2024/05/14

Šilumai reikės paaukoti originalias salės lubas

Kailiniuoti žiūrovai Kupiškio kultūros namų didžiojoje salėje, pamėlęs nuo šalčio vienomis trumpikėmis aktorius jos scenoje – tai ne pokario laikų vaizdelis, o mūsų kultūrinio gyvenimo realybė. Vienas kupiškėnas po spektaklio tiesiai šviesiai klausė, kodėl tokia nepagarba rodoma aktoriams, žiūrovams, ar nereikėtų kultūros centro vadovui pasiūlyti išsirengti ir pastovėti bent penkias minutes scenoje vietoje aktoriaus. Galų gale pas mus dar nepaskelbtas karo stovis ir padėtis kol kas dar ne tokia kaip Graikijoje.

Reikia keisti interjerą

Kupiškio kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius pripažino, kad pastaruoju metu nepadėjo ir į sceną pūstas šiltas oras per aktorių ir solistų pasirodymus. Artistai išties šalo. Didžiąją salę visada buvo labai sunku prišildyti, o čia dar tokie šalčiai pasitaikė. Kultūros namų šildymo sistema yra modernizuota, jos šildymas reguliuojamas elektroniniu būdu, atsižvelgiant į visus temperatūros išorės daviklius. Tačiau tokią didelę erdvę aukštomis lubomis sunku prišildyti. Dar viena blogybė – originalios, dengtos medžiu salės lubos. Dėl to visa šiluma kyla ir koncentruojasi palubėje. Tas lubas reikėtų iškloti kieta, lygia danga. Kita problema – salėje visi radiatoriai pridengti mediena, o dar 6 jų sekcijos po 2,50 m scenoje paslėptos po užuolaidomis. Juos visus atidengus, suprastėtų salės interjeras. Pasak direktoriaus, kolegos rokiškėnai savo kultūros namų didžiojoje salėje atsisakė radiatorių.

Renginių metu į salę yra pučiamas šiltas oras. Gal reikėtų pas mus ne elektroniniu, bet rankiniu būdu reguliuoti šildymo intensyvumą, bet tai irgi ne išeitis, nes pirmojo aukšto kabinetuose būtų per šilta. „Su UAB „Dailista“, kuri šiuo metu atlieka kultūros centro pastato modernizavimą, tarsimės, kad ieškotų subrangovų, galinčių išspręsti didžiosios salės šildymo problemą. Gal šie reikalai pagerės baigus šiltinti pastato stogą ir sienas. Gal, kaip minėjau, reikės atsisakyti originalių medinių salės lubų. Manau, kad akustika dėl to nesuprastėtų, nes tai lemia ir geri mikrofonai“, – apie būdus pagerinti šildymą kalbėjo R. Lukoševičius.

Paklaustas apie kaimo kultūros įstaigų šildymą, direktorius sakė, kad kaime visur kultūros namų ir laisvalaikio centrų didžiosios salės nešildomos. Alizavoje, Adomynėje, Antašavoje, Lukonyse, Subačiuje, Šepetoje, Rudiliuose kabinetus kultūros darbuotojai pasišildo elektriniais radiatoriais. Juodpėnuose, Laičiuose ir Naiviuose šildoma skysto kuro katilais, o Salamiestyje ir Šimonyse – paprastomis krosnimis. Skapiškio kultūros įstaigų darbuotojų kabinetams šilumą centralizuotai tiekia miestelio katilinė. Noriūnų laisvalaikio centras glaudžiasi UAB „Nodama“ pašonėje ir yra jų šildomas.

Artimiausiu metu geriausios perspektyvos laukia Subačiaus kultūros namų, kuriuos rengiamasi renovuoti.

Įtempiamos lubos Vilniuje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video