonu žvalgytis, klientui turi būti čia patogu ir drąsu užeiti. Kiek tai kainavo?

Remontas atsiėjo per 60 tūkstančių litų. Nemažai darbų padaryta, pertvarkytas patalpų šildymas, elektra dabar šildomės. Svarbiausia, kad patogiau ir saugiau jaučiasi mūsų klientai. Jų čia daugiau užsuka ir dėl dabar vykdomos asbestinių stogų keitimo programos, vis dar daug neaiškumų žmonėms kyla. Mūsų tarnybos teikiamų paslaugų privalumas – tai kompleksiškumas. Vienu metu vienoje vietoje galima tvarkyti daug reikalų, ne tik buhalterinę apskaitą, bet gauti ir konsultantų technologų patarimus. Konsultavimo paslaugos yra remiamos europinėmis lėšomis, už buhalterinę apskaitą kompensuojama 50 procentų, už technologų konsultacijas – 80 procentų. Paskata ūkininkams bendrauti su mūsų tarnyba yra grynai ekonominė.

Jūsų klientai – mažesnieji ūkininkai, gal dar vidutiniai. Jiems neapsimoka samdyti ir išlaikyti savus specialistus. Ar ūkininkas yra garantuotas, kad čia jis gauna kokybišką paslaugą?

Būtent dėl to nuo praėjusių metų gegužės pradėjome drausti buhalterinės apskaitos paslaugą. Tai reiškia, kad mes prisiimame atsakomybę už galimas klaidas, kad mūsų klientas bet kokiu atveju nenukentės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Velux stoglangiai kaina

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video