2024/05/14

Pavasarį smarkiai brangs žvejybos leidimai

Nuo kovo 31 dienos įsigalios naujos Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos. Jos turėtų užtikrinti, kad už leidimus žūklei sumokėtos lėšos būtų naudojamos tik žuvų ištekliams gausinti ir apsaugoti. Kartu su pataisomis brangs ir leidimai žvejybai. Kupiškio žvejus globojantis Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Kupiškio skyrius savo nariams žada nemažas nuolaidas. Šios organizacijos vadovai apgailestauja, kad žvejų mūsų rajone mažėja ir jiems itin trūksta aktyvumo.

Nauji įkainiai

Ateinantį mėnesį leidimai mėgėjiškai žūklei bus išduodami dar iki šiol galiojančia tvarka ir kainomis. O išduoti leidimai ir licencijos suteiks teisę žvejoti iki jų nustatyto termino, bet ne ilgiau kaip iki 2013 m. kovo 31 dienos.

Nuo šių metų kovo 31 d. leidimai žvejoti brangs ir šiek tiek keisis jų išdavimo tvarka. Leidimus bus galima išsiimti ne tik LMŽD skyriuose, bet ir nusipirkti internetu ar SMS žinute.

O po mėnesio perkant leidimą 2 paroms jis kainuos 5 litus (dabar 1 parai kainuoja 1 litą), mėnesiui 20 litų (dabar 3 litai), metams 50 litų (dabar 11 litų).

Dar brangiau kainuos limituota žūklė: parai – 10 litų, savaitei – 30 litų, mėnesiui 50 litų.

Įsigijus leidimą mėgėjiškai žūklei metams, bus galima žvejoti ir valstybiniuose vandens telkiniuose, ir tuose 1,1 tūkst. šalies telkinių, kurie yra išnuomoti. Tik nebus galima žvejyba privačiuose vandens telkiniuose.

Prie vandens telkinių gyvenantiems žmonėms leidimai bus pusė kainos.

Žvejoti be leidimų, kaip ir iki šiol, galės vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metų bei neįgalieji. Šie žvejai savo amžių privalės įrodyti kokiu nors asmens dokumentu.

Draugijos nariams – pigiau

Dabar per metus išduodama 75 tūkst. leidimų, o žvejų priskaičiuojama dvigubai daugiau – apie 170 tūkst.

Kupiškio rajone išduodami leidimai žvejoti 7 vandens telkiniuose. Metams žvejyba visuose juose po kovo 31 d. kainuotų 350 litų. LMŽD Kupiškio skyrius savo nariams žada nemažas nuolaidas.

„Žūklės leidimų kainos nesikeitė jau bent dvidešimt metų, o įžuvinti vandenis vis brangiau. Todėl kainos taip staiga šoktelėjo. Bet mūsų draugija gali išduoti leidimus pigiau – žvejai visuose rajono telkiniuose galės žvejoti tik už 80 litų“, – sakė LMŽD Kupiškio skyriaus vadovas Bronius Juodviršis.

Be to, kupiškėnų draugija 16-18 metų žvejams leis įsigyti tokius leidimus už 30 litų.

SMS žinute ar internetu už tokius įkainius, pasak pašnekovo, leidimų žvejybai žmonės negalės gauti. Dėl nuolaidos reikia kreiptis į draugiją.

O surinkti pinigai už leidimus bus skirti rajono vandens telkiniams įžuvinti. Tokie darbai, pasak B. Juodviršio, pagal parengtą grafiką atliekami kiekvienais metais. Naujoms žuvims įveisti Kupiškio vandenyse, pašnekovo duomenimis, kartais reikia iki 8 tūkst. litų per metus.

„Mūsų ežerai – gana žuvingi. Todėl nemažai žvejų atvažiuoja ir iš kitų rajonų. Jų ir pašarai būna geresni, tai žuvis ant slieko nebenori kibti“, – sakė pašnekovas.

Bandys suburti žvejus

Visų metų nario mokestį LMŽD Kupiškio skyriuje 2011 metais mokėjo apie 170 žvejų. Dalis narių, pasak B. Juodviršio, draugiją paremdavo savanoriškai bent po kelis litus.

Kiek šiuo metu mūsų rajone yra išduota leidimų žvejoti, pašnekovas tiksliai pasakyti negalėjo, preliminariais duomenimis, jų gali būti apie 350. Bet per paskutinius ketverius metus sumažėjo bent pusšimčiu.

„Žvejų mūsų rajone smarkiai mažėja. Jaunimas išvažinėjo, todėl su meškere dabar sutiksi nebent pensininką. Be to, ir likę žvejai visiškai neaktyvūs – prisikviesti į varžybas juos labai sunku“, – kalbėjo LMŽD Kupiškio skyriaus vadovas.

Anot jo, kiekvienas leidimą žvejybai išsiėmęs kupiškėnas ant savo žvejo bilieto rasdavo draugijos ir rajono aplinkosaugininkų telefono numerius, tačiau informacija apie pastebėtas negeroves šalia vandens telkinių retai pasiekdavo atsakingus asmenis. Informaciniais lapeliais bandyti tramdyti ir šiukšles gamtoje paliekantys žvejai.

„Šiukšlių gal ir sumažėjo, bet informacijos apie gamtos teršėjus beveik negavome. Mūsų žvejams dar trūksta atsakomybės už vietas, kur jie leidžia laiką. Sėdi ant ledo apsistatęs buteliais, o kai užklumpi, teisinasi esą ne jie čia paliko šiukšles“, – kalbėjo B. Juodviršis.

Todėl prieš savaitę LMŽD Kupiškio skyriuje vykusiame ataskaitiniame susirinkime buvo pasiūlyta suvienyti rajono žūklės mėgėjus bent į porą būrelių, kokius turi medžiotojai. Pasak pašnekovo, tokiu būdu žvejai labiau rūpinsis savo pasirinktomis žūklės teritorijomis. Be to, jų pagalba praverstų žuvų neršto metu, kai tenka budėti prie ežerų ir saugoti juos nuo brakonierių.

„Subūrus žvejus ir patiems žmonėms būtų lengviau, svarbi informacija juos pasiektų žymiai greičiau. Klausimą dėl būrelių dar svarstysime“, – patikino B. Juodviršis.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video