2024/04/28

Verslas mieste užmigo letargo miegu

Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, nusprendęs pasidomėti Kupiškio verslininkų perspektyva, išvydo niūrųjį mūsų miesto veidą. Kadaise užsakovų neatsigynusi UAB „Kupiškio plytų gamykla“ stovi tuščia ir dirba tik keletą mėnesių per metus. O produkciją eksportuojanti bendrovė „Dastros medis“ galėtų savo pelną padidinti 50 proc., tačiau neranda kvalifikuotos darbo jėgos.

Atostogos iki pavasario

„Iš žmonių nuolat girdžiu, kad Kupiškyje nėra darbo. Todėl nusprendžiau pats pasikalbėti su didžiaisiais darbdaviais ir kartu rasti sprendimą“, – prieš savo vizitą į stambiąsias miesto įmones „Kupiškėnų mintims“ sakė Seimo narys V. Valkiūnas.

Pokalbis su Kupiškio verslininkais pasirodė sudėtingesnis, nei manyta.

Užsukus į vieną seniausių mūsų rajono ūkio objektų – Kupiškio plytų gamyklą – jos gamybinėse patalpose tvyrojo šaltis ir tyla. Tik katės landžiojo po naujus modernizuotus įrenginius.

Juos dar prieš krizę gamykla nusipirko tikėdama gerokai padidinti plytinės apyvartą. Naujai įrangai įsigyti bendrovė paėmė 10 mln. litų paskolą.

„Niekas negalvojo, kad taip bus. Dar 2008-aisiais gamykloje stovėjo užsakovų eilės ir vos spėdavome suktis. Todėl ir susipirkome naujus įrenginius“, – sakė gamyklos direktorius Audrius Galinis.

Šiuo metu gamyba plytinėje nevyksta. Čia dirbantys darbuotojai paskutinį kartą buvo susirinkę tik gruodį, pagamino reikalingą kiekį produkcijos ir iki balandžio mėnesio gamykla vėl stovės be darbo.

Paklaustas, kaip sugeba išlaikyti žmones, A. Galinis teigė, jog vadovai palaiko ryšį su jais ir stengiasi neprarasti darbo jėgos.

Direktorius tikisi, kad vieną dieną krizė paleis įmonę iš savo gniaužtų – viltys dedamos į Latvijos rinką, kuri iki šiol buvo pagrindinė Kupiškio plytų gamyklos užsakovė.

Naujos kryptys nevilioja

Nemažą patirtį verslo srityje sukaupęs parlamentaras V. Valkiūnas stebėjosi, kad viena didžiausių mūsų rajono bendrovių taip sunkiai gyvena šiuo metu, ir patarė ieškoti platesnių nišų savo gamybai atgaivinti.

„O kodėl jums neišplėtus savo paslaugų rato – pavyzdžiui, dabar jūs gaminate statybines medžiagas, tai pasiūlykite kartu ir statybos darbus. Argi tai nesudomintų jūsų klientų – atvažiuojate ir savo medžiagomis pastatote namą“, – siūlė Seimo narys.

Bet Kupiškio plytų gamyklos vadovą tokia idėja ne itin pradžiugino. Anot jo, kai mūsų rajone naujų namų statyba – tikra retenybė, rinkti statybininkų brigadą nėra tikslo. Be to, pasak A. Galinio, Kupiškyje jau yra statybos įmonių, o su didmiesčiais mūsų verslininkai konkuruoti nepajėgūs.

V. Valkiūno užmojus uždegti iniciatyvą mūsų miesto verslininkams skeptiškai įvertino ir bendrovės „Dastros medis“ šeimininkai. Medienos gaminiais užsiimančiai Kupiškio bendrovei vadovauja Gitana Motiejūnienė ir Darius Storpirštis.

Anot jų, įmonė per praėjusius metus turėjo 15 mln. litų pelno – daugiau nei 90 proc. visos produkcijos eksportuojama į užsienio valstybes.

Trūksta darbuotojų – ir nereikia

„Dastros medžio“ pelnas galėtų būti žymiai didesnis, jei pavyktų rasti daugiau kvalifikuotos jėgos.

Dabar, pasak G. Motiejūnienės, čia dirba apie 150 žmonių. Kvalifikuotas staklininkas, bendrovės vadovų teigimu, per mėnesį gauna apie 3 000 litų atlyginimą neatskaičius mokesčių.

„Kaip čia taip gali būti: žmonės sako – darbo nėra, o jums trūksta darbuotojų. Jūs turėtumėte būti suinteresuoti įdarbinti daugiau darbuotojų ir kelti savo pelną“, – verslo atstovų klausė V. Valkiūnas.

Į šį klausimą „Dastros medžio“ vadovai atsakė, jog jiems ir taip gerai – esą kiek bendrovė gauna pelno, tiek ir užtenka. O ieškoti naujų žmonių, juos mokyti, pasak D. Storpirščio, neapsimoka – mat įgiję kvalifikaciją, jie greitai pabėga.

Galiausiai pagrindinis bendrovės akcininkas mestelėjo, jog Kupiškis – visiškai merdintis rajonas, ir nėra čia ko veikti, tuo labiau stengtis kažką pakeisti: „Jūs pagalvokite, kas čia norės likti: darbo nėra, verslo nėra, klubų nėra, ką jauniems žmonėms veikti. Prie gražių marių gali atvažiuoti savaitgaliais ir užteks.“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video