2024/05/14

Padaugės pareigybių, bet visi gyvensim susispaudę

Ketvirtadienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje svarstyti 25 darbotvarkės klausimai ir dar du papildomi. Didžioji dalis klausimų nesukėlė didesnių diskusijų.

Bene svarbiausias Tarybos posėdžio klausimas – dėl šių metų rajono biudžeto patvirtinimo.

Parama bendruomenėms

Senojo Subačiaus ir Puponių kaimo bendruomenės prašė rajono Tarybos pritarti jų vykdomiems projektams. Abiejų bendruomenių projektai yra tęstiniai – jie buvo vykdomi ir pernai. Nemaža dalis lėšų skiriama iš Europos Sąjungos fondų, tačiau 10 proc. projekto vertės kaip partnerė turėtų įmokėti ir rajono Savivaldybė.

Senojo Subačiaus bendruomenės projektui „Į šiltus ir jaukius namus“ Savivaldybei reikėtų pridėti 6 tūkst. litų, o Puponių kaimo bendruomenės projektui „Gera ir jauku bendruomenės namuose“ – 5 tūkst. litų.

Pasak Savivaldybės ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, 2012 metų biudžete šiems projektams pinigų nėra numatyta, tačiau ji kalbėjusi su Kupiškio vietos veiklos verslo grupe, kuri paaiškino, kad partneriams pinigus bus galima įmokėti ir 2013 metais.

Abiem šiems pateiktiems bendruomenių prašymams Taryba pritarė vienbalsiai ir sutiko dalyvauti partnerės teisėmis.

Vienbalsiai pritarta ir Juodpėnų bendruomenės prašymui bei sutikta dalyvauti partnerės teisėmis projekte „Buvusios Juodpėnų pagrindinės mokyklos pastato renovacijos ir pritaikymo vietos bendruomenės poreikiams II etapas“ ir prisidėti 14 tūkst. litų įnašu.

Pasak Tarybos nario Leono Apšegos, gerai, kad tuščius pastatus imasi savo globon bendruomenės. Tokiu būdu nebus apleistų, be šeimininkų pastatų ir vietos žmonės turės kur burtis, vyks renginiai.

Lėmė mero balsas

Nemažai diskusijų sukėlė klausimo „Dėl Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotojų pareigybių skaičiaus“ svarstymas. Muziejaus direktorė Violeta Aleknienė prašė padidinti pareigybių vienetų skaičių nuo 11,75 iki 12,75.

Pasak muziejaus direktorės, laikas nestovi vietoje, todėl modernėjant technologijoms, negalima atsilikti ir muziejui. „Mes dalyvaujame europiniame projekte, esame jo partneriai. Per dvejus metus turime nuskenuoti 2000 nuotraukų, kurias interneto svetainėje galės matyti visas pasaulis, – sakė V. Aleknienė. – Visa tai reikia perkelti į elektronines laikmenas. Šiam darbui Vilniuje turi būti mokomas žmogus. Be to, mes neturime ryšių su visuomene atstovo, archyvų saugotojo.“

„Kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komitetas svarstė šį klausimą, – sakė komiteto pirmininkas Andrius Kleniauskas. – Nuotraukų ir kitos medžiagos skaitmeninimui reikia geros ir brangios aparatūros, kurios muziejus neturi, todėl manome, kad netikslinga tokiu sunkiu finansiniu metu steigti dar vieną etatą.“

Tam pritarė ir kitas – Ekonomikos, finansų ir biudžeto komitetas. „Gal direktorės norai ir kilnūs, tačiau esant tokiam laikmečiui komitetas yra prieš“, – sakė komiteto pirmininkas Algirdas Navickas.

Rajono meras Jonas Jarutis išsakė kitokią nuomonę: „Sutinku su kai kurių Tarybos narių priekaištais, kad kol kas neaiškūs žmonių srautai (kiek muziejų aplanko lankytojų), tačiau norėtųsi, kad muziejus tinkamai reprezentuotų mūsų kraštą. Aš balsuosiu už sprendimo projektą. Kaip Taryba nuspręs, taip ir bus.“

Tačiau šio klausimo sprendimą lėmė ne rajono Tarybos narių, o mero balsas. Balsuojant rajono Tarybos narių balsai pasiskirstė po lygiai: 10 narių balsavo už pareigybių skaičiaus didinimą, 10 prieš, o 4 susilaikė. Galutinio sprendimo teisė atiteko rajono merui, kuris ja pasinaudojęs pritarė, kad Kupiškio etnografijos muziejuje būtų padidintas pareigybių skaičius.

Biudžetas – suspaustas

Šiais metais numatyta 49 mln. rajono biudžeto pajamų ir 54 mln. išlaidų. Biudžeto deficitas sieks 4,5 mln. litų. Jam padengti bus imama ilgalaikė paskola, kuri panaudojama įgyvendinti finansuojamiems projektams, buvusioms paskoloms mokėti.

Po Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės biudžeto pristatymo Tarybos narys Povilas Gurklys teiravosi, kas lėmė, kad turime tokį liūdnoką biudžetą. Pasak N. Jaruševičienės, taip suformuotas biudžetas remiantis savivaldybių biudžetų nustatymo metodika – viskas įšaldoma 2009 metų lygyje, t. y. šalies biudžeto skyles bandoma tvarkyti atsigriebiant savivaldybių sąskaita.

Visgi vėliau paaiškėjo, kad ne kažką pakeistų ir kitokie skaičiavimai ar metodikos, jeigu rajone nepagyvėtų verslas, jo plėtra.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video